Leidraad Proactieve zorgplanning regio Gelderse Vallei nu beschikbaar voor zorgprofessionals
De leidraad Proactieve zorgplanning regio Gelderse Vallei is ontwikkeld om zorgverleners te ondersteunen in het proces van proactieve zorgplanning. Deze leidraad is nu te vinden op de website Voorbereiding Laatste Levensfase. Door regionale werkwijzen samen te brengen en samenwerkafspraken concreet te maken, werken we in regio Gelderse Vallei op een eenduidige manier samen om de kwaliteit van proactieve zorgplanning nog verder te verbeteren.
De website Voorbereiding Laatste Levensfase is officieel in gebruik genomen tijdens de drukbezochte jaarbijeenkomst Proactieve zorgplanning op 5 november. Daar is teruggekeken op een succesvol eerste jaar van het project Proactieve zorgplanning in de Gelderse Vallei en vooruitgekeken naar het vervolg van het project. Er was een mooie vertegenwoordiging van inwoners en patiënten, het ziekenhuis, de huisartsen, netwerk palliatieve zorg, welzijn en de ouderenzorgorganisaties aanwezig.
>> Bekijk de Leidraad Proactieve zorgplanning regio Gelderse Vallei.
Kwaliteit van zorg verbeteren door proactieve zorgplanning in Gelderse Vallei
Mariëtte de Vries, Mura-adviseur en voorzitter van het kernteam Proactieve zorgplanning, startte de avond met een warm welkom en het programma. Met een videoboodschap aan het begin van het programma was Dave Tjan er ook bij. Dave is anesthesioloog-intensivist in ziekenhuis Gelderse Vallei en draagt passende zorg een erg warm hart toe. Net als de aanwezigen tijdens de jaarbijeenkomst.
“Ik ben vanaf 2018 heel actief betrokken geweest bij proactieve zorgplanning in de Gelderse Vallei”, vertelt Dave in de video. “In de loop van de tijd heb ik mij alleen maar gerealiseerd hoe belangrijk dit is voor de kwaliteit van zorg. Niet alleen voor patiënten en naasten, maar ook voor ons als zorgprofessionals”. Wat betreft het eerste jaar van het project Proactieve zorgplanning liet Dave de toehoorders weten dat er al een aantal mijlpalen behaald zijn. “Ik hoop dat we vanavond in ieder geval zien dat we ontzettend goed op weg zijn. En dat we gewoon op weg zijn om passende zorg de komende drie jaar echt in te bedden in onze zorg. ZonMw (de subsidieverstrekker voor dit project) heeft dit gezien en heeft onze rapportage van dit jaar met lof goedgekeurd. En daar ben ik heel blij om.”
Mariëtte nam de aanwezigen nog even mee terug in de aanleiding voor de ketenbrede aanpak van het project Proactieve zorgplanning in de regio Gelderse Vallei. Ook de doelen werden weer opgefrist:
• Betere aansluiting van zorg op behoeften van de patiënt;
• Betere afstemming tussen zorgverleners onderling;
• Voorkomen van herhalende vragen;
• Voorkomen van onnodige zorgkosten.
Terugkoppeling vanuit de deelprojecten
Deelproject 1: regionale leidraad PZP
Voor zorgprofessionals is een leidraad ontwikkeld om hen te ondersteunen in het proces van proactieve zorgplanning. Met het gebruik van de leidraad wordt contact bevorderd, is er meer eenheid in de manier van werken en leggen we afspraken binnen de keten vast. Je vindt de leidraad hier.
Pilot
Het gebruik van de leidraad is getest in een pilot bij huisartsenpraktijk Sysselt en bij locatie St. Barbara van ouderenzorgorganisatie Vilente. Dit was de eerste fase van de pilot. De huisartsen hebben in hun praktijk ervaren dat patiënten positief waren ondanks dat proactieve zorgplanning een moeilijk onderwerp is, dat er een grote bereidheid is om vragenlijsten in te vullen, maar dat de informatievoorziening vooraf beter kan.
De verpleegkundige van St. Barbara had met de leidraad een goede ingang voor een gesprek en heeft dan ook zeer waardevolle gesprekken mogen voeren. Wel bleek dat de vragenlijsten voor veel bewoners te lang of te moeilijk zijn.
In fase twee van de pilot is het aantal partijen dat de leidraad gaat gebruiken opgeschaald naar zes huisartsenpraktijken en drie VVT-organisaties. Het is de bedoeling om de leidraad vanaf januari 2025 in de hele regio in de praktijk te gaan gebruiken.
Deelproject 2: scholing
Het gesprek aangaan over de laatste levensfase van een patiënt of bewoner kan voor een zorgverlener best lastig zijn. Vragen als ‘Hoe zal ik beginnen?’, ‘Kan ik dit wel vragen?’ of ‘Wat moet ik vastleggen?’ zijn heel begrijpelijk. Scholing en training moeten de zorgverleners helpen bij het uitvoeren van het PZP-proces. Hierdoor ontstaat eenzelfde begrip over wat PZP is, kunnen zorgverleners werken met de leidraad en weten ze hoe zij afspraken die zijn gemaakt in de regio kunnen benutten. Het motto is dan ook ‘Voor elkaar, met elkaar’. Er is en blijft ruimte voor groei. Door goed te evalueren blijven we de trainingen verbeteren.
Deelproject 3: digitale gegevensuitwisseling
Digitale verslaglegging is ook een prominent onderdeel van de leidraad. Het idee is dat iedere zorgverlener waar mogelijk in een eigen bronsysteem, zoals een Elektronisch Patiënten- of Cliëntendossier behandelwensen registreert. Via een speciale viewer zijn data van andere zorgverleners inzichtelijk, uiteraard binnen de AVG-wet voor de privacy. De zorg blijft hierbij altijd leidend, niet de techniek. Het digitaal vastleggen en delen van behandelwensen is een enorm mooie ontwikkeling die in gezamenlijkheid is opgepakt.
Inwoner- en patiëntenparticipatie
Meer aandacht voor de laatste levensfase en proactieve zorgplanning kan alleen slagen met inbreng van inwoners en patiënten uit de regio. Zij weten wat er nodig is om hierover goed in gesprek te kunnen gaan. We zijn daarom ook heel dankbaar voor de actieve houding van de klankbordgroep PZP. De ervaringen van de leden zijn onmisbaar voor de bewustwording van het belang van passende zorg.
Mensen met een migratieachtergrond
Een belangrijke pijler van het project is het betrekken van inwoners met een migratieachtergrond. In eerste instantie mensen met een Marokkaanse of Turkse achtergrond. Later komen hier mensen met roots in een islamitisch land bij. Tarik Akasbi van Inclusio Care en Hafsa Aznadi van Opella deelden hun ervaringen op het gebied van proactieve zorgplanning, zowel vanuit het standpunt als professional als die van ervaringsdeskundige.
Lancering website Voorbereiding Laatste Levensfase
Deze website is onderdeel van de awareness campagne voor inwoners in de regio Gelderse Vallei. Tijdens de jaarbijeenkomst werd deze officieel in gebruik genomen.
Contact
Heb je vragen over de inhoud van de jaarbijeenkomst, of het vervolg van het project? Neem dan vooral contact op met een van de leden van het kernteam Proactieve zorgplanning:
Dave Tjan (Ziekenhuis Gelderse Vallei)
Emmy Maats (Vallei Vitaal)
Bianca Looise (Huisartsen Gelderse Vallei)
Hans van Delden (hoogleraar)
Marcel Wielhouwer (VVT Gelderse Vallei)
Rianne Mulder (Ziekenhuis Gelderse Vallei)
Mariëtte de Vries (Mura Zorgadvies)
Wil je meer weten over proactieve zorgplanning, de Leidraad Proactieve zorgplanning regio Gelderse Vallei of de jaarbijeenkomst? Neem een kijkje op voorbereidinglaatstelevensfase.nl of neem contact op met Mariëtte de Vries.