Naar nieuws

De oprichting van paramedische coöperaties staat voor de deur!

9 september 2024

De paramedie werkt hard aan vereniging in zowel Rivierenland als Gelderse Vallei. Waarom is het zo belangrijk dat we de paramedische zorg goed organiseren? En hoe staat het er nu voor in de regio’s Rivierenland en Gelderse Vallei? Voordat we daarop inzoomen kijken we even terug. Wat bracht ons hier?

Een nieuwe weg met het Integraal Zorgakkoord (IZA)

Twee jaar geleden tekenden zorg- en welzijnspartijen het Integraal Zorgakkoord (IZA). De uitdagingen om zorg toegankelijk, betaalbaar en van hoge kwaliteit te houden, zijn urgenter dan ooit. De sleutel? Die ligt in een ‘hechtere samenwerking’ binnen en tussen verschillende zorgdomeinen, met de focus op regionale oplossingen. Over de paramedie staat het volgende in de ambitie: “Voor de doorontwikkeling van de organisatiegraad van de paramedische zorg worden bestaande netwerken versterkt en uitgebreid. Aanspreekpunten per beroepsgroep zijn onmisbare bouwstenen om te komen tot een betere totale organisatie van de eerstelijnszorg als geheel.”

ZonMw-voucherregeling: Een onmisbare impuls voor monodisciplinaire organisatie

Om multidisciplinaire samenwerking tussen paramedici in de regio tot stand te brengen, is een solide organisatie op monodisciplinair niveau een voorwaarde. Om te helpen bij de totstandkoming hiervan stelde ZonMw in het voorjaar van 2024 een subsidie beschikbaar. Deze financiële impuls stelt ons in staat om monodisciplinaire verenigingen op te richten en een vliegende start te maken. De afgelopen maanden stonden voor de verschillende disciplines in het teken van het schrijven van de subsidieaanvraag. Het streven is dat we half september alle aanvragen uit onze regio’s gezamenlijk indienen bij ZonMw.

Er staat iets groots te gebeuren!

Ondertussen zat het kernteam niet stil. Het werkte samen met de monodisciplinaire werkgroepen om de eerste stappen te zetten in de richting van een goed georganiseerde paramedie. Het harde werken gaat zijn vruchten afwerpen op het gebied van organisatie. Binnenkort is de multidisciplinaire paramedische coöperatie een feit!
Eind dit jaar organiseren we een oprichtingsbijeenkomst van de multidisciplinaire coöperaties in zowel Rivierenland als Gelderse Vallei. Deze mag je niet missen!

Wat hebben we aan een dergelijke coöperatie?

De oprichting van deze coöperaties in Rivierenland en Gelderse Vallei brengen talloze voordelen met zich mee, zoals:

  • Zichtbare paramedie: De paramedische zorg krijgt een prominentere plek binnen de regio. Dat zorgt voor meer herkenning, betrokkenheid en erkenning;
  • Regionaal aanspreekpunt: De coöperatie vormt een centraal aanspreekpunt voor alle paramedische disciplines en regionale stakeholders;
  • Samenwerkingspartner: De coöperatie wordt een cruciale partner in regionale zorgontwikkelingen en denkt en doet actief mee;
  • Betrokkenheid bij zorgontwikkelingen: De paramedie is meer betrokken bij en krijgt meer invloed op regionale zorgvernieuwingen en beleidsvorming;
  • Krachtige samenwerking: Het is makkelijker om georganiseerd samen te werken op thema’s zoals inhoudelijke netwerken, innovaties en financieringsmogelijkheden.

Paramedicus, jij bent/wordt toch ook een toekomstig lid? Paramedie organiseren doen we samen!

We staan aan de vooravond van een mijlpaal: de oprichting van de paramedische coöperaties en monodisciplinaire verenigingen in Rivierenland en Gelderse Vallei. Jouw lidmaatschap van je eigen monodisciplinaire vereniging is daarin onmisbaar. Alleen samen kunnen we bouwen aan een krachtige, goed georganiseerde paramedische beroepsgroep. Word daarom lid van je regionale monodisciplinaire vereniging (in oprichting)!

Wil je je aanmelden bij je monodisciplinaire vereniging (in oprichting) en op de hoogte blijven? In onderstaand kader vind je een overzicht van de betrokken paramedische disciplines die zich verenigen en zullen deelnemen aan de multidisciplinaire coöperaties per regio.

Paramedische discipline Regio Rivierenland Regio Gelderse Vallei
Diëtetiek dietistenrivierenland@gmail.com dietistengeldersevallei@gmail.com
Ergotherapie ergonetrivierenland@gmail.com ergonet.geldersevallei@gmail.com
Fysiotherapie voorzitter@fysiorivierenland.nl voorzitter@rofgv.nl
Huidtherapie Volgt t.z.t. (in oprichting) Verenigen zich (nog) niet monodisciplinair
Logopedie Logopedienetwerkrivierenland@gmail.com verenigdelogopedistengv@gmail.com
Oefentherapie info@beweegrivierenland.nl verenigingoefentherapiegv@gmail.com

Meer informatie

Wil je meer weten over de organisatiegraad van de paramedische zorg? Neem gerust contact op met Huub Creemers.