Naar ons aanbod

Mentale gezondheid en weerbaarheid

Het merendeel van de Nederlandse inwoners zit goed in zijn vel. Toch neemt het aantal mensen toe dat (tijdelijk) psychische klachten ervaart. Dat leidt tot een toenemende vraag naar geestelijke gezondheidszorg met wachttijden tot gevolg. Dichtslibbing van het systeem ligt op de loer.

Mura ondersteunt bij het realiseren van verbeteringen en innovaties om de ggz en sociaal domein toekomstbestendig te maken.

Waar zetten we op in?

Mura wil graag dat de zorg voor mensen met psychische klachten toegankelijk blijft. Maar de vraag naar zorg binnen de ggz neemt toe. Grote maatschappelijke uitdagingen, complexiteit en individualisering van de samenleving, hoge eisen met nadruk op prestaties en zelfredzaamheid/ zelfmaakbaarheid dragen daaraan bij. De ggz heeft daarnaast te maken heeft met groeiende personeelstekorten. Kortom, de vraag overstijgt het aanbod. Wij willen voorkomen dat met het doorgaan op de huidige voet, het systeem steeds verder dichtslibt.

Hoe doen we dat?

Wij beginnen graag bij de voorkant, namelijk het bevorderen van mentale gezondheid. Die transitie van zorg naar mentale gezondheid is nodig om de ggz toekomstbestendig te houden. Met meer oog voor de gehele mens en de wisselwerking tussen mentale gezondheid en de omgeving. Want mentale gezondheid is zoveel meer dan de afwezigheid van psychische klachten. Vele (omgevings)factoren in alle levensdomeinen beïnvloeden hoe je in je vel zit.

Mura is in Gelders Rivierenland en Gelderse Vallei dé regionale linking pin tussen de vele zorg- en welzijnsaanbieders en partijen in sociaal domein. Want bij de bevordering van mentale gezondheid zijn veel verschillende partijen betrokken vanuit het voorliggend veld, sociaal domein en zorgsector. Het is essentieel dat zij steeds intensiever gaan samenwerken. Wij zetten ons in om deze partijen te versterken en te verbinden, juist doordat we dat regionale netwerk hebben en verder uitbreiden. Ook bovenregionaal, bijvoorbeeld door onze betrokkenheid in het ROS-netwerk.

Waarmee kunnen we je helpen?

Als je als aanbieder van ggz vanuit zorg en/of sociaal domein een goed idee hebt of probleem ervaart, dan kun je bij Mura aankloppen. Wij begeleiden het proces van A tot Z, dus vanaf het verkennen van het idee tot de uiteindelijke realisatie. Altijd oplossingsgericht en samen met relevante andere partijen.
Afgelopen jaren waren we betrokken bij diverse ggz-gerelateerde projecten zoals de terugverwijzing van EPA-patiënten* naar de eerste lijn, Ggz platform Rivierenland, WijkGGZ, Vallei Vitaal (& Gezond), Rivierenland Samen Beter en de transfer/overlegtafels GGZ, verwijskader jeugd ggz, preventiecoalitie Culemborg Spuk/Gala, Oplossingsgericht werken voor de POH-GGZ, Kansrijke Start, Ketenaanpak Kind naar gezonder gewicht en een bijeenkomst over normaliseren voor huisartsen en gemeenten.

Contact

Wil je ook inzetten op het vergroten van de mentale gezondheid? Wil je de uitdagingen aanpakken en zie je kansen? Neem dan contact op met Suzan Buitenhuis.

Meer lezen?

Hier lees je meer over de verschillende onderwerpen waar wij bij betrokken zijn of zijn geweest:

*EPA staat voor patiënten met een Ernstige Psychische Aandoening