Succesvolle netwerkbijeenkomst Kansrijke Start Bommelerwaard
Op de eerste warme junidag van het jaar kwamen tientallen professionals, vrijwilligers en inwoners van de Bommelerwaard samen voor de brede netwerkbijeenkomst ‘Kansrijke Start Bommelerwaard’. Dit initiatief richt zich op de cruciale eerste 1.000 dagen van een kind. In die periode wordt de basis gelegd voor een gezond en kansrijk leven.
Gemeente zet in op Kansrijke Start
Wethouder Karima Bouchtaoui van de gemeente Zaltbommel opende de bijeenkomst. Ze benadrukte de vastberadenheid van de gemeenten om te investeren in een kansrijke start. Ze prees de diversiteit van de aanwezigen, waaronder medewerkers van kinderdagverblijven, verloskundigen en voorleescoaches.
Jennifer Vreeken van Pharos, het expertisecentrum voor gezondheidsverschillen, benadrukte dat wat er voor, tijdens en na de geboorte gebeurt, de kansen op optimale ontplooiing op latere leeftijd sterk beïnvloedt. “Een gezonde start leidt tot betere gezondheid, optimale deelname aan onderwijs en arbeidsmarkt, en actieve participatie in de samenleving”, aldus Vreeken. Dit maakt preventie in deze vroege fase essentieel. Het landelijke actieprogramma Kansrijke Start dat in 2018 werd gelanceerd, heeft tot doel in elke gemeente een structurele aanpak op te zetten om kwetsbare (aanstaande) ouders tijdig de juiste zorg en ondersteuning te bieden.
Van plan naar uitvoering
In de Bommelerwaard richtten de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel gezamenlijk de coalitie Kansrijke Start Bommelerwaard op. Na een periode van planvorming is het nu tijd voor uitvoering. In 2024 richt de coalitie zich op drie hoofdtaken:
- Het opzetten van een klankbordgroep van (voorheen) kwetsbare (aanstaande) ouders;
- Het creëren en onderhouden van een structureel multidisciplinair overleg waarin ze samen naar passende zorg en ondersteuning voor kwetsbare zwangeren zoeken;
- Het uitbreiden van de klantroute Kansrijke Start met een tool van Pharos, voor Zaltbommel en Maasdriel, om (aanstaande) ouders en professionals te helpen waar ze met welke vraag terecht kunnen en welk aanbod er is.
Inventarisatie van behoefte
Tijdens de bijeenkomst spraken de deelnemers in kleine groepen over verschillende thema’s. Aan bod kwamen de periode voor en tijdens de zwangerschap, de eerste twee jaar na de geboorte, de samenwerking met ouders en tussen professionals. Uit deze gesprekken kwamen verschillende knelpunten en behoeften naar voren zoals:
- Overzicht: Zowel professionals als (aanstaande) ouders willen duidelijk overzicht van het bestaande hulpaanbod;
- Een centraal platform of sleutelpersoon: Men wil een platform of een sleutelpersoon die inzicht biedt in het volledige aanbod. Dat kan zowel digitaal als fysiek;
- Zichtbaarheid en toegankelijkheid: Het informele en laagdrempelige hulpaanbod kan beter zichtbaar en toegankelijk zijn;
- Bereikbaarheid van specifieke doelgroepen: Sommige doelgroepen zoals anderstaligen, laaggeletterden en mensen met lage gezondheidsvaardigheden, zijn moeilijk te bereiken;
- De interventie Centering Parenting: Deze interventie werd genoemd als veelbelovend;
- Samenwerking met ouders: De wens bestaat om aan te sluiten bij bestaande ontmoetingsplekken of overleggen die er al zijn, zoals een ouderraad van de kinderopvang, bij het babyzwemmen of in de kerk of moskee.
Met deze en andere uitkomsten gaat de coalitie aan de slag om nieuwe acties voor 2025 te formuleren en uit te voeren.
De avond vloog voorbij
De avond werd op een ludieke manier afgesloten met het vouwen van papieren vliegtuigjes waarin de deelnemers hun wensen voor een kansrijke start in de Bommelerwaard hadden geschreven. Wensen zoals: “Ik hoop dat we meer laagdrempelig aanbod voor (aanstaande) ouders in de buurt kunnen organiseren en zichtbaar maken” en “Dat álle kleintjes (en hun ouders) in de Bommelerwaard dezelfde kansrijke start mogen krijgen!”.
Deelnemers ervoeren de bijeenkomst als zeer waardevol en concludeerden dat regelmatig overleg en netwerken cruciaal zijn voor het succes van dit initiatief. Daarom zal de coalitie jaarlijks meerdere netwerkbijeenkomsten organiseren om de samenwerking verder te versterken. Met de gezamenlijke inzet van alle betrokkenen hoopt de coalitie dat deze wensen net zo’n goede vlucht nemen als de papieren vliegtuigjes die door de zaal vlogen.
Meer informatie
Wil je meer weten over dit onderwerp? Onze collega Noor Scheffers vertelt je er graag meer over.