Mobiele ouderen: veilig of niet?
Een lange dag op het werk. Je bent een half uur later door de file. In je hoofd ben je al bezig met het eten, want je moet zo door naar de tennisles. Ben je ein-de-lijk op de lokale rondweg, ja hoor, een oude man die vijftig rijdt op een weg waar je tachtig kilometer per uur mag. En in jouw straat steekt een oudere dame over, nog nét voor jouw auto, waardoor je vol op de rem moet… Herkenbaar?
Laten we meteen duidelijk zijn, bovenstaande ‘irritaties’ moeten natuurlijk met een knipoog worden gelezen. Deelnemen aan het verkeer is voor ouderen niet zonder risico. Zij hebben bijvoorbeeld meer moeite met het verwerken van informatie en zijn vaker betrokken bij ongevallen in complexe verkeerssituaties. Maar, ouderen die tot op een hoge leeftijd blijven deelnemen aan het verkeer, dat is een goede beweging!
Lang mobiel blijven
Doordat ouderen worden aangemoedigd om langer thuis te blijven wonen, is het meer en meer van belang om mobiel te blijven. Want mobiliteit is belangrijk om bij diverse voorzieningen te komen en om contact met anderen te onderhouden. Wanneer de mobiliteit vermindert, neemt het risico op vereenzaming toe, wat weer kan leiden tot verslechtering van de fysieke of mentale gezondheid. De vraag is nu, hoe kunnen we ervoor zorgen dat ouderen veilig mobiel blijven?
Mobiliteit bespreken met ouderen
In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voerde Vilans met BeterOud eind 2019 een onderzoek uit naar de mobiliteit en verkeersveiligheid van ouderen, onder ouderen zelf en zorgprofessionals, waaronder huisartsen, fysiotherapeuten en ergotherapeuten. Het onderzoek laat zien dat professionals behoefte hebben aan meer kennis en informatie over verschillende interventies, over mobiliteit en verkeersveiligheid in het algemeen en over alternatieve vervoersmiddelen en hulpmiddelen. Want hoe zit het met autorijden en medicijngebruik? En hoe lang kan iemand met dementie veilig op pad? En een elektrische fiets, is dat aan te raden? Ook ouderen en hun naasten hebben behoefte aan informatie over mobiliteit en verkeersveiligheid, maar weten deze vaak niet te vinden.
Informatie over mobiliteit en verkeersveiligheid centraal beschikbaar!
Om beschikbare informatie beter toegankelijk te maken, zowel voor ouderen als voor jou als professionals in zorg en welzijn, is op de website van BeterOud het thema ‘veilige mobiliteit’ toegevoegd. Hier vind je relevante informatie, praktijkvoorbeelden, interventies en projecten en ook praktische tools. Wij raden je aan om deze website eens te bekijken en mobiliteit en verkeersveiligheid te bespreken met de ouderen in jouw praktijk. En mobiele ouderen, dat is uiteraard een MUST!