Nieuwe werkwijze zorg voor zwangerschapsdiabetes in Gelderse Vallei van start gegaan
Er is een nieuwe werkwijze ingevoerd voor de begeleiding van zwangerschapsdiabetes in de regio Gelderse Vallei, waarbij zorg deels verschuift van het ziekenhuis naar de eerste lijn. Zwangeren zonder extra risicofactoren worden nu begeleid door hun verloskundige en een eerstelijns diëtist, waardoor ziekenhuiszorg niet altijd meer nodig is.
Deze verandering heeft als doel de samenwerking tussen zorgverleners te verbeteren, meer zorg dichtbij huis en een positieve ervaring voor zwangeren én professionals. De nieuwe werkwijze werd begin april gepresenteerd tijdens een inspirerende scholing in Ziekenhuis Gelderse Vallei over Diabetes Gravidarum (DG) oftewel zwangerschapsdiabetes, georganiseerd door het Verloskundig SamenwerkingsVerband (VSV) Gelderse Vallei. Meer dan 70 zorgverleners waren erbij: verloskundigen, diëtisten, diabetesverpleegkundigen, internisten en gynaecologen.
Gezamenlijk protocol
Binnen het VSV Gelderse Vallei was er behoefte om de zorg voor zwangeren met DG gedeeltelijk over te brengen naar de eerste lijn. Een multidisciplinaire werkgroep, begeleid door Mura Zorgadvies, bestaande uit eerstelijns verloskundigen, een gynaecoloog, een diabetesverpleegkundige, een diëtist, een internist en een huisarts, ontwikkelde een regionaal transmuraal samenwerkingsprotocol, gebaseerd op een pilot in Veenendaal.
Zorg dichtbij huis
Zwangeren met DG zonder andere tweedelijns indicatie worden voortaan in de eerste lijn begeleid door de verloskundige en een eerstelijns diëtist. De diëtist geeft voedings- en leefstijladviezen en instrueert het gebruik van de thuisglucosemeter. Mochten de glucosewaarden niet binnen vier weken onder controle zijn, dan worden de vrouwen alsnog naar het ziekenhuis verwezen. Bij het merendeel van de vrouwen komt de glucosewaarden onder controle met voedings- en leefstijlaanpassingen. Zij hoeven niet verwezen te worden naar het ziekenhuis, maar kunnen bij de verloskundige onder controle blijven en de thuisglucosemonitoring onder begeleiding van de diëtist voortzetten. De verloskundige voert ook de groei-echo’s uit. Als de glucosewaarden boven de streefwaarden uitkomen, of er andere complicaties ontstaan, wordt de zwangere alsnog verwezen naar het ziekenhuis.
Programma van de scholing
De scholing begon met een korte introductie door Dorien Zandstra, gynaecoloog in Ziekenhuis Gelderse Vallei, gevolgd door een inleiding over Diabetes Gravidarum door Marleen Olde Bekkink, internist-endocrinoloog. Marleen nam ons mee in de wetenschappelijke stand van zaken omtrent DG. Vervolgens presenteerden Esther Methorst, verloskundige, en Hilda van de Weerd, diabetesverpleegkundige, de highlights van de nieuwe werkwijze, geïllustreerd met casuïstiek. Maartje Cuppen, diëtist, gaf een presentatie over voedingsadviezen en het bijhouden en beoordelen van glucosedagcurves. Na het beantwoorden van vragen uit de zaal sloot gynaecoloog Dorien Zandstra de leerzame en inspirerende scholing af.
Positieve ervaringen en samenwerking
De scholing was het startschot voor werken volgens het nieuwe protocol. Het VSV hoopt dat het protocol leidt tot (nog) betere samenwerking tussen de eerste en tweede lijn op het gebied van DG, dat meer zwangeren onder begeleiding van verloskundige en diëtist in de eerste lijn kunnen blijven en dat zorgverleners en zwangeren de zorg positief ervaren. Na een jaar worden de eerste resultaten van de nieuwe werkwijze geëvalueerd.
Meer informatie
Adviseur Ellen Selten begeleidde de ontwikkeling en implementatie van het transmurale protocol. Heb je vragen? Neem contact op met Ellen.