Naar nieuws

Positieve gezondheidszorg: oplossingsgericht werken ‘on tour’

5 juni 2019

Steeds meer zorgverleners weten de weg naar de training ‘Positieve gezondheidszorg: oplossingsgericht werken in de eerste lijn’ te vinden. Met trainingen en inspiratiesessies door het hele land – in Den Haag, Schiedam, Nijkerk, Wageningen, Ede, Hengelo, om er maar een paar te noemen – is het onderwerp onverminderd populair. Wie zijn de deelnemers en wat halen zij uit deze training?

Met de verschillende bijeenkomsten die Mura organiseert rondom positief en oplossingsgericht werken is er voor ieder wat wils: inspiratiesessies, driedaagse open trainingen en in company trainingen. Inmiddels namen al veel huisartsen, praktijkondersteuners, verloskundigen, diëtisten, fysiotherapeuten, apothekers, jeugdartsen en -verpleegkundigen deel aan een inspiratiesessie of training ‘Positieve Gezondheidszorg: oplossingsgericht werken in de eerste lijn’.

Huisartsen en praktijkondersteuners van Huisartsen Gelderse Vallei rondden onlangs een driedaagse training af.

Certificaat van de training
Eind mei ontving alweer een groep huisartsen en praktijkondersteuners hun certificaat voor het afronden van de driedaagse training. Allemaal zeer gemotiveerd om er in de praktijk mee aan de slag te gaan!

Huisarts Kees van der Lugt is erg positief over de training én het oplossingsgericht werken: ‘Eindelijk een manier om praktisch handen en voeten te geven aan patiëntgericht werken en het concept Positieve Gezondheid. Op een inspirerende manier leerde ik direct inzetbare vaardigheden om in consulten meer aandacht te geven aan het probleemoplossend vermogen van patiënten zelf. Voor mij heeft de training nieuw elan gebracht: zin om op een andere manier te kijken naar patiënten waar je eigenlijk mee bent vastgelopen. Dat werkt erg bevredigend’.

Effectiviteit van oplossingsgericht werken
Er is wetenschappelijk bewijs dat een oplossingsgerichte aanpak minstens even effectief is als andere behandelvormen en dat de autonomie van de patiënt goed is gewaarborgd. Bovendien doet de oplossingsgerichte aanpak het beter bij patiënten uit lagere sociaaleconomische milieus dan traditionele vormen van behandeling. Oplossingsgericht werken is betrekkelijk snel te leren en zorgt volgens onderzoek voor verbetering van de moraal en minder burn-out bij professionals.

Interesse om kennis te maken met de methodiek? Wil je een training volgen? Schrijf je dan in voor de nieuwe driedaagse open training die op 11 oktober start. Adviseur Susan Adam bespreekt graag de mogelijkheden met je als je een sessie of training op maat wilt organiseren.