Naar nieuws

Introductie levenswensengesprek is een verrijking van proactieve zorgplanning in de zorg voor ouderen

3 september 2024

Proactieve zorgplanning (PZP) wordt vaak gezien als een manier om beslissingen te nemen over het levenseinde en medische behandelingen, maar het omvat veel meer. Het Netwerk Dementie Rivierenland en Mura Zorgadvies werken samen aan de invoering van levenswensengesprekken, die in combinatie met proactievezorgplanningsgesprekken een bredere kijk op de zorg voor ouderen mogelijk maken. En daarmee beter afgestemde zorg.

Het gesprek over levenswensen is daarmee ook een voorbereiding op het ‘PZP-gesprek’ van de huisarts om alvast te oriënteren op de wensen rondom behandelingen.

Levenswensengesprek naast proactieve zorgplanning

Een levenswensengesprek richt zich op het welzijn en de persoonlijke voorkeuren van ouderen, los van medische beslissingen. Hierbij wordt ingegaan op vragen zoals wat het leven waardevol maakt, welke dagelijkse routines belangrijk zijn, en welke persoonlijke doelen nog bereikt willen worden. Het doel van deze gesprekken is om zorg en ondersteuning beter af te stemmen op de individuele levensstijl en wensen van de zorgvrager. Dit helpt zorgprofessionals om een holistisch beeld te krijgen van wat echt belangrijk is voor de oudere, waardoor de zorg persoonsgerichter en betekenisvoller wordt.

Het PZP-gesprek richt zich aan de andere kant specifiek op medische keuzes en behandelingsopties in de laatste levensfase. Hierbij wordt besproken welke medische behandelingen de zorgvrager wel of niet wenst en wie beslissingen moet nemen als de zorgvrager dat zelf niet meer kan.

Twee kanten van dezelfde medaille

Hoewel beide gesprekken verschillende kanten van de zorgplanning behandelen, vullen ze elkaar dus aan. Het PZP-gesprek zorgt ervoor dat medische beslissingen in lijn zijn met de wensen van de zorgvrager, terwijl het levenswensengesprek ervoor zorgt dat bredere aspecten van het leven, zoals persoonlijke waarden en sociale relaties, niet worden vergeten. Twee kanten van dezelfde medaille dus.

Toepassing bij dementie

De combinatie van deze gesprekken is bijzonder waardevol bij dementie, waar het cognitieve vermogen van de persoon geleidelijk afneemt. Door vroegtijdig in gesprek te gaan, kunnen de persoonlijke wensen en voorkeuren vastgelegd worden voordat de ziekte verder gevorderd is. Het zorgt ervoor dat de stem van de zorgvrager gehoord blijft, zelfs als zij later niet meer in staat zijn om hun wensen zelf te uiten.

Testfase in Rivierenland

Op dit moment wordt een levenswensenformulier in pilotvorm getest in Rivierenland, waarbij het belang van vroegtijdig in gesprek gaan wordt benadrukt en onder de aandacht gebracht bij zorgprofessionals. In een volgend artikel vertellen we meer over de ontwikkelingen naar aanleiding van de evaluatie en de eventuele verdere invoering van deze methodiek.

Meer informatie

Wil je meer weten over proactieve zorgplanning? Of over levenswensenformulieren? Neem dan contact op met Anne-Marie Winkelman.