Naar nieuws

Ben jij ‘Digitaal Fit’? 5 tips

1 april 2022

In onze vorige nieuwsbrief las je dat we deelnamen aan de Maand van de Digitale Fitheid in maart. We deelden via onze LinkedIn-pagina verschillende tips die je in dit artikel terug kunt vinden. Regelmatig digitale tips delen met je collega’s maakt het leven en je werk makkelijk en leuker. Daag jezelf eens uit en probeer tenminste een van de tips deze week zelf uit. En deel dan meteen dit (digitale) handigheidje met één van je collega’s. Zo worden we allemaal digitaal fit!

We beloofden antwoord te geven op jullie vragen en digitale ergernissen. Hier komen ze:

Digi-tip 1: In Outlook mail automatisch in een map zetten doe je zo

Poeh, 230 mailtjes, waarvan je 100 keer in de cc bent opgenomen en 40 nieuwsbrieven. Dit versnippert nogal je zicht op welke mails nu echt belangrijk zijn! Wat helpt? Maak regels aan in outlook, hiermee komen bijvoorbeeld nieuwsbrieven automatisch in de map ‘nieuwsbrieven’. In deze korte video’s wordt helder aan je uitgelegd hoe je dit doet: Inkomende mail automatisch in andere map plaatsen en cc-mails in een aparte map laten binnenkomen.

Digi-tip 2: Hoe maak je een Teams-vergadering in Outlook aan en zet je mensen in bcc? (zodat ze niet van elkaar zien dat ze die uitnodiging krijgen)

Eerst een helder filmpje over hoe je in Outlook gemakkelijk een Teams-vergadering aanmaakt. En hoe zet je nou iedereen in bcc bij een vergaderverzoek? Er is momenteel geen manier om een persoon als een echte bcc-ontvanger toe te voegen aan een vergaderverzoek. Wil je toch de uitnodiging naar meerdere mensen tegelijkertijd sturen maar niet dat ze elkaars emailadres zien? Stuur dan het agendaverzoek als bijlage van een mail waarin je alle deelnemers in bcc zet.

Digi-tip 3: Notificaties van OZOverbindzorg uitzetten

In de regio Rivierenland werken we met OZOverbindzorg, een prachtig communicatieplatform tussen (zorg)professional, patiënt/cliënt en naasten. Met OZO kun je op elk gewenst moment een bericht versturen en beantwoorden. Regelmatig horen we dat de professionals bij elk nieuw bericht in OZO een notificatiemail krijgen. Op zich praktisch want je wordt geattendeerd dat er nieuwe berichten voor je klaar staan, maar bij elk bericht een mail kan storend zijn. Je kunt het ontvangen van die notificatiemails gelukkig aanpassen. In dit filmpje zie je hoe je deze notificaties van OZOverbindzorg uitzet. Bedenk daarbij dat het pas verstandig is dit aan te passen als OZO helemaal geïntegreerd is in je workflow; bijvoorbeeld als je dagelijks een moment inplant om alle OZO-berichten te beantwoorden.

Snelkoppeling tussen OZO en eigen werkomgeving (HIS)
Daarnaast is het ook praktisch om een snelkoppeling tussen OZO en je werkomgeving te hebben. Zo hoef je niet opnieuw tussentijds in te loggen om te wisselen tussen je HIS of ECD en OZO voor dezelfde patiënt/cliënt. Lees de instructie voor de snelkoppeling (single sign on).

Digi-tip 4: Werken met sneltoetsen? Dat scheelt je al snel 10.000 klikken per jaar

Ze opzoeken is niet moeilijk, ze onthouden en daadwerkelijk gebruiken des te meer. Bedenk welke kliks je dagelijkse heel vaak maakt en start daarmee. Wij starten bijvoorbeeld met:

  • Windows + .  (de Windows-toets en tegelijk de punt-toets vasthouden): zodat we snel leuke smileys kunnen invoeren 😁
  • Windows + L : vergrendelen van het scherm

In Outlook zijn dit onze favorieten:

  • CRTL+R: beantwoord de mail
  • CTRL+SHIFT+A: een afspraak aan maken
  • CTRL+SHIFT+M: een e-mail aanmaken

Digi-tip 5: In Outlook een takenlijst per dag in je agenda aanmaken doe je zo

Hoe kun in Outlook zien welke taken voor vandaag op jouw planning staan? In deze video van nog geen 3,5 minuut wordt het helder aan je uitgelegd: Een takenlijst per dag zien in Outlook.

Blijvend investeren in digitale fitheid

Het gebrek aan digitale fitheid leidt tot meer stress, minder werkplezier en steeds meer burn-out. In de toch al krappe arbeidsmarkt in de zorg, lijkt het dus heel verstandig om te investeren in de digitale vaardigheden (en digitale fitheid) van je medewerkers. Maar waar begin je? Hoe kan digitalisering bijdragen aan slimmer werken in de zorg? Hoe neem je medewerkers hierin mee en wat vraagt dit aan kennis en vaardigheden van jou?

De antwoorden op deze (en vele andere!) vragen krijg je van Suzanne Verheijden tijdens de training ‘Leiding geven aan digitalisering’ op donderdag 16 juni. Na deze training weet jij (beter) hoe je als leidinggevende, bestuurder, manager of beleidsmedewerker bijdraagt aan warme zorg, ondersteund door technologie. Je kunt je hier opgeven!

Meer informatie

Wil je meer weten over digitalisering? Of over de training? Neem contact op met Esmee Boerstal.