Naar nieuws

Santé Partners en Zorggroep Gelders Rivierenland aan de slag met veerkracht [incl drie tips]

19 april 2023

Dat wij bij Mura geloven in veerkracht is niet voor niets. Veerkracht is hard nodig om je als medewerker en zeker als zorgverlener staande te houden in het alsmaar veranderende zorgveld, om nog maar te zwijgen van de oplopende werkdruk. Daarom stond ons vijfjarig bestaan in het teken van veerkracht en tijdens die bijeenkomst wonnen twee gelukkige zorgorganisaties een veerkrachttraining van Team Heartbeats: Santé Partners en Zorggroep Gelders Rivierenland. Zij delen hun lessen graag met jullie.

“Ik weet dat één van mijn collega’s het moeilijk heeft. Zijn schoonvader gaat slecht en ik weet dat ze graag nog wat tijd met hem willen doorbrengen. Alleen door werk is dat lastig. Dus ik heb hem gebeld en gevraagd; wat heb jíj nodig? Jij, die altijd voor die ander zorgt. M’n collega brak in tranen uit. Die vraag alleen al was blijkbaar genoeg”. Dit vertelt een leidinggevende tijdens de leiderschapsdag van Santé Partners, waar Team Heartbeats de eerste veerkrachtsessie geeft. Tijdens de leiderschapsdag hebben ze het samen over hoe ze de medewerker nog meer centraal kunnen zetten. Inderdaad, in plaats van de patiënt nog meer centraal. Want, zo vertelt een van de leden van de Raad van Bestuur later, als we dat niet doen hebben we straks helemaal geen mensen meer die patiënten kunnen helpen.

Veerkracht bij Santé Partners

Trainer Marlene Hemelaar van Team HeartBeats: “Wij mochten dankzij Atie Gelderloos, directeur Rivierenland bij Santé Partners, die de inspiratiesessie had gewonnen, de groep inspireren over veerkracht. Hoe je veerkrachtiger kunt zijn als persoon, als collega met je team en als leidinggevende. We hebben de deelnemers gevraagd niet alleen deel te nemen aan de inspiratiesessie, maar vooral ook te luisteren met de vraag: ‘Wat kan ik hier morgen zelf van meenemen en gaan toepassen in mijn team?’.” Hoe zit werken aan veerkracht volgens hen in elkaar? In de veerkrachtsessie stipten ze twee belangrijke elementen aan: de niveaus van veerkracht en het stressmodel.

De ‘Ik, Wij, Het’ van veerkracht

Er zijn drie niveaus waarop je aan je veerkracht kunt werken: IK (mijn individuele veerkracht) WIJ (veerkrachtig team) en HET (veerkrachtig leiderschap binnen de organisatie). Als mensen veerkrachtiger worden op deze drie vlakken, kunnen ze beter omgaan met de continue verandering die er op hun pad komt, voelen ze zich meer gewaardeerd en gehoord, waardoor organisaties wendbaarder worden. Dit is een noodzakelijk antwoord op het hoge verzuim en verloop waar de meeste zorgorganisaties mee kampen.

Het Stressmodel

Het stressmodel geeft inzicht in de mate van psychologische veiligheid in verhouding tot de prestatiedruk. Je wisselt zelf vaak meerdere keren per dag van zone. Als de druk om te presteren hoog is en je voelt je niet veilig binnen de organisatie, dan kom je in de hyperzone terecht. Een zone waarin je ‘aan’ staat en mogelijk veel gedaan krijgt, maar waar je niet te lang in wilt zitten omdat dit invloed heeft op je fysieke en emotionele gestel. Als je je in de leerzone wilt bevinden, stap je uit je comfortzone. Je hebt een bepaalde mate van prestatiedruk nodig en je veilig voelen om je hierin te bevinden. Gezonde afwisseling tussen de leerzone en comfortzone is nodig om een balans te houden.

TIP 1: Vraag jezelf weleens af? In welke zone bevind ik me het meest gedurende mijn (werk)dag? En hoe zit dat met mijn collega’s?

TIP 2: Hoe is het gesteld met jouw eigen veerkracht? Hoe ga jij er mee om als er een verandering op je pad komt? Een van de deelnemers deelde dat het delen van je eigen kwetsbaarheid ook kan helpen de verbinding tussen mensen in je team en jou als leider te vergroten.

TIP 3: Oprechte aandacht is bij Santé Partners een belangrijke pijler om de medewerkers centraal te zetten. Hoe vaak check jij even in bij je mensen en vraag je even écht hoe het met diegene gaat?

Erika Wall, bestuurssecretaresse Santé Partners:

Erika Wall, Santé Partners

“Team Heartbeats sprak met ons over veerkracht in de zorg. Hoe veerkracht voor een deel is aangeboren en dat je jouw veerkracht voor een deel kunt ontwikkelen. Dat gebeurtenissen – de mooie en moeilijke – uit je verleden invloed hebben op jouw veerkracht. Juist dit raakte mij. Ja, mooie momenten maken je sterk en geven energie (en dat neem je mee in je werk). Moeilijke momenten zetten je wereld helemaal op z’n kop. Dan besef je dat je veerkracht groter is dan gedacht en dat ik best vaker trots op mijzelf mag zijn. En dat raad ik iedereen aan: sta af en toe even stil bij wat je hebt meegemaakt, wie je bent en wat je kan. En geef jezelf dan even dat klopje op de schouder, want je doet het goed.”

Zorggroep Gelders Rivierenland ook veerkrachtig

Ook binnen Zorggroep Gelders Rivierenland zorgde gelukkige winnaar Sandra van Burk voor een veerkrachttraining voor haar organisatie. Sandra is kwaliteitsmedewerker bij de zorggroep en was blij verrast: “De enthousiaste en positieve trainers bezorgden ons een hele fijne middag waarin wij (beleidsmedewerkers, hr medewerker en poh-ggz) tijd kregen om stil te staan bij onze eigen veerkracht en hoe te zorgen voor onszelf. Met interactieve opdrachten, theorie en een positieve afsluiting hebben wij genoten van deze middag.”

Trainer Anouk Brinkman van Team Heartbeats: “We hadden een hele mooie groep die zich kwetsbaar durfde open te stellen naar elkaar en vanuit daar de verbinding met elkaar heeft gezocht en gevonden. Wat mij het meeste is bijgebleven, is dat een collega (i.v.m. privacy noem ik even geen namen) die pas recent bij deze groep was aangesloten, ontroerd was toen zij aan het einde van de training met een mooi blad vol complimenten naar huis ging. Dit had ze totaal niet verwacht en het liet zo mooi zien wat oprechte aandacht voor elkaar doet.”

Duurzame inzetbaarheid

Mura zet in op duurzame inzetbaarheid van professionals in de zorg. Want hoe blijf je overeind in deze snel veranderde wereld, als zorgverlener, bestuurder, beleidsmaker of medewerker in welzijn en sociaal domein? Als de werkdruk hoog is, het ziekteverzuim groot, en de zorgvraag alleen maar toeneemt. Hoe vergroot je als individu, team en organisatie jouw veerkracht? Dat is waarom wij vanuit Mura werken met het thema ‘Lekker blijven werken in de zorg‘. Als je eens verder met ons wilt sparren over dit onderwerp, neem dan contact op met Esmee Boerstal.

Masterclass Veerkrachtig Leiderschap in Zorg en Welzijn op 22 juni (kosteloos)

Wil jij leren hoe je ervoor zorgt dat jouw organisatie weer veerkrachtig en wendbaar wordt en blijft? Hoe jouw zorgmedewerkers weer meer plezier en bedoeling uit het werk in de zorg gaan ervaren? Je zorgmedewerkers aantrekt en ook behoudt?

In deze masterclass, gegeven door Team Heartbeats, krijg je concrete handvatten die je morgen direct kunt toepassen in jouw organisatie en jouw team!

Lees meer of schrijf je meteen in!