Naar bijeenkomsten

Training Positieve gezondheidszorg. Oplossingsgericht werken in de eerste lijn

Wil je ook getraind worden in positief en oplossingsgericht werken? In het voorjaar van 2025 start een nieuwe 3-daagse open training, gegeven door Eva Kuiper, René den Haan en Pieter Jansen. De trainingen vinden plaats op 6 februari, 12 maart en 10 april 2025 in de omgeving van Woerden.

Meerdere groepen zorgaanbieders gingen je al voor. De deelnemers waren enorm enthousiast en ook dit keer belooft het een zeer leerzame en inspirerende training te worden. Je vindt het inschrijfformulier onderaan deze pagina!

Waar gaat het over?

Het oplossingsgericht werken is een aanvulling op het medisch model, maar heeft een ander vertrekpunt; de patiënt/cliënt bepaalt wat zijn vraag is. De hulpverlener sluit aan bij de vraag van de patiënt en helpt hem zoeken naar mogelijkheden om de gewenste situatie te bereiken. De patiënt is expert van zijn eigen leven, de professional is expert in het samen construeren van oplossingen door het stellen van vragen.

Wie zijn de trainers?

Eva Kuiper
Eva Kuiper is forensisch orthopedagoog en docent Pedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam. Samen met Fredrike Bannink schreef zij het boek ‘Oplossingsgerichte vragen aan kinderen en hun omgeving in (g)gz en onderwijs’. Zij geeft veel lezingen, presentaties en trainingen.

René den Haan
René den Haan is een ervaren trainer en een specialist in onder andere oplossingsgericht werken in de ouderenzorg, optimaliseren van lastige interacties en positieve cognitieve gedragstherapie. Hij is als gezondheidszorg-(neuro)psycholoog werkzaam in de specialistische psychiatrie. Hij schreef meerdere boeken, waaronder het ‘Handboek Oplossingsgerichte gespreksvoering met ouderen’.

Pieter Jansen
Pieter Jansen is huisarts in gezondheidscentrum Veldhuizen in Ede. Samen met dit gezondheidscentrum en andere partners heeft hij Gezondhuizen opgezet, een project voor positieve en oplossingsgerichte gezondheidsbevordering. De afgelopen jaren specialiseerde hij zich in het oplossingsgericht werken. Samen met Fredrike Bannink schreef hij het boek ‘Positieve gezondheidszorg. Oplossingsgericht werken in de huisartsenpraktijk’.

Tip!

Luister de Huisartspodcast Positieve Gezondheidszorg en Oplossingsgericht Werken. Huisarts Tessa Dijksman in gesprek met Pieter Jansen. Ontdek de principes van oplossingsgericht werken in minder dan een uur!

Of lees de Whitepaper Oplossingsgericht Werken en maak kennis met de vijf stappen van oplossingsgericht werken met de patiënt.

Oplossingsgericht werken in de praktijk

In de gezondheidszorg is men opgeleid met het medisch model. Dit oorzaak-gevolg model is dominant voor de manier van denken in de gezondheidszorg. Alle zorgaanbieders zijn zeer goed getraind in deze werkwijze en het gaat hen heel natuurlijk af. Er wordt gekeken naar de oorzaken van gezondheidsproblemen en hoe deze aangepakt moeten worden. In het medische model doet de hulpverlener het onderzoek, stelt de diagnose en bepaalt de behandeling.

Het oplossingsgericht werken is een aanvulling op het medisch model en heeft een ander vertrekpunt; de patiënt/cliënt bepaalt wat zijn vraag is. De hulpverlener is niet zeer geïnteresseerd in de kluwen van factoren die heeft geleid tot de hulpvraag, maar sluit aan bij de vraag van de patiënt en helpt hem zoeken naar mogelijkheden om de gewenste situatie te bereiken. De focus ligt dus op de gewenste toekomst. De professional geeft geen adviezen, maar stelt vragen aan de patiënt/cliënt. Patiënten/cliënten zijn namelijk co-experts en een informatiebron. De professional helpt hen de gewenste toekomst te bereiken door het stellen van oplossingsgerichte vragen (bijvoorbeeld: Waar hoop je op? Welk verschil zal dat maken?), het vinden van uitzonderingen (bijvoorbeeld: wanneer is het probleem/klacht er niet of minder?) en het geven van positieve bekrachtiging van wat werkt.

Bij een oplossingsgerichte aanpak bouw je aan wat werkt. Als iets (beter) werkt, doe er dan meer van. Als iets niet werkt, doe dan iets anders. De ervaringen met oplossingsgericht werken zijn veelbelovend.

Huisarts Kees van der Lugt nam ook deel aan de 3-daagse training. Hij is erg positief over de training én het oplossingsgericht werken: “Eindelijk een manier om praktisch handen en voeten te geven aan patiëntgericht werken en het concept Positieve Gezondheid. Op een inspirerende manier leerde ik direct inzetbare vaardigheden om in consulten meer aandacht te geven aan het probleemoplossend vermogen van patiënten zelf. Voor mij heeft de training nieuw elan gebracht: zin om op een andere manier te kijken naar patiënten waar je eigenlijk mee bent vastgelopen. Dat werkt erg bevredigend”.

Effectiviteit van oplossingsgericht werken

Er is wetenschappelijk bewijs dat een oplossingsgerichte aanpak minstens even effectief is als andere behandelvormen en dat de autonomie van de patiënt goed is gewaarborgd. Bovendien doet de oplossingsgerichte aanpak het beter bij patiënten uit lagere sociaaleconomische milieus dan traditionele vormen van behandeling. Oplossingsgericht werken is betrekkelijk snel te leren en zorgt volgens onderzoek voor verbetering van de moraal en minder burn-out bij professionals.

Kosten

De kosten voor de training bedraagt € 895,- excl. BTW (incl. boek ‘Positieve gezondheidszorg. Oplossingsgericht werken in de huisartsenpraktijk’). De 3-daagse training is geaccrediteerd voor huisartsen, praktijkondersteuners somatiek, praktijkondersteuners GGZ en praktijkverpleegkundigen.
Voor de training ‘Positieve Gezondheidszorg. Oplossingsgericht werken in de eerste lijn’ kunnen zich minimaal 15 – maximaal 24 deelnemers inschrijven.

Meer over oplossingsgericht werken?

Verder lezen:

Of stuur een mailtje naar ogw@mura.nl.

Aanmeldformulier Training Oplossingsgericht Werken - 6 februari, 12 maart en 10 april 2025

  * Ik geef Mura Zorgadvies toestemming om mij te benaderen met informatie over inspiratiesessies, workshops of trainingen die Mura organiseert voor (eerstelijns) zorgaanbieders. Meer informatie over hoe wij omgaan met je privacy vind je in onze privacyverklaring op de website.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Organisator:
  Mura Zorgadvies
 • Datum:
  06 februari 2025
 • Tijdstip:
  09:30 - 16:30 uur
 • Locatie:
  omgeving Woerden