Werken aan Hechte Wijkverbanden: de sleutel tot Passende Zorg
Deze tijd, waarin de druk op de zorg ook lokaal toeneemt, vraagt om slimme samenwerking in de wijk. In hechte wijkverbanden werken professionals domeinoverstijgend samen en sluiten ze aan bij wat lokaal al goed werkt. Regionale Ondersteuningsstructuren (ROS’en), zoals Mura Zorgadvies, helpen bij het opzetten en versterken van deze verbanden. Bijvoorbeeld met de Wijkscan, samenwerken met inwoners zoals in het project ‘Beesd (zorgt) voor elkaar’ of via deelname aan het landelijk leernetwerk LeVEL.
Wijkverbanden volgens de Visie Eerstelijnszorg 2030
Volgens de Visie Eerstelijnszorg 2030 is het doel van hechte wijkverbanden* om een sterke samenwerking tussen professionals in de wijk te bevorderen, zodat proactief kan worden ingespeeld op gezondheidsproblemen. Hechte wijkverbanden zorgen voor samenhangende, continue en persoonsgerichte zorg, waarbij een vaste kern van eerstelijnszorgverleners verantwoordelijk is voor de populatie in de wijk. Door gedeelde visie, commitment en verantwoordelijkheid, samenwerkingsafspraken, korte lijnen en laagdrempelig contact en gerichte multidisciplinaire coördinatie, kunnen deze verbanden effectief functioneren.
Wijkscans: basis voor verbetering
Een van de instrumenten die Mura inzet om hechte wijkverbanden te versterken, is de wijkscan. Een wijkscan biedt een gedetailleerd overzicht van de huidige situatie in een wijk, zoals de gezondheidssituatie en zorgvraag van de inwoners. Door deze informatie te verzamelen en te analyseren en hier gezamenlijk de dialoog over aan te gaan, kunnen we samen met lokale partners gerichte verbeteringen doorvoeren en de samenwerking optimaliseren. Een mooi voorbeeld daarvan lees je in het artikel ‘Wijkscans brengen zorg en gezondheid in beeld voor project Versterking eerste lijn regio Gelderse Vallei’.
Inwoners betrekken: ‘Beesd (zorgt) voor elkaar’
Een voorbeeld van een lokale, kerngerichte aanpak voor en door inwoners, is het project ‘Beesd (zorgt) voor elkaar’. In dit initiatief werken inwoners, vrijwilligers en professionals uit het sociaal en medisch domein nauw samen. Ze brengen het professionele aanbod van zorg en welzijn in kaart en verbinden dit met lokale initiatieven. Door deze krachtenbundeling ontstaat een sterk netwerk in de kern Beesd, waarin signalen sneller worden opgepakt en hulpvragen effectiever worden beantwoord. Mura ondersteunt dit proces en helpt partijen om elkaar te vinden, afspraken te maken en samen te bouwen aan een duurzame lokale aanpak.
Samen leren in LeVEL
Het ROS-Netwerk is aangesloten bij het LeVEL (Leer- en Verbeternetwerk Eerste Lijn). Een landelijk netwerk, gecoördineerd door het Nivel, dat zich richt op het versterken van de eerstelijnszorg door kennisdeling en samenwerking tussen regio’s te stimuleren. De ROS’en, waaronder Mura, spelen een cruciale rol in het verbinden van landelijke inzichten met de praktijk in de regio. De ROS’en ondersteunen de uitwisseling van ervaringen, helpen bij het aanpakken van knelpunten en zetten regionale en wijkgerichte leer- en verbetercycli op om regio’s te faciliteren bij het uitwisselen van kennis en ervaring. Met actieleren bieden we handvatten waarbij professionals en inwoners veranderingen kort cyclisch kunnen doorvoeren.
Samen voor passende zorg en ondersteuning
Of het nu gaat om inzichten met wijkscans, het betrekken van inwoners of het samen leren en veranderen, Mura draagt bij aan een betere gezondheid en sociaal welbevinden van (kwetsbare) inwoners. Samen werken we zo aan een toekomst waarin iedereen in de wijk kan rekenen op passende zorg en ondersteuning.
Meer informatie
Meer weten over de rol van ROS’en bij hechte wijkverbanden? Neem contact op met Esmee Boerstal of Eefje de Bruijne.
*Waar wijkverband staat, kan ook dorpsverband of lokaal niveau worden gelezen. De ‘wijk’ is een niet vastomlijnd begrip, waarbij wordt gedacht aan een populatie van 10.000 à 20.000 inwoners. Afhankelijk van de lokale context kan een passende schaal worden gekozen.