“Mijn behandeling moet in mijn leven passen, niet andersom.” Digitale tools helpen bij Samen Beslissen met kinderen
Kinderen willen dat hun stem gehoord wordt als het gaat om hun behandeling en hun zorg. Ze willen zelf nadenken en ontdekken wat ze willen en nodig hebben. Hun behandeling moet in hun leven passen, zeggen ze, en niet andersom. Dat was de hoofdboodschap aan zorgverleners op de conferentie ‘Samen Beslissen met kinderen’ op 19 september 2024 van Zorginstituut Nederland (ZIN).
Tijdens de bijeenkomst werden de resultaten gepresenteerd van de zeven projecten die in de afgelopen twee jaar onderzoek deden naar samen beslissen met kinderen. Een van die projecten was Be-My-Coach.
Be-My-Coach
We presenteerden de resultaten en lessen van ons project Be-My-Coach, samen met het project DUKOO (digitale uitkomstmaten van jongeren met overgewicht en obesitas). Beide projecten richten zich op een gezonde leefstijl en een gezond gewicht bij kinderen en jongeren. En hoe digitale tools helpen bij samen beslissen. Be-My-Coach is een e-health platform dat speciaal is ontwikkeld voor kinderen met overgewicht, hun ouders en zorgverleners. Het biedt betrouwbare informatie en tools waarmee kinderen samen met hun ouders en zorgverleners, kunnen beslissen over hun zorg. Het doel is om kinderen in staat te stellen zelfbewust en geïnformeerd keuzes te maken over hun gezondheid, ondersteund door een netwerk van zorgprofessionals. Nieuwsgierig? Neem dan een kijkje op onze website waar je alle resultaten en producten vindt: be-my-coach.nl.
Praktijkgids met resultaten
Daags na de conferentie publiceerde ZIN de ‘Praktijkgids Samen beslissen met kinderen’ met samenvattingen, gerealiseerde producten, inzichten en andere resultaten van de zeven projecten. De digitale brochure bevat een overzicht van de projecten die zijn opgezet met behulp van de ZIN-subsidieregeling Samen beslissen met kinderen. Inhoud:
- inhoudelijke samenvattingen;
- gerealiseerde producten;
- inzichten en andere resultaten.
> Naar de Praktijkgids Samen beslissen met kinderen
> Naar het verslag van de conferentie
Nieuwe definitie
Stichting Kind en Ziekenhuis presenteerde een nieuwe definitie van Samen beslissen met kinderen. De verdiepende definitie (gericht op zorgprofessionals) luidt:
“Samen beslissen met kinderen is…
…het op maat betrekken van, bespreken en beslissen met het kind en ouders van alle aspecten van de ziekte en/of aandoening, behandeling, zorg en ondersteuning. Zowel in medisch opzicht, als op het gebied van de andere kinderleefdomeinen ontwikkeling, sociaal en veiligheid. Met aandacht voor de gevolgen daarvan voor het leven van het kind en het gezin gedurende het hele zorgproces, nu én later.”
Even écht naar de kinderen luisteren? Dat kan: Hallo zorgverlener, luister even écht naar ons… – Kind & Zorg (kindenzorg.nl)
Waarom Samen Beslissen met Kinderen?
Kinderen worden onvoldoende gehoord en betrokken bij beslissingen die gaan over hun zorg. Vaak is er geen speciale aandacht voor kinderen, terwijl het wel een kwetsbare doelgroep is. Zij moeten anders worden benaderd dan volwassenen. Kinderen zijn geen kleine volwassenen. Dit blijkt uit een rapport van de Kinderombudsman, wat mede aanleiding vormde voor het ZIN om hier een subsidieregeling voor te openen in 2022.
Juist voor kinderen is het van belang om zo lang mogelijk in de vertrouwde omgeving van hun gezin, school en buitenschoolse activiteiten te blijven ook als ze ziek zijn. Voor kinderen is het belangrijk dat zij betrokken worden bij beslissingen in het zorgtraject rondom hun ziekte. Dat betekent dat zorgverleners in de eerste lijn goed moeten samenwerken in het netwerk rondom het kind. Dat kan complex zijn, maar is nodig om op eenduidige en begrijpelijke wijze kinderen op hun eigen niveau te betrekken. Daarnaast is deze samenwerking ook noodzakelijk om het kind te kunnen doorverwijzen naar de juiste partij én om goede informatie-uitwisseling te bevorderen.
Meer informatie
Meer weten over Samen Beslissen met kinderen en de (digitale) tools die daarbij kunnen helpen? Kijk op de website van Be-My-Coach of neem contact op met Eefje de Bruijne.