Naar nieuws

Gesprekskaart ‘Waar wilt u het over hebben’?

21 augustus 2019

Sommige patiënten vinden het lastig om te benoemen waar ze mee zitten of de juiste vragen te stellen. Een gesprekskaart met afbeeldingen kan dan handig zijn! Download de kaart of maak je eigen versie.

De gesprekskaart is voor iedereen die bij jou op consult komt. Het ondersteunt je in het gesprek met de patiënt. Bijvoorbeeld wanneer patiënten het lastig vinden om precies te vertellen waar ze op dat moment mee zitten. Of als ze niet goed weten welke onderwerpen ze waar en bij wie kunnen bespreken. De kaart helpt om onderwerpen als voeding, beweging en stress bespreekbaar te maken. Vooral patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden hebben baat bij het gebruik van de kaart.

Gezondheidsvaardigheden
Gezondheidsvaardigheden zijn vaardigheden die nodig zijn om informatie over gezondheid te begrijpen en te gebruiken. Onder de algemene bevolking heeft 29% van de mensen beperkte gezondheidsvaardigheden. Denk bijvoorbeeld (maar niet uitsluitend) aan laaggeletterden, migranten, ouderen en lager opgeleiden. Zij hebben behoefte aan een eenvoudige en meer beeldende uitleg over ziekten, adviezen en behandelingen.

Hoe gebruik je de gesprekskaart?

Download de gesprekskaart ‘Waar wilt u het over hebben’ (pdf)

Enkele tips om de gesprekskaart in te zetten tijdens een consult, gesprek of medische afspraak:

Tip 1
Leg de gesprekskaart altijd voor je neer op je tafel of bureau. Hierdoor wordt het normaal voor alle patiënten dat deze kaart er ligt. Hij wordt niet ‘speciaal voor jou’ uit de la gehaald.

Tip 2
Gebruik de gesprekskaart als keuzemenu aan het begin van het consult. Laat de patiënt de gesprekskaart met afbeeldingen zien om samen te bepalen wat prioriteit heeft of waar de cliënt het over wil hebben.

Tip 3
Gebruik de gesprekskaart als keuzemenu gedurende of juist aan het eind van het consult. Zo kan je vragen of er verder nog onderwerpen zijn die op dat moment belangrijk zijn, maar waar jullie het nog niet over gehad hebben. Of kies alvast het onderwerp waar je het de volgende keer over wilt hebben. Schrijf dit eventueel voor hen op, zodat ze er thuis alvast over kunnen nadenken of lezen ter voorbereiding.

Tip 4
Gebruik de afbeeldingen van de gesprekskaart ook als hulpmiddel bij het bepalen waar een patiënt aan wil werken. De afbeeldingen nodigen uit om de adviezen concreter en beeldend te maken. Bijvoorbeeld met vragen als: Wandelt u graag? Wat eet u graag? Maakt u zich veel zorgen? Heeft u mensen om u heen waarmee u dingen kunt bespreken? Enzovoorts. Hierdoor zal het doel of de actie voor de patiënt concreter worden.

Tip: maak je eigen gesprekskaart
Naast de pdf-versie is er een word-versie waarmee je je eigen gesprekskaart kunt maken. Klik op de afbeeldingen, vergroot, verklein en versleep naar eigen inzicht.

De gesprekskaart is ontwikkeld en getest met eerstelijns zorgverleners uit de wijk Malburgen in Arnhem, patiënten die moeite hebben met lezen en schrijven van huisartsenpraktijk Vreeling & Van Lieshout, taalambassadeurs van stichting ABC, Vilans, GGD Gelderland-Zuid en Pharos.