Rivierenland versterkt hospicezorg met NPPZ-subsidie
Hospices en palliatieve units zijn onmisbaar in het bieden van waardige zorg in de laatste levensfase. Maar hoe blijven ze overeind in een tijd van groeiende zorgvraag, beperkte middelen en een tekort aan personeel en vrijwilligers? In Rivierenland grijpen zorgprofessionals de steun van het Nationaal Programma Palliatieve Zorg (NPPZ II) met beide handen aan om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Het resultaat: meer samenwerking, betere zichtbaarheid en toegankelijkere zorg.
Wat is het NPPZ-programma?
Het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II is een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het programma richt zich op het verbeteren van palliatieve zorg in Nederland, met aandacht voor persoonlijke zorg, samenwerking en sterke lokale netwerken. Dankzij NPPZ-subsidies krijgen hospices en professionals middelen om innovaties te stimuleren, professionals en vrijwilligers te ondersteunen en zorg toegankelijker te maken.
In Rivierenland omarmen de hospices dit programma met enthousiasme. Samen met het netwerk palliatieve zorg en Mura Zorgadvies wordt gewerkt aan een krachtige aanpak om hospicezorg beter zichtbaar, herkenbaar en toegankelijk te maken. Het doel is helder: elke inwoner van de regio moet tijdig en naadloos kunnen doorstromen van eerstelijnszorg naar hospicezorg.
De regio komt in actie
De samenwerking tussen hospices en palliatieve units in Rivierenland is de afgelopen maanden in volle gang gekomen. Zorgprofessionals deelden tijdens bijeenkomsten ervaringen, kernwaarden en werkwijzen. Deze ontmoetingen vormen de basis van een mooie samenwerking waarin de zorgprofessionals elkaar beter weten te vinden.
Een belangrijke prioriteit is het vergroten van de zichtbaarheid van hospicezorg binnen de eerstelijnszorg. Zorgprofessionals in de regio weten niet altijd welke hospices beschikbaar zijn, hoe een doorverwijzing verloopt of welke expertise daar te vinden is. Door kennisdeling en samenwerking wordt deze kloof nu overbrugd.
Concrete resultaten: meer overzicht en verbinding
Om zorgprofessionals beter te ondersteunen, wordt gewerkt aan een overzicht van alle hospices en palliatieve units in Rivierenland. Zorgverleners weten straks precies wie ze moeten benaderen voor een specifieke vraag of zorgsituatie.
Daarnaast gaat de werkgroep een stap verder. Om écht begrip en verbinding te creëren, bezoeken de leden elkaars locaties. Wat gebeurt er achter de schermen van het hospice? Hoe werkt de zorg in een specifieke unit? Deze fysieke ontmoetingen zijn een waardevolle kans om elkaar te leren kennen, inspiratie op te doen en vertrouwen op te bouwen.
De stem van de inwoners telt mee
Niet alleen zorgverleners, maar ook de inwoners van Rivierenland worden actief betrokken. Via vragenlijsten tijdens bijeenkomsten worden behoeften en zorgen in kaart gebracht. Dit helpt niet alleen bij het informeren van inwoners, maar moedigt hen ook aan om tijdig over palliatieve zorg na te denken. Want hoe eerder de dialoog begint, hoe beter de zorg kan aansluiten op persoonlijke wensen.
Samen sterker de toekomst in
De energie in Rivierenland stroomt goed. De eerste stappen in Rivierenland laten zien wat samenwerking kan opleveren. Door kennis te delen, verbindingen te versterken en inwoners te betrekken, wordt de hospicezorg in de regio naar een hoger niveau getild. Dankzij de steun van het NPPZ-programma, bouwen zorgprofessionals aan een inspirerende toekomst waarin iedereen in zijn of haar laatste levensfase kan rekenen op waardige, toegankelijke en mensgerichte zorg. We houden jullie uiteraard op de hoogte van de vervolgstappen in dit project.
Meer informatie
Wil je ook werken aan verbetering van palliatieve zorg in jouw stad of regio? En weten wat het Nationaal Programma Palliatieve Zorg daarin kan betekenen? Anne-Marie Winkelman denkt graag met je mee.