Naar nieuws

Regionale samenwerking bij digitalisering: zeker geen fabeltje

22 maart 2021

In februari stonden slimme zorg en innovatie centraal tijdens de Slimme Zorg Estafette. Inspireren, zien en ervaren hoe andere organisaties omgaan met regionale samenwerking bij digitalisering, slimme zorg en deze voorbeelden in de praktijk toepassen. Lees de gouden tips!

Vita Valley organiseerde vanuit SET-up (ondersteuningsprogramma van de Stimuleringsregeling E-health Thuis) per regio een online talkshow over het thema ‘eerlijk over implementeren’. Eefje de Bruijne, directeur/bestuurder bij Mura Zorgadvies, was tafelgast tijdens de talkshow in de regio Oost en ging in gesprek met andere gasten over het onderwerp ‘regionale samenwerking: een fabeltje of reële mogelijkheid?’  Sanne Kok, programmamanager SET-up, sprak behalve met Eefje de Bruijne, ook met Vera Goldewijk-Kamp, innovatie- en projectmanager bij Sensire, Cindy Hobert-Bootsveld, directeur van OZOverbindzorg en Tracy Vermeer, beleidsadviseur bij CarintReggeland.

Straks hebben cliënten drie verschillende tablets thuis

Vera Goldewijk-Kamp: “Als je bijvoorbeeld kijkt naar beeldbellen, dan pakken veel partijen in de regio dit zelf op. Het effect daarvan kan zijn dat een klant thuis drie verschillende tablets heeft om mee te beeldbellen. Zorgen dat we binnen een regio met verschillende partijen kunnen zorgen dat de patiënt slechts één tablet hoeft te gebruiken, is een uitdaging.” Volgens Vera zijn er kortweg twee wegen te bewandelen. De eerste is: elkaar opzoeken in samenwerking, een gedeelde visie definiëren en kijken wat er technisch gezien gekoppeld kan worden. De tweede te bewandelen weg: zelf beginnen, een richting kiezen en kijken of andere organisaties bij jou willen aansluiten. Het belang van elkaar (vroegtijdig) opzoeken en leren kennen, onderschrijft ook Tracy Vermeer: “Neem de tijd om aan elkaar te wennen, elkaar goed te leren kennen en een relatie op te bouwen. Zorg dat duidelijk wordt waar behoeftes liggen, wat jullie doelen zijn, wat je daarvoor moet veranderen in je doen en laten. Zodra je samen verder gaat, is het goed om één en ander vast te leggen waarop je kunt terugvallen.”

Investeer in een stevige basis voor samenwerking

Mura Zorgadvies deed samen met Zorggroep Gelders Rivierenland, Eerstelijns Centrum Tiel, Santé Partners, Zorgcentra de Betuwe, SZR en Zorgverzekeraar Menzis een SET-aanvraag om met behulp van communicatieplatform OZOverbindzorg de samenwerking te faciliteren tussen zorgprofessionals en hun cliënten in de regio Rivierenland. “Alles stond klaar om op 1 maart 2020 van start te gaan, maar toen veranderde de wereld. Juist in die situatie is het heel waardevol dat er al een stevige basis voor samenwerking in de regio bestond, waardoor we snel samen konden  schakelen en de plannen konden herzien”, vertelt Eefje.

“Eefje de Bruijne: Onze rol is proberen de basis stevig te maken en ervoor te zorgen dat de kruiwagen gaat rijden. In een richting waar iedereen graag heen wil. Als ie eenmaal rijdt, dan blijven er vanzelf kikkers zitten en springen er weer nieuwe bij.”

De metafoor die Eefje gebruikt om samenwerken in de regio te omschrijven is een kruiwagen vol kikkers. “Kikkers springen in en uit die kruiwagen, daar heb je niets over te zeggen. Huisartsen bepalen zelf of ze meedoen of niet. Ook op organisatieniveau zie je sommigen harder lopen of meer betrokken zijn dan anderen. Onze rol is proberen de basis stevig te maken en ervoor te zorgen dat de kruiwagen gaat rijden. In een richting waar iedereen graag heen wil. Als ie eenmaal rijdt, dan blijven er vanzelf kikkers zitten en springen er weer nieuwe bij. Dat is tenslotte sneller dan lopen.”

Cindy Hobert-Bootsveld is directeur van OZOverbindzorg. “Thuiszorg, huisarts, mantelzorgers, paramedici, gemeenten en dagbesteding: wij willen alle hulpverleners die om onze patiënten en cliënten heen staan samen laten werken. De patiënten zijn de gemene deler, zij staan centraal. De zorgverleners zijn eigenlijk, in feite, te gast in hun leven. “Samenwerken zit niet in de ICT die je kiest”, zegt Cindy. “Het zit in de verandering die je bij mensen moet zien te bewerkstelligen. De mensen binnen jouw organisatie moeten aan de slag willen gaan met de nieuwe oplossing, ook al doen ze het al twintig jaar op een andere manier. ”

Alle lagen in verbinding brengen

En is regionale samenwerking een fabel of reële mogelijkheid volgens de tafelgasten? Samenwerken is niet altijd zaligmakend, geeft Vera Goldewijk-Kamp toe. “Het vergt vaak extra tijd, extra overleggen, soms meer vertraging. Als je het goed wilt aanpakken, is er tijd en ruimte nodig. Die tijd en ruimte moeten wel worden belegd in de organisatie. Onder andere om alle betrokken zorgprofessionals aan boord te krijgen. Zij zijn degenen die – als ze enthousiast zijn over de samenwerking – ervoor kunnen zorgen dat het uiteindelijk een succes wordt.”

Wat essentieel is om samenwerken tot een reële mogelijkheid te maken, is om alle ‘lagen’ – van de werkvloer tot de bestuurders – met elkaar in verbinding te brengen en te houden. “Zorg dat er een goede verbinding is tussen wat bestuurders willen en wat er praktisch uitgevoerd moet en kan worden. Besef dat er altijd verschillende belangen spelen – ook al heb je hetzelfde doel voor ogen – dus hier zul je continu tussen de verschillende stakeholders heen en weer moeten pendelen en iedereen erbij moeten betrekken”, zegt Eefje de Bruijne.

Vier gouden tips

De vier tafelgasten deelden allemaal nog een gouden tip of advies om samenwerken in de regio een succes te laten zijn:

  • Tracy: “Het is voor iedere organisatie helpend om iemand aan te wijzen die een coördinerende rol heeft over verschillende trajecten en projecten. Dit kan zorgen voor samenhang en een regionaal perspectief bieden.”
  • Cindy: “Zet praatgroepen om in doe-groepen.”
  • Eefje: “Begin met een duidelijke visie, maar blijf daar niet in hangen. Start gewoon, begin een kleine pilot, bouw aan successen en laat het sneeuwbaleffect zijn werk doen.”
  • Vera: “Probeer niet te denken in technologie, maar vooral wat je met die technologie wilt bereiken. Denk samen met je professionals na over wat je wilt bereiken en welke oplossingen je daarvoor zou kunnen verzinnen.”

Lees het volledige artikel van VitaValley hier. Je kunt ook de talkshow terugkijken.
Ben je geïnspireerd of geprikkeld door onze visie op samenwerking? Wil je meer weten over OZOverbindzorg in Rivierenland of andere mogelijkheden voor digitalisering? Neem dan contact op met Eefje de Bruijne.