Naar ons aanbod

Positieve gezondheidszorg: Oplossingsgericht werken

Niet de vraag ‘waar wil je vanaf?’ maar de vraag ‘waar wil je naartoe?’ staat centraal bij de oplossingsgerichte aanpak. En dat werkt goed in de praktijk. Werken volgens het traditionele medische model is helder: de patiënt heeft een probleem of klacht, de arts onderzoekt, stelt een diagnose en bepaalt de behandeling. Maar geeft deze focus op ‘problemen’ altijd het beste resultaat?

Met de oplossingsgerichte aanpak ervaren zorgverleners meer lucht in de behandeling van hun patiënten. En de patiënt komt zelf verder omdat hij meer regie krijgt over de aanpak. Mura Zorgadvies organiseert verschillende bijeenkomsten rondom positief en oplossingsgericht werken: inspiratiesessies, driedaagse open trainingen, incompany trainingen en trainingen op maat.

Download de whitepaper

Wil jij meteen inzicht in oplossingsgericht werken in de praktijk? Maak kennis met de vijf stappen van oplossingsgericht werken met de patiënt.

Inclusief de oplossingsgerichte basisvragen die je meteen kunt toepassen!

Download hier de whitepaper (pdf)

Kennismaken met oplossingsgericht werken? Mura geeft verschillende trainingen. Hier vind je ons actuele aanbod.

Waar zetten we op in?

Het oplossingsgericht werken is een aanvulling op het medische model, maar heeft een ander vertrekpunt; de patiënt/cliënt bepaalt wat zijn vraag is. De hulpverlener sluit aan bij de vraag van de patiënt en helpt hem zoeken naar mogelijkheden om de gewenste situatie te bereiken. De focus ligt dus op de gewenste toekomst. De professional geeft geen adviezen, maar stelt vragen aan de patiënt/cliënt. Zij zijn namelijk experts van hun eigen leven, de professional is expert in het samen construeren van oplossingen door het stellen van vragen. Onderzoek wijst uit dat de oplossingsgerichte aanpak minder tijd kost dan de probleemgerichte aanpak, dat het de autonomie van patiënten goed waarborgt en dat er minder burn-out is bij behandelaars.

Hoe doen we dat?

In deze flyer lees je meer over de mogelijkheden om een scholing in oplossingsgericht werken te volgen (klik op de afbeelding voor de volledige weergave).

Mura organiseert verschillende bijeenkomsten rondom positief en oplossingsgericht werken. De driedaagse training ‘Positieve gezondheidszorg: Oplossingsgericht werken’ bestaat uit een combinatie van theorie, veel oefenen in duo’s en in kleine groepjes en voorbeelden uit de praktijk. Een deelnemer zegt: “Je krijgt praktische ‘tools’ aangereikt voor het optimaliseren van de samenwerking met patiënten en kunt de geleerde vaardigheden direct toepassen in je reguliere werkzaamheden. Ik kon er zelfs tussen de trainingsdagen door al mee aan de slag in mijn praktijk.” Veel huisartsen, praktijkondersteuners somatiek en GGZ,  verloskundigen, diëtisten, fysiotherapeuten, apothekers, jeugdartsen en -verpleegkundigen namen al deel aan een inspiratiesessie of training “Positieve Gezondheidszorg: oplossingsgericht werken”. Word jij één van de volgende deelnemers?

Huisarts Kees van der Lugt is erg positief over de training én het oplossingsgericht werken: ‘Eindelijk een manier om praktisch handen en voeten te geven aan patiëntgericht werken en het concept Positieve Gezondheid. Op een inspirerende manier leerde ik direct inzetbare vaardigheden om in consulten meer aandacht te geven aan het probleemoplossend vermogen van patiënten zelf. Voor mij heeft de training nieuw elan gebracht: zin om op een andere manier te kijken naar patiënten waar je eigenlijk mee bent vastgelopen. Dat werkt erg bevredigend’.

Oplossingsgericht leidinggeven

Het gedachtegoed van oplossingsgericht werken is veel breder toepasbaar dan in de zorgverlener-patiëntrelatie. Je kunt ook oplossingsgericht leidinggeven, overleggen en vergaderen. Oplossingsgericht werken geeft richting aan samenwerking, gedragsverandering en kent nog meer toepassingen binnen organisaties. Ook voor bestuurders, managers en beleidsmedewerkers organiseert Mura inspiratiesessies of trainingen over een oplossingsgerichte aanpak in organisaties en binnen teams.

Oplossingsgericht werken voor dokters- en apothekersassistenten

Ook voor dokters- en apothekersassistenten heeft de training veel toegevoegde waarde voor hun patiëntencontact. Het oplossingsgericht werken gaat uit van wat de patiënt wil en nodig heeft. Je sluit aan bij de beleefwereld van de patiënt, luistert goed en weet hoe je vanuit empathie samen met de patiënt kunt werken aan een passende oplossing. Vanuit de principes van gastvrijheid (‘hospitality’) laat je mensen zich oprecht welkom voelen door een patiëntgerichte en duidelijke communicatie.

Met wie werken we samen?

Mura werkt bij de scholingen samen met Pieter Jansen, René den Haan, Fredrike Bannink en Eva Kuiper.

Pieter Jansen is huisarts in gezondheidscentrum Veldhuizen in Ede. Samen met dit gezondheidscentrum en andere partners heeft hij Gezondhuizen opgezet, een project voor positieve en oplossingsgerichte gezondheidsbevordering. De afgelopen jaren specialiseerde hij zich in het oplossingsgericht werken. Samen met Fredrike Bannink schreef hij het boek ‘Positieve gezondheidszorg. Oplossingsgericht werken in de huisartsenpraktijk’.

René den Haan is als gezondheidszorg-(neuro)psycholoog werkzaam in de specialistische psychiatrie. Hij is een ervaren trainer en een specialist in onder andere oplossingsgericht werken in de ouderenzorg, optimaliseren van lastige interacties en positieve cognitieve gedragstherapie. Ook schreef hij meerdere boeken.

Fredrike Bannink is klinisch psycholoog en auteur, en autoriteit op het gebied van oplossingsgericht werken en positieve psychologie. Zij geeft veelal de trainingen over een oplossingsgerichte aanpak in organisaties, binnen teams en voor leidinggevenden.

Eva Kuiper is forensisch orthopedagoog en docent Pedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam. Samen met Fredrike Bannink schreef zij het boek ‘Oplossingsgerichte vragen aan kinderen en hun omgeving in (g)gz en onderwijs’.

Trainingen

Interesse om kennis te maken met de methodiek? Wil je een training volgen? Hier vind je ons actuele aanbod. Voor meer informatie over de inhoud, stuur een mailtje naar ogw@mura.nl. Of neem contact op met adviseur Susan Adam, zij bespreekt graag de mogelijkheden met je als je een sessie of training op maat wilt organiseren.

Oplossingsgerichte podcasts

Wil je kort kennismaken met oplossingsgericht werken of leidinggeven? Luister dan deze podcasts van huisartspodcast.nl (ook via je favoriete podcast app: zoek naar ‘huisarts podcast’):