Naar nieuws

Samen versterken van de Vitale Gelderse Vallei

18 oktober 2024

De eerste brede netwerkbijeenkomst van het netwerk Vitale Gelderse Vallei was op 26 september. Met het thema ‘Samen versterken van de Vitale Gelderse Vallei’, een mooi en afwisselend programma, meer dan 150 deelnemers en de lancering van de website Vitale Gelderse Vallei, was het een heel informatieve en inspirerende bijeenkomst.

Samenwerken aan zorg, gezondheid en preventie voor gezonde inwoners in de Gelderse Vallei. In het regioplan Vitale Gelderse Vallei hebben de zeven gemeenten, regionale zorg- en welzijnsorganisaties, onderwijs- en kennisinstellingen, woningbouwcorporaties en zorgverzekeraar Menzis vastgelegd hoe ze dat de komende jaren samen gaan aanpakken. Dit regioplan zet in op vijf opgaven:

  • kansrijk opgroeien
  • mentaal vitaal
  • vitaal oud worden
  • passende acute zorg
  • passende zorg en ondersteuning bij inwoners met meerdere problemen

Het plan is november 2023 gelanceerd. We zijn dus een jaar onderweg, waar staan we nu? Daar gingen we tijdens de netwerkbijeenkomst – georganiseerd door Mura Zorgadvies – uitgebreid op in.  Zo maakte de zaal kennis met de programmamanagers die in september zijn gestart.

Willen ontmoeten

In het plenaire deel gaf Pauline Terwijn, voorzitter van Mooi Maasvallei, een presentatie over netwerkzorg en preventie in de regio Maasvallei. Daar werken zorg- en welzijnspartijen, scholen, gemeenten en werkgevers samen in het Platform Mooi Maasvallei. Dankzij deze samenwerking is minder zorg nodig, komen patiënten sneller bij de juiste hulp- of zorgverlener en wordt zwaardere zorg voorkomen. Een inspirerend voorbeeld voor Vitale Gelderse Vallei. “Het begint met elkaar werkelijk willen ontmoeten”, aldus Pauline.

“Als we willen veranderen zitten we vaak – zonder dat we het zelf in de gaten hebben – vast in gebaande paden. Laat die los, improviseer en denk buiten de lijntjes”, aldus improvisatieprofessional Freek Verdult. Tijdens zijn energieke sessie zaten de deelnemers op het puntje van hun stoel en kregen zij handvatten om vaste patronen te doorbreken.

Na het plenaire deel, onder de bezielende leiding van dagvoorzitter Thijs de Lange, gingen de deelnemers uiteen in zes deelsessies. Met zeer diverse onderwerpen, van hoe mensen in beweging te krijgen, voorbeelden uit Zoetermeer tot inwonerparticipatie.

Informeren, enthousiasmeren en netwerken

Doel van de bijeenkomst was informeren, enthousiasmeren en netwerken. Dit doel is zeker bereikt. Er gebeurt veel binnen Vitale Gelderse Vallei, dit kwam goed over het voetlicht. Daarnaast was er ruimte voor informele momenten en om met elkaar te netwerken. Dit werd dan ook volop gedaan door de aanwezigen, waaronder inwoners, (zorg)professionals, projectleiders, beleidsmakers en bestuurders.

Meer informatie

Meer weten over deze bijeenkomst of het netwerk Vitale Gelderse Vallei? Vraag onze adviseur Ellen Selten.