Naar nieuws

Zit de stekker erin? Hoe digitaal vaardig zijn jij, je collega’s en je patiënten?

29 november 2021

De stekker is het eerste dat je checkt als je apparaat het niet doet, toch? Maar als je apparaat het dan nog niet doet, wat dan…? Ook van zorgmedewerkers wordt tegenwoordig op digitaal gebied steeds meer verwacht. We staan voor veel uitdagingen. Denk aan de dubbele vergrijzing, hoge werkdruk en personeelstekorten. Er zijn digitale oplossingen voor deze uitdagingen. Dat vraagt meteen ook wat van de digitale vaardigheden van zorgverleners.

Tijdens de vijfde bijeenkomst van het Digitale Innovatie Team (DIT) deelde strategische innovatie-adviseur Suzanne Verheijden haar kennis over Digitale Vaardigheden (DiVa). De belangrijkste uitkomsten en tips delen we graag met jullie!

Digitale vaardigheden

Digitale vaardigheden (DiVa) zijn alle vaardigheden die nodig zijn in het gebruik van digitale technologie. Om de kwaliteit van de zorg te vergroten en efficiënter, makkelijker, veilig en transparant te werken. Het ontbreken van DiVa is een onderschat probleem wanneer een organisatie e-health succesvol wil implementeren. Als je onvoldoende DiVa hebt, kan dit een oorzaak zijn van werkdruk, stress en uiteindelijk zelfs het verlaten van de zorg. Dat maakt het tot één van de speerpunten van het DIT voor 2022. Om een beter beeld te krijgen van de vaardigheden die nodig zijn om digitale werkzaamheden in jouw organisatie zo efficiënt mogelijk te verrichten, kun je op de site van digivaardigindezorg een zelftest doen (beschikbaar voor verschillende professionals). Na afloop krijg je feedback en tips over ontwikkelgebieden en kun je ontdekken hoe je nog beter en makkelijker digitaal kan werken.

Digitaliseren en digitypes

‘Digitalisering is geen keuze maar noodzakelijk om goede zorg te kunnen blijven bieden’

Om organisaties te ondersteunen bij de implementatie van zorgtechnologie, ontwikkelden Vilans en de coalitie Digivaardig in de zorg de zelftest ‘Welk digitype ben jij?’. Hiermee krijg je inzicht in de kennis en de behoeften rondom digitalisatie van het zorgpersoneel binnen jouw organisatie. Het maakt bij de implementatie van zorgtechnologie immers uit welke digitypes in je team aanwezig zijn. Of je met name digistarters of digitale enthousiastelingen in je team hebt. Als je dit weet voordat je een nieuwe toepassing implementeert, kun je beter aansluiten bij de digitypes in jouw organisatie. Werk daarbij vanuit het statement: ‘Digitalisering is geen keuze maar noodzakelijk om goede zorg te kunnen blijven bieden’.

Let wel, we hebben het niet over ‘moeten’ digitaliseren. Het gebruik van het woord ‘moeten’ kan averechts werken. Motiveer medewerkers door ze zicht te geven op het nut voor de patiënt en het nut voor henzelf. Laat ze ervaren hoe het is om met de toepassing te werken én geef voldoende tijd om te leren. Een succesfactor in het vergroten van DiVa is het inzetten van een digicoach. Een digicoach is een zorgprofessional die de taak heeft om zijn/haar collega’s te ondersteunen in het optimaliseren van hun DiVa. Een geduldige, coachende en digitaal en didactisch vaardige collega. Deze medewerker creëert veiligheid om te leren, verheldert de leervraag , zoekt de leermiddelen en coacht collega’s ‘on the job’ om stap voor stap vaardiger te worden.

En de patiënt?

Een veel genoemde reden om (de zorg) juist niet te digitaliseren is de vraag of de patiënt dit wel wil én of hij dit wel kan. De campagne ‘Thuis kan het ook’, informeert patiënten over de mogelijkheden van beeldbellen, digitaal contact met hun zorgverlener en stimuleert hen hiernaar te vragen bij hun zorgverlener. De toolkit bevat voorbeelden van verschillende communicatiemiddelen. Van zorgverleners kan niet verwacht worden dat zij patiënten aan de hand nemen en stapsgewijs uitleg geven over nieuwe digitale toepassingen. Gelukkig komen er steeds meer initiatieven die patiënten helpen om hun DiVa te verbeteren. Zo kan men terecht in diverse bibliotheken en de op website digihulp.nl. Wellicht kan jij als zorgverlener je patiënten hier naar verwijzen?

En, hoe digitaal vaardig zijn jij, je collega’s en je patiënten? Ben je de digitaal vaardige leider die binnen je team of organisatie aan de slag wil? Wil je weten hoe je meer DiVa kan worden? Esmee Boerstal gaat er graag over met je in gesprek.