Naar nieuws

Oplossingsgericht werken brengt (weer) beweging in de zorg voor ouderen

16 september 2024

Bij ouderen spelen er vaak meerdere ziektebeelden tegelijkertijd waardoor het lastig kan zijn om de echte oorzaak van een klacht te achterhalen. Daarom werkt het om de focus te verleggen naar wat voor een oudere belangrijk is: wat hij of zij wil van het leven op dit moment en de tijd die nog voor hem/haar ligt. Met de oplossingsgerichte vragen kijk je precies daarnaar. En de antwoorden van de patiënten zijn vaak verrassender dan je denkt.

Iemand wil bijvoorbeeld graag onder de mensen zijn, wil een bepaalde hobby weer kunnen uitoefenen of ergens naartoe gaan. Dat kan een behandelaar niet voor een oudere verzinnen en het zet de oudere dus zelf aan het stuur. Door dit soort informatie naar boven te krijgen, kun je mogelijkheden gaan mobiliseren om naar dat doel toe te werken. In plaats van ‘van de klachten af te komen’, waarvan niet zeker is of dat gaat lukken.

Oplossingsgerichte vragen ook bij cognitieve stoornissen

Oplossingsgerichte vragen als ‘wat maakt het leven voor u de moeite waard?’ of ‘wat maakte voor u vroeger het leven de moeite waard?’, lijken op voorhand misschien wat zwaar, maar vormen dus precies de sleutel tot het vinden van een opening bij de oudere, als het gaat om waar hij of zij verbetering wil.

Dat is natuurlijk niet altijd eenvoudig in gesprek met mensen met cognitieve stoornissen. Vaak kan een cliënt het zelf niet goed meer verwoorden. Ook kost het de oudere vaak meer tijd om gedachten te uiten. Geef hem daarom de tijd en ga als zorgverlener even op je handen zitten (soms tot twee minuten bij een patiënt met de ziekte van Parkinson bijvoorbeeld). En als er geen antwoord komt, kan het heel helpend zijn om verschillende perspectieven te gebruiken. ‘Als wij deze vraag aan uw vrouw zouden stellen, wat zou zij dan zeggen?’

Podcast Oplossingsgericht werken met ouderen

Meer te weten komen over oplossingsgericht werken met ouderen? Luister de podcast Oplossingsgericht werken met ouderen van Huisarts & Wetenschap. Huisarts Tessa Dijksman gaat in gesprek met René den Haan. Je zult de voorbeelden uit dit artikel herkennen!

Praten mét de cliënt in plaats van over

Natuurlijk zit het geheim van oplossingsgericht werken met ouderen in het goed onder de knie krijgen van de oplossingsgerichte methodiek en het scala aan vragen. Daarin zit ook de ‘checkvraag’ die je stelt na afloop: ‘van dat wat we vandaag hebben besproken, wat was nou belangrijk voor u?’. Het antwoord zal je vaak verrassen. Zeker als je denkt al op de goede weg te zitten en een bepaalde richting op te gaan, en de cliënt met een heel ander antwoord komt.

Dat gebeurt ook vaak bij mensen met cognitieve stoornissen waarvan je wil weten wat zij uit het gesprek hebben gehaald. Als de oudere het niet weet, dan kun je daar een gesprek over voeren. Dus bijvoorbeeld over hoe het is om bepaalde informatie niet te onthouden en wat daarin helpend is om het wel te kunnen.

Huisarts: “Ik raak op een andere manier in gesprek met de ouderen in mijn praktijk en kom weer verder met de personen waar ik eigenlijk mee was vastgelopen.”

Het succes zit in de toepassing

Oplossingsgericht werken is dus verrassend praktisch en relatief eenvoudig te leren. Het ‘geheim’ zit hem in de toepassing, want door concreet en consequent gebruiken in de praktijk, gaat het voor je werken. Je zult merken dat consulten er lichter en doelgerichter van worden. Dat ouderen weer in beweging komen, letterlijk en/of figuurlijk.

Training Oplossingsgericht werken met ouderen

In de training ‘Oplossingsgericht werken met ouderen’ oefen je met diverse toepassingen, zoals doelformuleringen en schaalvragen. Aan het einde van de training heb je een praktische aanpak voor je dagelijkse contacten met ouderen, vol veerkracht en optimisme.

De training wordt gegeven door GZ-psycholoog René den Haan en is geaccrediteerd voor huisartsen, praktijkondersteuners somatiek en verplegenden en verzorgenden. Het is uiteraard zeer geschikt voor alle zorgprofessionals die werken met ouderen, zoals dementieconsulenten, specialisten ouderengeneeskunde en professionals in de palliatieve zorg.

Inschrijven voor de wachtlijst

Heb je interesse in de training Oplossingsgericht Werken met ouderen? Geef je op voor de wachtlijst of bekijk ons volledige trainingsaanbod. Voor meer informatie, neem contact op met Susan Adam of stuur een mailtje naar ogw@mura.nl.