Naar nieuws

Drie tips van Bart Timmers uit de inspiratiesessie “De hybride praktijk: hoe dan?”

14 maart 2022

Vol enthousiasme nam Bart Timmers ons tijdens de inspiratiesessie “de hybride praktijk: hoe dan?” mee in een dag uit zijn leven als huisarts. Van opstaan met Twitter, het checken van zelfmetingen (bijvoorbeeld met Grip en Viduet (voorheen Emma)), communiceren via OZOverbindzorg tot e-consulten, Prisma en zijn werkzaamheden voor Artsonline. Moet een huisartsenpraktijk digitaal zijn? Nee, maar wel optimaal en dat kan niet zonder de inzet van digitale innovaties.

Drie adviezen van Bart

Wil jij ook (meer) digitaliseren in je praktijk? Bart geeft deze tips:

  1. Nieuwe technologieën passen niet in je huidige workflow. Bijvoorbeeld 10 tot 15 e-consults doe je dagelijks niet ‘zomaar even erbij’. Kijk daarom kritisch naar hoe je je workflow structureel kan aanpassen. Dat kost even tijd, maar je elke dag irriteren aan iets wat net niet lekker loopt kost meer energie!
  2. Soms zie je door de bomen het bos niet, want er zijn zoveel digitale innovaties. Bedenk wat voor jou belangrijk is (bijvoorbeeld goede integratie in HIS en AGV-proof) en maak op basis daarvan je keuzes.
  3. Maak gebruik van de voorlopers in de regio en leer van best-practices (deel deze). Doe het samen, dat ontzorgt!

Digitalisering in de huisartsenpraktijk

Wil jij ook (meer) digitaliseren? Dan is de vraag: waar begin je? Welke innovatie omarm je en welke niet? Wat is er voor nodig om te starten met een digitale innovatie? En is iedereen voldoende digitaal vaardig en bereidwillig om te veranderen? Misschien duizelt het je weleens door de veelheid aan mogelijkheden. Daarom hanteren wij een indeling in vier categorieën:

  1. Slimme zorg thuis: regie bij de patiënt
    Applicaties op het gebied van het monitoren van gezondheid en leefstijl helpen niet alleen de patiënt bij het behouden of vergroten van de eigen regie, maar kunnen ook jou als zorgverlener meer inzicht geven in het daadwerkelijk gedrag.
  2. Hybride zorg: efficiënt en met keuzevrijheid
    Door binnen zorgprocessen te kijken welke stappen gedigitaliseerd kunnen worden en door toepassingen die je al gebruikt (zoals bijvoorbeeld beeldbellen, online afspraken maken) beter in te richten, kun je efficiënter werken. Digitalisering komt er dan niet bij, maar in plaats van een andere handeling in het proces. Zodat je tijdens het consult meer tijd hebt voor je patiënt.
  3. Uitwisseling en samenwerken: geen dubbelingen en geen gedoe
    Veilig informatie uitwisselen, communiceren of netwerkpartners consulteren draagt bij aan betere zorg voor de patiënt. De juiste mensen moeten op het juiste moment op de hoogte zijn van de juiste informatie. Dat geeft meer overzicht in de zorg en ondersteuning die een patiënt krijgt en biedt meer mogelijkheden om pro-actief in plaats van reactief te werken. Voor de patiënt en mantelzorger betekent het meer regie, minder dubbelingen en geeft het meer rust te weten dat de zorg goed is afgestemd.
  4. Datagedreven zorg: meer inzicht
    Ook in de zorg speelt het verzamelen, uitwisselen en analyseren van data een steeds grotere rol: data vormen zelfs steeds vaker de basis voor beslissingen en handelingen in de zorg. Op tal van manieren kunnen data bijdragen aan betere sturing en versterking van de zorgverlening door risicostratificatie en beslisondersteuning. Hoe je data gebruikt om de zorg te verbeteren lees je in deze whitepaper.

Vragen of meer weten?

Vragen over de sessie of over wat Mura voor jou kan betekenen? Neem gerust contact op met Esmee Boerstal.

Wist je dat Mura regelmatig inspirerende sessies aanbiedt over digitalisering? Je vindt ze in onze bijeenkomsten.

Lees meer tips voor digitale praktijkvoering in deze artikelen: