Masters in faalkunde: “Als dat maar fout gaat…”
Veel van onze adviseurs hebben al een MSc in de gezondheids-, communicatie-, voedings- of medische wetenschappen. Maar onlangs gingen de medewerkers van Mura op voor hun Master in ‘Faalkunde’. Waarom?
Bij Mura delen we onze successen met elkaar en met de buitenwereld. Dat draagt bij aan een positieve sfeer en voelt lekker. Maar bespreken we ook zaken met elkaar die minder goed gaan? Om er van te leren en te kijken wat we een volgende keer beter kunnen doen? Als we fouten maken, balen we daarvan. We willen het graag goed doen. Voor onszelf én voor onze samenwerkingspartners.
Faal-fitness
Tijdens een masterclass ‘Faalkunde’ werd het team van Mura uitgedaagd om samen na te denken over falen en fouten maken. Onder leiding van Remko van der Drift, directeur van het Instituut voor Faalkunde, gingen we op een luchtige manier aan de slag met theorie en faalfitness-oefeningen. Om het beste uit jezelf te kunnen ‘falen’, moet je open durven zijn over fouten stelt Van der Drift. “Daar ligt ook een schone taak voor werkgevers. Bijvoorbeeld door een veilige werkomgeving te creëren, waarin fouten maken niet direct wordt afgestraft. Durf je fouten te benoemen. Op die manier ontstaat een lerende cultuur waarbij de organisatie veel sneller kan ontwikkelen en innoveren. Dan durf je ook uitdagingen aan te gaan waarbij de uitkomst nog ongewis is. Het risico lopen om onderuit te gaan, is nodig om verder te komen.”
Uit je comfortzone stappen
Waarom voelt fouten maken zo vervelend? Hoe omarm je fouten? Hoe beoordeel je je eigen fouten versus die van anderen? Hoe blijf je ontspannen na het maken van een fout? We leerden dat falen een logisch gevolg is van proberen, risico’s zoeken en uit je comfortzone stappen om nieuwe dingen te doen en te leren. En nieuwe dingen leren, dat willen we bij Mura maar al te graag.
Goed fout
Het werd een energieke, humoristische en gezellige avond met veel stof tot nadenken. En fouten maken? Nee, dat doen we nog steeds liever niet. Maar als het dan tóch gebeurt, kunnen we met de opgedane inzichten wat milder voor onszelf zijn. En dat is ook wat waard.