Naar nieuws

Netwerk Palliatieve Zorg Rivierenland versterkt samenwerking en scholing

7 maart 2025

Het Netwerk Palliatieve Zorg Rivierenland zet zich in voor hoogwaardige palliatieve zorg in Rivierenland. Het netwerk richt zich in 2025  meer op maatschappelijke bewustwording en deskundigheidsbevordering bij professionals. Wat betekent dat voor de palliatieve zorg in Rivierenland? Lees verder over de ontwikkelingen en hoe jij als zorgprofessional kunt bijdragen.

(klik om te vergroten)

Wie vormen het netwerk?

Het Netwerk Palliatieve Zorg Rivierenland (NPZR) is een samenwerking van organisaties in de palliatieve zorg in de regio. Het doel is om patiënten en hun naasten de best mogelijke zorg en ondersteuning te bieden. Dit doet NPZR door zorgverleners, mantelzorgers en andere betrokkenen goed samen te laten werken. Zo sluiten ze beter aan bij de wensen en behoeften van patiënten in de laatste fase van hun leven.

Professionals in hun kracht

Vanaf dit jaar werkt het NPZR volgens een nieuwe structuur. Mura Zorgadvies neemt de rol van programmamanager en netwerkcoördinator op zich. Managementassistenten ondersteunen bij administratie en scholingen. De belangrijkste verandering is dat de zorgprofessionals meer worden betrokken bij de werkgroepen, waarin zij hun kennis en ervaring kunnen inzetten om de palliatieve zorg te verbeteren. Doordat deze professionals direct zicht hebben op wat er speelt bij patiënten en in de praktijk, sluit het netwerk en de zorg nog beter aan bij wat patiënten en hun naasten nodig hebben.

Drie belangrijke thema’s

NPZR richt zich op drie onderwerpen die helpen om de palliatieve zorg te optimaliseren:

  • Maatschappelijke bewustwording: Palliatieve zorg begint niet pas in de laatste levensfase, maar vaak al bij de diagnose van een ongeneeslijke ziekte. Het tijdig herkennen en bespreekbaar maken van het levenseinde helpt patiënten en naasten om over hun doelen, wensen en behoeften na te denken. Daarom organiseert NPZR publieksbijeenkomsten zoals ‘Weet wat u wilt’, waarin inwoners worden gestimuleerd om tijdig na te denken over wensen rondom het levenseinde en proactieve zorgplanning.
  • Deskundigheidsbevordering: Iedere zorgverlener kan te maken krijgen met patiënten in de palliatieve fase. Daarom faciliteert NPZR scholingen en bijeenkomsten over proactieve zorgplanning, zodat zorgprofessionals de juiste kennis en vaardigheden hebben om patiënten en hun naasten optimaal te begeleiden. Ook wordt samenwerking met (boven)regionale en landelijke opleidingsinstituten versterkt om een breed scholingsaanbod te bieden.
  • Transitie Consultatiefunctie palliatief experts: Binnen netwerken palliatieve zorg van het bovenregionale netwerk Septet wordt onderzocht hoe de consultatiefunctie voor gespecialiseerde palliatieve zorg behouden en verbeterd kan worden. Dit betekent een proactieve inzet van alle zorgverleners in de regio, met oog voor transmurale samenwerking en een passende financiering. Door deze aanpak wordt specialistische ondersteuning in de palliatieve zorg gewaarborgd en versterkt.

Naast deze thema’s zet NPZR zich ook in voor het verbeteren van de hospicezorg in de regio.

Meer informatie

Ben je zorgprofessional in Rivierenland en wil je bijdragen aan het netwerk of meer informatie over NPZR? Neem contact op met de netwerkcoördinator Anne-Marie Winkelman of  npzrivierenland@szr.nl.