Naar nieuws

Zorg rondom zwangerschapsdiabetes gedeeltelijk naar eerste lijn

4 september 2024

Het Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV) Gelderse Vallei wil de zorg voor zwangeren met zwangerschapsdiabetes gedeeltelijk overbrengen naar de eerste lijn. Een werkgroep, bestaande uit twee eerstelijns verloskundigen, een gynaecoloog, een diabetesverpleegkundige, een diëtist, een internist en een huisarts, ontwikkelde onder begeleiding van adviseur Ellen Selten een regionaal transmuraal protocol.

Verkenning

Om tot een gedragen, regionaal transmuraal protocol te komen onderzochten we samen eerst wat huidige afspraken zijn over zwangerschapsdiabetes in de regio. Daarnaast keken we naar goede voorbeelden uit andere regio’s en specifiek naar de resultaten van een pilot in Veenendaal. Alle betrokken disciplines droegen bij met hun ideeën, visie op samenwerking en zaken om rekening mee te houden. Ook interviewden we de ouderraad van het VSV. En maakten we inzichtelijk welke kostenverschuiving de nieuwe manier van werken met zich meebrengt.

Regionaal transmuraal protocol

Zwangeren met zwangerschapsdiabetes zonder (andere) tweedelijns indicatie worden in de nieuwe werkwijze in de eerste lijn begeleid door de verloskundige en een eerstelijns diëtist. De eerstelijns diëtist geeft voedings- en leefstijladviezen, geeft een instructie van de thuisglucosemeter en het monitoren van de thuis gemeten glucosewaarden. Als de glucosewaarden niet binnen twee weken onder een bepaalde grens liggen, worden de vrouwen alsnog verwezen naar het ziekenhuis. Dat blijkt maar beperkt nodig want bij 80% van de vrouwen komen de glucosewaarden onder controle met voedings- en leefstijlaanpassingen. Deze vrouwen hoeven in de nieuwe manier van werken niet verwezen te worden naar het ziekenhuis, maar kunnen bij de verloskundige onder controle blijven en de thuisglucosemonitoring onder begeleiding van de diëtist voortzetten. De verloskundige voert ook de groei-echo’s uit. Als de glucosewaarden boven de streefwaarden uitkomen, of er andere complicaties ontstaan, volgt alsnog een verwijzing naar het ziekenhuis.

Implementatie

Na goedkeuring van het protocol gaat de werkgroep aan de slag met de implementatie van de nieuwe werkwijze. Dit omvat onder andere het organiseren van scholingen voor betrokken zorgprofessionals. Ook werken we aan een evaluatieplan, om de nieuwe werkwijze te evalueren op kwaliteit van zorg, kosten en tevredenheid van zorgprofessionals en patiënten.

Wil je meer weten over wat we doen en hoe we dat doen? Onze adviseur Ellen Selten vertelt je er graag meer over.