Naar nieuws

Kansrijke Start (2): sterke ouders als fundament in de eerste 1000 dagen

14 april 2025

Ouder zijn is mooi, maar kan ook pittig zijn. Zeker in de eerste 1000 dagen van een kind, waarin de basis wordt gelegd voor een gezonde toekomst. Ouders spelen daarin een sleutelrol en verdienen daarom tijdige en passende ondersteuning. Binnen het programma Kansrijke Start werken lokale coalities aan manieren om ouders sterker te maken. In dit tweede artikel in deze reeks over Kansrijke Start, lees je hoe Ede en Veenendaal dat aanpakken, elk op hun eigen manier.

Ede: Sterke ouders, sterke start

De Coalitie Kansrijke Start Ede kiest voor brede benadering om (aanstaande) ouders beter te ondersteunen in hun rol. Onder het motto “Sterke ouders, sterke start” wil de coalitie ouders helpen realistische verwachtingen te vormen over het ouderschap, hun relatie te versterken én op een liefdevolle en responsieve manier een band met hun kind op te bouwen. Niet alleen via professionals zoals verloskundigen en huisartsen, maar juist ook via voorlichting op scholen, trainingen in de wijk en laagdrempelige ondersteuning. Uitgangspunt is mét de (aanstaande) ouder samen, waarbij een stevig informeel netwerk heel belangrijk is.

De aanpak in Ede legt de nadruk op preventie én verbinding. Relationele vorming op jonge leeftijd, het bespreekbaar maken van stress en opvoedvragen en het inzetten van sleutelfiguren in de wijk zijn daarin belangrijke elementen. Zo ontstaat een vangnet dat ervoor zorgt dat ouders zich gesteund voelen, juist op momenten dat het nodig is.

Veenendaal: Wat hebben jonge ouders écht nodig?

Ook in Veenendaal staat het versterken van ouderschap centraal. De focus ligt op de periode na de geboorte van hun kind – opvoedvragen in de leeftijdsfase 1 tot 2,5 jaar – een periode waarin het ‘echte ouderschap’ begint, maar waarin begeleiding juist vaak afneemt. De coalitie onderzoekt daarom actief wat ouders in deze fase nodig hebben, met behulp van een vragenlijst die inzicht geeft in hun zorgen, wensen en ervaringen. Zodat het lokale aanbod daar beter op afgestemd kan worden.

Opvallend is de extra aandacht voor vaders. Die blijven in de praktijk vaak onder de radar, terwijl hun betrokkenheid juist essentieel is voor een goede start van het kind. Daarom organiseert de coalitie op donderdag 22 mei een netwerkbijeenkomst met een workshop over het betrekken van vaders in de eerste 1000 dagen. Zo krijgt ook hun rol de aandacht die het verdient.

Eén doel, verschillende routes: samenwerken aan sterke ouders

Wat de voorbeelden uit Ede en Veenendaal laten zien: er is niet één juiste aanpak. Maar wel één gedeeld doel. Lokale coalities maken het verschil door ouders te ondersteunen op een manier die past bij hun leefwereld – dichtbij, toegankelijk en mensgericht. Mura Zorgadvies ondersteunt deze coalities met kennis, begeleiding en netwerkvorming. Zo bouwen we samen aan een stevig fundament voor elk kind – en elke ouder.

Meer informatie

Wil je meer weten over Kansrijke Start? Of over een van de lokale coalities? Neem contact op met Janneke Weiman (Ede) of Noor Scheffers (Veenendaal).

Kansrijke Start is het domeinoverstijgend initiatief vanuit VWS waarin (zorg)professionals met elkaar werken aan het fundament van de eerste 1000 dagen van een kind. Mura Zorgadvies  begeleidt een aantal coalities Kansrijke Start in de regio Gelderse Vallei en Gelders Rivierenland met als doel deze kwetsbare gezinnen beter te ondersteunen. Wij zien de rol van ouders als een belangrijk thema binnen Kansrijke Start.