Naar nieuws

Wegwijs in digitale innovatie: waar(mee) begin je?

16 september 2021

Er is zóveel mogelijk op het gebied van digitale innovatie in de zorg, waar(mee) begin je? Die vraag stond centraal in onze inspiratiesessie op 7 september over digitale innovatie in de ouderenzorg. We delen graag een aantal tips met je die je helpen om wegwijs te worden in de mogelijkheden van digitale innovatie. Het zijn er geen pasklare antwoorden. Het leren van iets nieuws vraagt om een investering en het maken van vlieguren. Begin daarom met de volgende stappen:

1. Start het gesprek

Zowel thuis, met je directe collega’s, met externe partijen of met je patiënten/cliënten: ga in gesprek over welke vormen van digitale zorg je al gebruikt, kent of zou willen gebruiken. Wat maakt je enthousiast en waarom? Wat zou het kunnen opleveren? Je zult merken dat je al veel doet en dat je steeds meer kansen ziet om er verder mee te gaan.

2. Volg de e-learning van ‘Zorg van Nu’

Met de e-learning ‘Slimme Zorg van Nu’ leer je wat slimme zorg is, hoe je het gebruikt en word je uitgedaagd het in je eigen werk toe te passen. Je krijgt antwoord op de vragen:

  • Wat is zorgtechnologie eigenlijk?
  • Waarom kan zorgtechnologie voor iedereen in de zorg en welzijn nuttig en leuk zijn?
  • Welke slimme zorgoplossingen zijn er allemaal?
  • Hoe zet je ze in, wanneer en waarvoor?

Echt een aanrader!

3. Maak gebruik van handige overzichten! Namelijk deze…

We weten het, er zijn zóveel digitale innovaties, geen idee waar je mee moet beginnen. Onthoud, een digitale innovatie is altijd een middel en geen doel op zich. Dus bedenk je waar je mee geholpen wilt worden en kijk dan of daar een digitale innovatie voor beschikbaar is.

Daarvoor vinden wij deze websites erg handig:

  • Zelfzorgondersteund-instrumentenkiezer.nl biedt voor zorgverleners een overzicht van praktische instrumenten, tools en technieken voor zelfmanagement.
  • GGDappstore.nl biedt een overzicht van gecontroleerde apps.
  • Hulpmiddelenwijzer.nl van Vilans geeft een goed overzicht van allerlei hulpmiddelen in de zorg.
  • DigitaleZorggids.nl van de Patiëntenfederatie NL geeft een overzicht van digitale producten en diensten.
  • Scouters.nl biedt toegankelijke informatie, onafhankelijk advies en innovatieve hulpmiddelen voor en door mensen die beter willen bewegen, hun mantelzorgers en professionals.
  • Zorgvannu.nl/oplossingen of je nu patiënt, mantelzorger of professional bent, Zorg van Nu laat zien welke innovaties in de zorg je verder kunnen helpen.
  • Zorginnovatie.nl is een open platform en community. Iedereen kan hier ideeën delen en bijdragen aan de ontwikkeling van ideeën van anderen.

Ook heel handig is het overzicht van bestaande beeldapplicaties en de mogelijkheden die zij bieden, gemaakt door NHG en InEen.

4. Check je digitale vaardigheden

Om een beter beeld te krijgen van de vaardigheden die nodig zijn om digitale werkzaamheden in de praktijk zo efficiënt mogelijk te verrichten, kun je op de site van digivaardigindezorg een zelftest doen (beschikbaar voor verschillende professionals). Na afloop krijg je feedback en tips over je ontwikkelgebieden en kun je ontdekken hoe je nog beter en makkelijker digitaal kan werken.

5. Bel met Mura om eens verder te sparren! 😉

Wil je verder praten of meer informatie over digitalisering? Neem contact op met Esmee Boerstal, zij denkt graag met je mee.

Lees verder over digitalisering in deze artikelen: