Werken met regionale data: onmisbaar voor zorgvernieuwing en lokale impact (Workshop)
Data zijn onmisbaar in de zorg. Regiobeelden, zoals die ontwikkeld zijn voor het Integraal Zorgakkoord helpen zorgverleners om de lokale situatie in kaart te brengen. Welke uitdagingen spelen er in jouw praktijk of wijk? Welke ziekten komen het meest voor? Met behulp van data kunnen deze vragen worden beantwoord, wat helpt om zorginnovaties te ontwikkelen. Precies daarover gaat onze kosteloze online workshop ‘Werken met Regionale Data over Zorg en Gezondheid’ op 21 november.
Inzicht met behulp van regionale data
Data vormen een belangrijke basis voor het begrijpen van de lokale zorgvraag. Adviseur Ellen Selten legt uit: “De regiobeelden bieden zorginstellingen waardevolle inzichten in bevolkingsopbouw, zorggebruik en gezondheid op regionaal niveau. Dit helpt zorgverleners niet alleen de huidige situatie te doorgronden, maar ook om beter voorbereid te zijn op toekomstige zorgbehoeften”.
Tijdens de online workshop ‘Werken met Regionale Data over Zorg en Gezondheid’, leren deelnemers hoe zij relevante databronnen zoals Regiobeeld.nl en RIVM Buurtatlas kunnen gebruiken. Deze hulpmiddelen stellen zorgprofessionals in staat om gerichte keuzes te maken en hun zorgaanbod af te stemmen op de specifieke behoeften van hun populatie.
Schrijf je in voor de workshop op 21 november! Naar het inschrijfformulier (deelname is kosteloos)
Data als startpunt voor dialoog en innovatie: voorbeeld bij RST Zorgverleners
Data leveren waardevolle inzichten op, maar cijfers alleen zijn niet genoeg. De sleutel tot effectieve zorginnovatie ligt in de dialoog die voortkomt uit de gezamenlijke interpretatie van deze data. Ellen: “Data krijgen pas echt betekenis in gesprek met zorgverleners en betrokkenen. Wat zien we in de cijfers? Welke trends komen naar voren? En hoe kunnen we het zorgaanbod hierop afstemmen?”
Een goed voorbeeld is het werk dat Mura uitvoert voor RST Zorgverleners. Voor zeven regio’s waarin zij actief zijn stelde Ellen een regiobeeld op met gegevens over bevolkingsopbouw, zorggebruik, arbeidsmarkt en gezondheid. In dialoogsessies werden deze gegevens besproken en vragen gesteld als: herkennen we dit beeld? Wat betekenen de cijfers voor onze zorgpraktijk? De uitkomst van deze sessies hielp RST Zorgverleners na te denken over het optimaliseren van het zorgaanbod. Ook werd gesproken over het mantelzorgpotentieel in hun regio’s.
Processtappen voor zorginnovatie
Tijdens de workshop leren deelnemers hoe data worden ingezet bij het ontwikkelen van zorginnovaties. Data spelen een belangrijke rol in elke fase, van het onderbouwen van de noodzaak tot het ontwikkelen en implementeren van de innovatie en uiteindelijk het evalueren van de resultaten. Data helpen bij het identificeren van knelpunten en ondersteunen besluitvorming, zoals te zien is in het programma ‘Samen… Oud in Rivierenland’. Dit programma maakt gebruik van data om toekomstige uitdagingen in de ouderenzorg te voorspellen en oplossingen op maat te bieden.
Ellen benadrukt: “Door de cijfers te gebruiken, kunnen we zien waar knelpunten liggen, zoals het tekort aan zorgverleners of de toenemende zorgvraag onder ouderen. Deze gegevens helpen ons om samen met lokale partners toekomstbestendige plannen te maken.”
Zelf aan de slag met data
Jij wilt als zorgverlener toch ook voorbereid zijn op toekomstige veranderingen? De online workshop ‘Werken met Regionale Data over Zorg en Gezondheid’ biedt een uitstekende kans om praktische (data)vaardigheden op te doen. Deelnemers leren niet alleen waar zij relevante gegevens kunnen vinden, maar ook hoe zij deze informatie omzetten in bruikbare inzichten voor hun eigen regio.
Inschrijven voor de workshop
De online workshop, die wordt gegeven door Ellen Selten, biedt waardevolle kennis over het interpreteren en inzetten van data. Leer als zorgverlener hoe je data kunt gebruiken om te innoveren en zorg te verbeteren. De workshop vindt plaats op 21 november van 12.00-13.00 uur. Deelname is kosteloos. Lees meer informatie of schrijf je meteen in!
Heb je ondersteuning nodig bij het interpreteren van gegevens of wil je weten welke databronnen je kunt gebruiken? Neem dan contact op met Ellen Selten.