Naar nieuws

Inspiratie voor ‘de Juiste Ouderenzorg op de Juiste Plek’

24 februari 2021

Tijdens het online event ‘Juiste Ouderenzorg op de Juiste Plek’ werden inspirerende voorbeelden gedeeld van initiatieven waar de juiste ouderenzorg op de juiste plek al goed van de grond komt. Goed om van te leren zodat we samen kunnen werken aan toekomstbestendige ouderenzorg, want dat is hard nodig met de grote grijze golf die op ons afkomt! We delen drie inspirerende voorbeelden met je.

Ons Raadhuis

Ons Raadhuis: een prachtige plek in centraal Velp waar ouderen samenkomen voor een activiteit, om koffie te drinken en waar nieuwe vriendschappen ontstaan. Het initiatief wordt door Esther Bertholet (specialist ouderengeneeskunde) beschreven als een nieuwe voorziening tussen dagopvang en buurthuis in. Er is een coördinator die ondersteunt, mensen betrekt en een hartelijke sfeer creëert, want: iedereen is welkom! Het is een goed initiatief voor en door ouderen. Volgens onderzoek heeft Ons Raadhuis invloed op het verminderen van eenzaamheid. En dat is nodig in deze tijd, waarin opnieuw bleek dat eenzaamheid niet alleen een groot effect heeft op de kwaliteit van leven, maar ook gepaard gaat met hoge zorgkosten. (‘Eenzaamheid kost ongeveer 2 miljard euro per jaar’ – Skipr)

Sociale benadering voor dementie

Anne-Mei The, bijzonder hoogleraar Langdurige Zorg en Sociale Benadering Dementie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, deelde een aantal handvatten om persoonsgerichte zorg binnen netwerken te optimaliseren. Zij vertelde over de sociale benadering voor dementie. Een paar voorbeelden: focussen op rollen als buurvrouw, moeder, vriendin en wat iemand nog wél kan en minder richten op de patiëntrol. De inzet van een gids (recentelijk omgevormd tot een team van meerdere mensen) om iemand wegwijs te maken, ondersteunt de patiënt met dementie en zijn naasten. De kernboodschap: inzet op sociale preventie, daar gaat het om. Omdat preventie van ons allemaal is, blijft het soms liggen. Gemiste kans: want dat wat van ons allemaal is, kan dus ook iedereen starten!

Leren van Denemarken

Rudi Westendorp, hoogleraar ouderengeneeskunde, deelde zijn positieve ervaringen met het zorgstelsel in Denemarken. Denemarken en Nederland delen de waarde dat gezondheid een publieke verantwoordelijkheid is: we dragen allemaal ons steentje bij. Vanuit deze overtuiging hebben de Denen -in tegenstelling tot de Nederlanders- het zorgstelsel centraal georganiseerd. Dit zie je bijvoorbeeld terug in één plek om belasting te betalen voor de zorg, één plek (de gemeente) om naartoe te gaan met welke zorg of welzijnsvraag dan ook en één informatiesysteem. Het systeem is doorspekt van transparantie en vertrouwen. De randvoorwaarden zijn geregeld waardoor veranderingen vlotter plaatsvinden. Wat kunnen we daar in Nederland van opsteken?

Meer informatie?

Naast deze voorbeelden waren er nog veel meer mooie initiatieven die tijdens het event werden gedeeld. Wat dacht je bijvoorbeeld van het FACT VVT van de Zorgcirkel? Of de inzet van de transferverpleegkundige op de SEH bij de Alrijne zorggroep? Wil je nog meer weten over inspirerende voorbeelden voor de zorg aan ouderen in Gelderse Vallei en Rivierenland? Laat het ons gerust weten.