Hoe werkt Rivierenland samen aan een gezonder leven voor iedereen?
Hoe zorgen we ervoor dat iedereen in Rivierenland gezonder en actiever leeft? Het antwoord ligt in regionale samenwerking. Het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) zet in op regionale ketenaanpakken waarin zorg en ondersteuning hand in hand gaan. De sleutel tot succes: sterke netwerken waarin we kennis delen, middelen efficiënt inzetten en gezamenlijk een geïntegreerde aanpak voor gezondheidsbevordering realiseren. Samen maken we het verschil.
Lokale krachten bundelen voor regionale impact
In Rivierenland werken gemeenten aan de vijf ketenaanpakken van het GALA, waaronder leefstijl, mentale gezondheid, vitale ouderen, een sterke sociale basis en kansrijke start. Deze thema’s vragen om intensieve samenwerking en afstemming tussen zorg, welzijn en maatschappelijke partners. Maar het realiseren van die samenwerking is een complexe opgave.
Al snel bleek dat informatie-uitwisseling en gezamenlijk optrekken cruciaal zijn om écht impact te maken. Om dit proces te ondersteunen, heeft de GGD Gelderland Zuid een ketenregisseur aangesteld. Deze regisseur versterkt de preventie-infrastructuur en verbindt de vele initiatieven in de regio. Door regionaal samen te werken worden afspraken met partners zoals zorgverzekeraars verbeterd, terwijl we tegelijkertijd oog houden voor de unieke kenmerken van onze gemeenten.
Leren van successen: de kracht van best practices
Binnen de ketenaanpakken werken werkgroepen aan concrete verbeteringen. Hoewel sommige verder gevorderd zijn dan andere, blijkt dat het delen van successen en ervaringen een krachtige motor is voor vooruitgang. Lokale projectleiders inspireren elkaar door best practices te delen, zoals effectieve interventies en creatieve oplossingen voor complexe vraagstukken.
Daarnaast wordt er regionaal gekeken hoe middelen slimmer kunnen worden ingezet. Welke interventies bieden het meeste potentieel? Hoe dienen we samen kansrijke transformatieplannen in bij de regionale IZA-tafels van de verschillende gemeenten? Door krachten te bundelen, vergroten we niet alleen de slagkracht van Rivierenland, maar versnellen we ook de transitie naar een gezonder zorglandschap.
Een goed voorbeeld: de samenwerking tussen GGD en Mura
De samenwerking tussen de GGD en Mura Zorgadvies laat zien hoe verschillende expertises elkaar versterken. De GGD richt zich op preventie en gezondheidsbevordering, terwijl Mura als kennis- en coördinatiepartner van met name de eerste lijn een brug slaat tussen zorgverleners en het sociaal domein. Samen creëren ze de randvoorwaarden die nodig zijn om preventie te verankeren in de regio.
Deze samenwerking zorgt voor een betere verbinding tussen zorg- en welzijnsorganisaties. Dat leidt niet alleen tot efficiëntere zorg en ondersteuning, maar ook tot een stevige basis om inwoners te helpen met een gezonde leefstijl, mentale weerbaarheid en actief ouder worden.
Samenwerken voor een gezond Rivierenland
Het succes van de vijf ketenaanpakken uit het GALA staat of valt met regionale samenwerking. Door sterke netwerken te bouwen, kan Rivierenland beter inspelen op de behoeften van inwoners, middelen efficiënter benutten en gezamenlijk impact maken. Samen laten we zien dat we sterker staan. Samen zorgen we voor een regio waarin iedereen gezond en vitaal kan leven.
Meer informatie
Wil je ook bouwen aan een solide netwerk in jouw regio? Neem contact op met Anne-Marie Winkelman.