Naar nieuws

Goed werkgeverschap als (deel)oplossing van personeelstekort in de zorg? – Drie tips

7 september 2022

Werken in de zorg: de mooiste baan die er is! Of, de mooiste baan die er zou kunnen zijn? De zorgwereld is continu in verandering, zit vol uitdagingen en vraagt veel van haar medewerkers. De media staan er vol van. Zo kopt NU.nl op 27 juli 2022: ‘Nóg meer ziekteverzuim in de zorg dan vorig jaar’ en haalt een onderzoek aan naar verzuimcijfers. Tijd voor actie! Wat draagt bij aan productiever personeel, minder werkdruk, daling van ziekteverzuim en het behoud van personeel? Juist: goed werkgeverschap!

Wat is goed werkgeverschap?

Veel (zorg)organisaties zijn op zoek naar nieuwe medewerkers. De vraag naar gekwalificeerde medewerkers is nog nooit zo groot geweest en de werkloosheidscijfers nog nooit zo laag. In deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt is het van belang om extra zuinig te zijn op je medewerkers.

Goed werkgeverschap houdt in dat een organisatie een gezonde en veilige werkomgeving creëert voor de medewerkers. Voor elke organisatie geldt (dit is wettelijk vastgelegd) dat je medewerkers gelijk behandelt, rekening met ze houdt en zorgt voor veiligheid en vertrouwen op de werkvloer. Bij goed werkgeverschap zet je een stap extra waarbij de medewerker centraal staat: wat zijn, zijn of haar wensen en behoeften om veerkrachtig te blijven? Wat draagt bij aan zijn of haar werkplezier en ervaart de werknemer zingeving en voldoening? En, terwijl in andere sectoren wel al (grote)  stappen worden gezet rondom goed werkgeverschap zien we dat dit in de (eerstlijns)gezondheidszorg nog een uitdaging blijft. Veel zorgmedewerkers zijn trots op hun werk en blij met hun collega’s. Ze zijn echter niet altijd even enthousiast over hun eigen organisatie en/of leidinggevenden. De vraag is: hoe zorg jij er als organisatie en/of leidinggevende voor dat jouw medewerkers wél graag bij je blijven werken en ook ambassadeurs van je organisatie worden en daardoor misschien zelfs nieuwe medewerkers  aantrekken.

Effect van goed werkgeverschap

Dat de kwaliteit van het personeelsbeleid van HR en zorgbestuurders het verschil kan maken, laat een onderzoek van Zorgvisie zien. De afgelopen twee jaar vertrokken honderden IC-medewerkers bij ziekenhuizen, maar er waren grote verschillen. Niet tussen UMC’s en algemene ziekenhuizen of tussen regio’s. Het verschil bleek grotendeels te verklaren door personeelsbeleid. Bij het ene ziekenhuis gingen tientallen mensen weg, terwijl bij vergelijkbare ziekenhuizen het verloop nihil was. Soms vertrok er de afgelopen twee jaar zelfs niemand van de IC-afdeling, zoals bij Isala, Slingeland, Ziekenhuis Rivierenland en Pantein. (bron: Goed werkgeverschap is sleutel voor arbeidsmarkt die op slot zit)

Zo geef jij invulling aan goed werkgeverschap!

Helaas.. hier volgt geen knip-en-plak-klaar stappenplan. Goed werkgeverschap verschilt per organisatie. Niet elke huisartsenpraktijk of VVT-instelling heeft immers dezelfde waarden en visie, bovendien is elke medewerker anders. De crux zit hem in het vinden van een match tussen wat jij (als leidinggevende en organisatie) wil én wat je medewerker(s) willen. Dus: meer salaris, een pingpongtafel in de hal en tweemaal per jaar een bedrijfsuitje organiseren? Wellicht, als jij en je medewerkers daar enthousiast van worden. Echter bij goed werkgeverschap spelen juist ook de minder concrete aspecten van de werkomgeving een grote rol. Deze zitten verankerd in de organisatiecultuur en vormen een gevoel bij de medewerkers en dragen bij aan hun werkgeluk.

Goede werkgevers geven persoonlijke aandacht aan de unieke behoeften en kwaliteiten van hun medewerkers. Het belangrijkste om te onthouden is; iedere werknemer is uniek! Hij of zij heeft  kwaliteiten, behoeften én beperkingen. Elke werknemer zit in een andere situatie en heeft daardoor andere wensen.

Hieronder volgen drie algemene tips voor goed werkgeverschap.

  1. Zorg voor een goede werk-privé balans
    Het is algemeen bekend dat een goede bijdrage tussen werk en privé een positieve bijdrage levert aan werkgeluk. Onderzoek de mogelijkheden om medewerkers meer flexibiliteit te geven in hun werktijden. De ene werknemer heeft een voorkeur voor in de heel vroege ochtend te starten en de ander doet graag nog wat administratie wanneer de kinderen in bed liggen. Ken jij de wensen van jouw medewerkers en hebben jullie het er met elkaar over hoe dit mogelijk gemaakt kan worden? Kan jouw assistent net wat later beginnen zodat hij of zij wel de kinderen naar school kan brengen? Is er de mogelijkheid om veilig thuis in te loggen voor de administratie?
  1. Blijf investeren in groei en ontwikkeling
    Hierbij kun je denken aan beroepsgerichte scholingen, maar ook aan een-op-een coaching, ruimte voor feedback en complimenten en een cultuur waarin fouten maken gelijk is aan leren. Ga ook eens met elkaar aan de slag met persoonlijke ontwikkeling: kennen jullie elkaars sterke en zwakke punten? Meer onderling begrip over ‘waarom die ene collega altijd zus-of-zo doet’ kan zo maar zorgen voor een totaal andere werksfeer!
  1. Ben open en geef aandacht aan zingeving
    Vraag je werknemers eens: waarom ben je dit werk gaan doen? En hoe staat het daar nu mee? Goede kans dat veel werknemers het gevoel hebben minder ‘te kunnen zorgen’ en meer te moeten registreren. En dat ‘moeten’, dat zorgt voor weerstand. Neem je medewerkers mee in de ontwikkelingen in de organisatie en het beleid van ‘hogerhand’: welke belangrijke beslissingen komen eraan? En welke impact heeft dat op hun dagelijkse werk? Wees open, betrek medewerkers bij beslissingen en wees ook eerlijk als het even minder soepel verloopt dan je had gehoopt. Je zult zien, er komt meer begrip en minder weerstand!

Ga in gesprek (of laat dit doen) met iedere medewerker en vraag wat hij of zij belangrijk vindt en kijk wat jij daarin kunt bieden. Ja, dat kost tijd. Maar besef eens wat het oplevert wanneer jouw medewerkers minder werkdruk ervaren, minder vaak ziek zijn én besluiten om bij je te blijven werken!

Van 19 tot 25 september is het weer de Week van het Werkgeluk. Wat ga jij deze week doen om werkgeluk in jouw organisatie éxtra onder de aandacht te brengen?
Natuurlijk kun je van ons ook wat verwachten. Hou onze LinkedIn-pagina in de gaten!

Hulp nodig?

Om handvatten te krijgen om op een andere manier leiding te geven, raden wij (van wc-eend) de training oplossingsgericht leidinggeven aan. De training van 4 oktober zit al vol maar laat je vooral op de wachtlijst zetten. Wij gaan graag met je in gesprek over hoe goed werkgeverschap in te vullen is binnen jouw organisatie. Daarnaast kunnen we ook een inspirerende bijeenkomst organiseren over het belang van goed werkgeverschap (en werkgeluk) in de organisatie. Voor de mogelijkheden, neem contact op met Esmee Boerstal.