De digitale dokter: van dromen, naar durven en doen!
Een huisartsenpraktijk zonder doktersassistenten en zonder ketenzorg? Een huisartsenpraktijk zonder roodgloeiende telefoon, eentje waar nauwelijks wordt getypt én wat dacht je van een huisartsenpraktijk waar jouw ‘digital twin’ een groot deel van jouw werk uit handen neemt? Een selecte groep vooruitstrevende huisartsen, praktijkmanagers en medewerkers van Menzis lieten zich inspireren tijdens de netwerk- en inspiratiesessie ‘De digitale dokter: dromen, durven en doen!’ op 24 juni.
Veranderende mindset
Digitaliseren, niet omdat het moet, maar omdat het je helpt bij het bereiken van je doelstellingen. Niet meer in de loop van de dag achter je agenda of telefoontjes aan hoeven rennen, maar je workflow beheersen en planbaar maken. Kortom, meer doen in minder of dezelfde hoeveelheid tijd. Hoe je dat doet? Het gaat om een mindset change. Je moet je werkwijze veranderen. Digitalisering is een middel dat je kan helpen om doelstellingen te bereiken. Huisarts Vladan Ilić vertelde hoe hij, als huisarts in Amsterdam door personeelskrapte gedwongen werd, na te denken over hoe het anders kan in de praktijk. ‘’Het was of de praktijk opheffen of het totaal anders doen, met minder personeel en minder vierkante meters.” Terwijl hij zijn boodschappen stond te scannen bij de supermarkt vroeg hij zich af: “De hele samenleving doet bijna alles digitaal, waarom blijven we als huisartsenpraktijk vasthouden aan het oude? Waarom digitaliseren wij niet?”
Hoe dan?
Dit was het startschot voor een nieuw praktijkbeleid: het moet anders, maar niet ten koste van kwaliteit. De telefoon is veel te traag en arbeidsintensief…weg ermee! Hij lichtte zijn patiënten in en zette de chat in als belangrijkste communicatiemiddel in zijn praktijk. ‘’Ja, dat was even wennen’’. Maar nagenoeg iedereen is gewend om met zijn ‘mini-computer’, wat een telefoon tegenwoordig is, berichten te sturen. En.. het werkte! Ketenzorg doet hij niet. In samenwerking met Viduet legt hij de regie bij de patiënt. Ziet hij dan geen patiënt meer? ‘’Natuurlijk wel. Een aantal mensen (die dat willen) of met medische noodzaak blijf je zien. Ik ben juist een hele ouderwetse huisarts” vertelt Vladan. “Want ik doe alles weer zelf: oren uitspuiten, kleine chirurgische ingrepen etcetera. Daar heb ik tijd voor door de andere manier van werken. Ik heb veel meer korte dan langere consulten. Hierdoor kan ik meer zorgvragen beantwoorden en door deze werkwijze is het zeer goed planbaar.”
Minder telefoontjes door AI triage systeem
Bij Huisartsen van Nederland staat de afname van de werkdruk in de huisartsenpraktijk centraal. Dit doen ze door de triage- en praktijkprocessen te optimaliseren doordat patiënten via een patiëntenplatform worden begeleid door een aantal triagevragen. De zorgvraag van de patiënt komt vervolgens overzichtelijk binnen op het medewerkersplatform waarna de medewerker de zorgvraag binnen het platform op eenvoudige wijze digitaal (per sms) kan afhandelen zonder de patiënt te hoeven terugbellen. Doordat het systeem de reeds getrieerde zorgvraag overzichtelijk aanbiedt aan de assistente en AI daarbij suggesties doet over de urgentie van de zorgvraag met een bijbehorende differentiaaldiagnose, kost het de assistente weinig tijd in vergelijking tot gewone telefonische triage. Het plannen van een afspraak, indien nodig, gaat ook eenvoudig en snel. Het systeem heeft tijdens de triage al gevraagd wanneer de patiënt niet kan. Dit neemt het systeem mee in het plannen van een afspraak. Dit scheelt veel tijd aan de telefoon om een geschikt moment te vinden voor een afspraak.
Gebruik je digitale twin
De kansen en mogelijkheden van AI zijn eindeloos en de ontwikkelingen gaan razendsnel. Paul Koning deelde met ons de mogelijkheden om met OurMind tijd te besparen doordat consulten onder andere worden opgenomen, uitgewerkt en samengevat in de SOEP rapportage. “De mogelijkheid die het biedt in ondersteuning op gebied van kennis, klinisch redeneren, diagnosticeren en opstellen van overdrachtsrapportages is prachtig. Maar er is meer, er wordt gewerkt aan een AI-collega zodat jij jouw huisartsenteam kunt uitbreiden met ‘digital humans’ én je echt tijd kunt gaan besparen doordat je werk kunt overdragen.”
En de deelnemers aan de sessie over de digitale dokter? Die waren enthousiast: ‘’Dit moeten jullie vaker organiseren. Dit is zo inspirerend. Dit moeten meer huisartsen weten’’.
Meer weten? Neem contact met op met Esmee Boerstal of Huub Creemers.