Naar bijeenkomsten

Training Oplossingsgericht leidinggeven

Oplossingsgericht werken is niet alleen een bewezen succesvolle methodiek in de communicatie met en behandeling van patiënten, maar is ook zeer geschikt voor het werken binnen organisaties en teams. Daarom organiseert Mura Zorgadvies op 7 oktober de training ‘Oplossingsgericht leidinggeven’.

“Waarom zou er iemand door u geleid willen worden?” is de vraag die twee professoren aan de London Business School al jaren stellen aan volle zalen managers en leidinggevenden. Absolute stilte volgt….

Oplossingsgericht leidinggeven wil op deze vraag een antwoord geven. Het oplossingsgerichte model komt uitstekend tegemoet aan de eisen die aan leiderschap in de 21e eeuw worden gesteld. Van leidinggevenden wordt verwacht dat zij zich niet meer gedragen als een ouderwetse ‘baas’, maar als een moderne duizendpoot, die uit de voeten kan met de uitdagingen van deze tijd. Ze moeten zowel de ‘leider’ zijn die doelen stelt en resultaten meet, als de ‘dienaar’ die faciliteert en medewerkers uitnodigt te excelleren. En ze moeten alle posities tussen deze twee extremen kunnen innemen, waarbij timing en flexibiliteit belangrijk zijn.

Hoe geef je leiding op een oplossingsgerichte manier?

Bij oplossingsgericht leidinggeven wordt gevraagd om je wat in te houden en te ‘leiden van een stap achter de persoon’, waarbij je als het ware medewerkers op de schouder tikt door het stellen van oplossingsgerichte vragen. Je nodigt hen uit naar de gewenste toekomst te kijken en te focussen op wat werkt. Die oplossingsgerichte vragen vormen de kern van oplossingsgericht werken. Zo zetten medewerkers hun kennis en kunde maximaal in voor de ontwikkeling van oplossingen in je organisatie. In ruil daarvoor zul je merken dat medewerkers meer werkplezier ervaren en zich verantwoordelijker voelen voor hun inbreng in de organisatie. En is dat niet precies wat elke leidinggevende wil?

Aan het eind van de training heb je:

 • Kennis van oplossingsgericht werken én van de verschillen met probleemgericht werken;
 • Kennis van oplossingsgericht leidinggeven;
 • Praktische toepassingen en tips voor optimaal samenwerken;
 • Kennis hoe medewerkers te motiveren tot gedragsverandering.

Over de training

(klik voor een vergroting)

De training bestaat uit een mix van korte keynote presentaties, vele praktische oefeningen en de inbreng van eigen casuïstiek.  Je oefent met diverse toepassingen, zoals doelformuleringen, competentievragen en schaalvragen en motivatietechnieken. Je kunt het geleerde direct toepassen bij oplossingsgericht vergaderen, coachen, functioneringsgesprekken en voor het bevorderen van veerkracht in teams.

Deelnemers ontvangen vooraf het boek ‘Oplossingsgericht leidinggeven’ van Frederike Bannink (2010). Genomineerd Managementboek Van Het Jaar 2012. De training kost € 295,- excl. BTW. Accreditatie is aangevraagd voor praktijkmanagers.

Aanmeldformulier Training Oplossingsgericht Leidinggeven - 7 oktober

  * Ik geef Mura Zorgadvies toestemming om mij te benaderen met informatie over inspiratiesessies, workshops of trainingen die Mura organiseert voor (eerstelijns) zorgaanbieders. Meer informatie over hoe wij omgaan met je privacy vind je in onze privacyverklaring op de website.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

 • Organisator:
  Mura Zorgadvies
 • Datum:
  07 oktober 2021
 • Tijdstip:
  09:30 - 16:30 uur
 • Locatie:
  Omgeving Ede-Wageningen