Naar nieuws

Reablement-Academie Rivierenland: de oplossing om de druk op de zorg voor ouderen te verlichten?

17 december 2024

Reablement draait om het versterken van de eigen regie van ouderen. Daarbij gaat het niet alleen om het verlenen van zorg, maar om samen met ouderen en hun naasten te werken aan herstel, functiebehoud en het activeren van hun sociale netwerk. In Rivierenland start binnenkort de pilot Reablement-Academie Rivierenland waarin professionals uit zorg en welzijn volgens deze aanpak samenwerken rond een groep ouderen. We hopen zo handvatten te vinden voor vermindering van zorgvragen en het vergroten van de zelfredzaamheid van ouderen.

Rivierenland vergrijst snel: in 2040 is meer dan een kwart van de inwoners 65 jaar of ouder. Tegelijkertijd neemt het aantal mantelzorgers af en staan zorgprofessionals onder toenemende druk. Hoe houden we de zorg toegankelijk, betaalbaar en van hoge kwaliteit? Het antwoord daarop kan zijn: reablement, een aanpak die ouderen helpt om zo zelfstandig en actief mogelijk te blijven. Maar wat is reablement precies en waarom is dit gedachtegoed zo belangrijk? Doen we dit al of kunnen we leren het net iets anders te doen?

Wat is reablement?

Het doel van reablement is het versterken van de eigen regie van ouderen. Naast het verlenen van zorg, werk je samen met ouderen en hun naasten aan herstel, functiebehoud en het activeren van hun sociale netwerk. Reablement helpt ouderen bij het herwinnen van vaardigheden, zodat ze langer zelfstandig kunnen wonen en minder formele zorg nodig hebben. Vooral de zelfstandig wonende ouderen met zorgvragen is een snel groeiende groep. Deze korte video legt het gedachtegoed van reablement helder uit: Klik hier voor de video ‘wat is reablement’.

Waarom is reablement nodig?

De urgentie voor een aanpak als reablement is groot. In Rivierenland stijgt niet alleen het aantal ouderen, maar ook het aantal chronische aandoeningen. De druk op de arbeidsmarkt in de zorg groeit, terwijl het aantal beschikbare mantelzorgers met 65% zal afnemen. Reablement biedt een oplossing door zorgvragen te verminderen en de zelfredzaamheid te vergroten.

Voor ouderen heeft dit als voordeel:

  • Een betere ervaren kwaliteit van leven.
  • Meer regie over hun eigen gezondheid en welzijn.
  • Minder afhankelijkheid van formele zorg.

Voor zorgprofessionals betekent dit:

  • Verminderde werkdruk door een afname van zorgvragen.
  • Meer focus op preventieve zorg en samenwerking binnen de keten.

Pilot: de Reablement-Academie Rivierenland

In Rivierenland krijgt reablement nu vorm binnen het programma Samen Oud… in Rivierenland. Dankzij een toegekende subsidie (ZonMw) starten we de pilot Reablement-Academie Rivierenland. Zorg- en welzijnsprofessionals worden speciaal getraind om het reablement-gedachtegoed te omarmen en toe te passen. De pilot is gericht op twintig tot dertig ouderen in de gemeenten Culemborg en Tiel en bestaat uit:

  • Een startgesprek met een multidisciplinair team (onder andere met wijkverpleegkundigen en welzijnswerkers).
  • Training en begeleiding van acht weken.
  • Een leefplan met aandacht voor alle levensdomeinen, zoals beschreven in de methodiek van positieve gezondheid.
  • Nazorg om duurzame resultaten te borgen.

Een multidisciplinaire samenwerking

De kracht van deze pilot ligt in de samenwerking tussen diverse zorg- en welzijnsorganisaties. De betrokken partijen zijn:

  • Coöperatieve Huisartsenvereniging Gelders Rivierenland
  • Santé Partners
  • ELKWelzijn
  • Ziekenhuis Rivierenland Tiel
  • Gemeente Culemborg en Tiel
  • Senioren Collectief Culemborg
  • Mura Zorgadvies

Leren en opschalen in de regio

De pilot is meer dan een lokaal experiment. We willen onderzoeken welke effecten reablement heeft en leren van de ervaringen van ouderen, mantelzorgers en professionals. Het uiteindelijke doel? Opschaling en doorontwikkeling van reablement in de hele regio Rivierenland.

Reablement biedt hoop in een tijd waarin de zorg onder druk staat. Door nu in te zetten op preventie en het versterken van eigen regie, bouwen we aan een toekomst waarin ouderen langer zelfstandig kunnen blijven, met een hogere kwaliteit van leven en minder zorgafhankelijkheid.

Meer informatie

Wil je meer weten? Neem contact op met Huub Creemers.