Naar nieuws

Oplossingsgericht Leidinggeven: “Met een positieve antenne de werkweek beginnen”

13 september 2024

Het basisprincipe van oplossingsgericht werken is dat je kijkt naar wat werkt in plaats van wat er niet werkt. Dat pas je ook toe in oplossingsgericht leidinggeven, met als resultaat dat je de denkkracht van je medewerkers activeert. Én dat je als team meer positiviteit in het werk ervaart. Wat brengen oud-cursisten ervan in praktijk? We vroegen het aan Iris van Beuzekom.

Iris van Beuzekom is coördinator van de afdeling Logopedie van Ziekenhuis Rivierenland Tiel, zij deed de training ‘Oplossingsgericht Leidinggeven’ zo’n anderhalf jaar geleden.

Wat zet je in van de training oplossingsgericht leidinggeven?

“Ik coördineer een team van vijf collega-logopedisten en sinds de training houd ik ervan om de weekstart positief te beginnen. Dat zet de antennes van iedereen meteen in de positieve stand. Van het goede nieuws dat er een vast contract is aangeboden aan een nieuwe collega, tot het afscheid van een patiënt die erg tevreden was en ons een cadeautje naliet. Of het benoemen van een positieve e-mail van een van de neurologen als reactie op een van de adviezen die wij hadden gegeven. Je merkt dat het helpt om de week goed te beginnen. Dat werkt lang door in de hoofden en dus in het werk van iedereen.”

Om in de oplossingsgericht vraagstelling te blijven: wat nog meer?

“Wat ik probeer minder te doen, is veel praten. Ik heb de neiging om bij bepaalde vraagstukken meteen mijn ideeën en adviezen te gaan geven. Nu bijt ik wat langer op mijn tong en kijk wat er komt, probeer minder te sturen. Het bekrachtigt mijn collega’s in hun kennis en kunde én het levert vaak ook weer andere inzichten op en meer gedragen keuzes.”

Op 5 november is er weer een nieuwe ‘Training Oplossingsgericht Leidinggeven’ (1 dag). Schrijf je in!

En in je contact met patiënten?

“Bij patiënten kan ik het ook goed inzetten. In plaats van te vragen naar de klachten die ze ervaren, vraag ik: ‘Wat is er goed gegaan deze week?’ of ‘Wat ging er beter?’, ‘Waar merkte je dat aan en kun je daar meer van doen?’. Dit geeft de patiënt een andere kijk en perspectief. Ook ben ik mij er bewuster van om niet meteen met tips en adviezen te gaan strooien. Ik vraag ze eerst of ze het goed vinden dat ik ze een tip geef of iets uitleg. Als dat antwoord positief is, weet ik dat ze ervoor open staan en komt alles ook beter binnen.”

Hoe kijk je nu naar je rol als leidinggevende?

“Al met al kan ik zeggen dat het mijn kijk op het werk en mijn rol als leidinggevende veranderd heeft. Ik ben van nature behoorlijk kritisch, leg de lat vrij hoog en was gewend om dat te uiten. Terwijl er zoveel moois gebeurt waarvan je bijna verwacht dat iedereen dat wel ziet, maar waar je dus niet vanuit kunt gaan. Door de positieve dingen te benoemen is er pas écht aandacht voor en worden ze écht opgemerkt.”

En hoe kijk naar de training?

“De training op zich was een interessante dag met een gemêleerd gezelschap aan zorgverleners. Ik vind docente Fredrike Bannink een erg prettig persoon, natuurlijk inhoudelijk heel sterk en ze geeft veel voorbeelden uit de praktijk. Dat maakt het meteen heel praktisch.”

Wat was je ‘take home message’?

“Wat ik eigenlijk aan het begin van de training al heel treffend vond is dat Fredrike zei: “Het belangrijkste wat jullie moeten weten is dat de ander altijd harder moet werken dan jij, als leidinggevende. Ga niet lopen duwen en trekken aan anderen, het levert veel meer op als je ze met de juiste vragen zelf activeert.”

Wil jij ook oplossingsgericht leidinggeven?

Oplossingsgericht leidinggeven biedt nog veel meer mogelijkheden. Je kunt het ook inzetten om de veerkracht binnen je team(s) te vergroten, oplossingsgerichte jaargesprekken te voeren, oplossingsgericht conflicten op te lossen en oplossingsgericht te vergaderen, te coachen en te trainen.

Schrijf je in voor de ‘Training Oplossingsgericht Leidinggeven’ (1 dag) op 5 november. Of mail je vragen over deze training naar ogw@mura.nl.

Nieuw! Op 8 april 2025: Opfristraining Oplossingsgericht Leidinggeven voor deelnemers die al eerder de training Oplossingsgericht Leidinggeven volgden. Inschrijving start binnenkort via: mura.nl/bijeenkomsten.