Naar nieuws

Digitaal Vitaal (2) Suzanne Verheijden: “De zorg gaat nooit meer minder digitaal worden”

29 september 2022

Kunnen we (zwaardere) zorg voorkomen door digitale toepassingen in te zetten? En kunnen digitale en fysieke zorg elkaar versterken? Zoals Prof. dr. Niels Chavannes tijdens het avondcongres Digitaal Vitaal al vertelde “Het succes zit in de juiste combinatie van online en fysieke zorg”.  De grote vraag is hóe je deze toepassingen succesvol inzet om tot betere zorg en gezondheid te komen. Want digitalisering is een middel en geen doel op zich.

De hoe-vraag kwam bij alle sprekers als rode draad terug: Esmee Valk illustreerde hoe bij GZ-Plein digitale en fysieke zorg hand in hand gaan bij preventie in de GGZ en leefstijl, en Nanda de Jong en Wiet de Ronde deelden hun lessen bij de ontwikkeling van leefstijlplatform SamenGezond. Suzanne Verheijden vertelde welke digitale vaardigheden daarvoor nodig zijn, zowel bij de patiënt als de zorgverlener.

Platform bestaat niet alleen digitaal

Een mooi voorbeeld van hoe fysiek en online zorg elkaar versterken is het platform GZ-Plein. Directeur Esmee Valk van het overkoepelende GZ-Punt legt uit: ”Wij gaan bij ons digitale platform GZ-Plein uit van een holistische benadering van mentale gezondheid. De kracht van de patiënt vormt het middelpunt, die kan terugvallen op het platform voor allerhande tips, cursussen en leefstijladvies of de patiënt kan zelf meer hulp inschakelen als dat nodig is. Zo kunnen ze via het platform ook afspreken met een behandelaar”.

De kracht van GZ-Punt is het ondersteunen en faciliteren van het aanbod in de breedte: van preventie tot behandeling, aangevuld met workshops, trainingen en lezingen. GZ-Punt biedt zelf geen zorg, maar ondersteunt partners die hierin gespecialiseerd zijn. Het aanbod is hoofdzakelijk online via de website en via de GZ-apps (waaronder GZ-plein), maar vindt ook deels plaats via GZ-Hubs waar mensen terecht kunnen voor een fysieke afspraak, les of training. Daarnaast biedt GZ-Punt dienstverlening voor de GZ-professionals. Esmee: “Wij willen bij wijze van spreken ‘de nieuwe thuisarts.nl’ worden voor de GGZ. We gaan voor verbetering van mentale veerkracht voor iedereen en het normaliseren van GGZ. Digitale en fysieke inzet gaan daarbij hand in hand”.

SamenGezond: Nederland in beweging gebracht

Hoe breng je mensen in beweging en zorg je voor een gezonde leefstijl? Die vraag staat centraal bij Platform SamenGezond, ontwikkeld door Menzis. Wiet de Ronde, manager SamenGezond: “De aanleiding voor SamenGezond was de vraag hoe je duurzame gedragsverandering bereikt bij mensen met een passief leefpatroon, zodat er een betere kwaliteit van leven ontstaat. Want hoe meer gezonde jaren, hoe beter iemand zich kan inzetten voor de maatschappij. Of dat nou is voor het gezin, op het werk of als mantelzorger bijvoorbeeld.” De app is gebouwd op inzichten van experts als Kenniscentrum Sport & Bewegen, UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Arts en Leefstijl en is simpel in gebruik.

De cijfers zijn indrukwekkend: met behulp van de App ging 31% van de deelnemers in 2021 voldoende bewegen, nog eens 31% meldde een toegenomen ervaren gezondheid. Ook hier zien we weer de kracht van de koppeling tussen digitaal en fysiek, in de woorden van Nanda de Jong, manager strategische partners bij Menzis: “We hebben samenwerkingen met partijen als de Bas van de Goor foundation, Hartstocht (initiatief van de hartstichting) en Gezond en Gelukkig Den Haag. Clubs die ook gezond leven en bewegen stimuleren en waarmee we samen evenementen organiseren.” Conclusie: Gezondheid is niet altijd een keuze, maar is wel te beïnvloeden door aan te sluiten op de persoonlijke doelen en mogelijkheden van mensen. Ook hier geldt, zoals uit de presentatie van Niels Chavannes al bleek, dat je applicatie goed toesnijden op de patiënt, werkt.

Digitale vaardigheden: nu of nooit

Werken met e-health vraagt om digitale vaardigheden. “Je kunt je maar beter goed voorbereiden”, volgens Suzanne Verheijden van Buro Strakz, want “de zorg gaat nooit meer minder digitaal worden”. Digivaardigheid is het meest onderschatte probleem bij de implementatie van innovatie en e-health! En een (deel)oorzaak van werkdruk, stress en het verlaten van de zorg. “Een misverstand is dat jonge afstudeerders alle digivaardigheden wel bezitten. Want ze kunnen dan wel met de snelheid van het licht Whatsappen, Snapchatten en Instagrammen, het werken in een Elektronisch Cliënten Dossier of medische app is vaak veel minder intuïtief en wijst zich minder vanzelf”, volgens Suzanne. Maar het goede nieuws is dat daar veel aan te doen is. Door digivaardigheden prioriteit te geven binnen de organisatie én als medewerkers er tijd voor krijgen om ze te verwerven. Bijvoorbeeld door digicoaches aan te stellen, het onderwerp op te nemen in competentieprofielen, functioneringsgesprekken en inwerkprogramma’s. Suzanne: “De website Digivaardigindezorg.nl is een handig hulpmiddel. Je vindt er onder andere leermiddelen, gratis evenementen en een zelfscan voor jou en je organisatie. Om te testen hoe je er nu voor staat.“

Digitale oplossingen zijn de toekomst

Of jij er nu om staat te springen of niet, digitale en fysieke zorg raken steeds meer met elkaar verweven. Zijn er beren op de weg? Natuurlijk, verandering brengt altijd een gezonde spanning en nieuwe uitdagingen met zich mee. Zorgverleners vrezen bijvoorbeeld het verlies aan contact met patiënten. Een oplossing is het denken in ‘blended care’, ofwel e-health als toevoeging aan persoonlijk contact. De mate waarin, die bepaal je op basis van de behoeften en mogelijkheden van de patiënt. Persoonsgericht en op maat, dat kwam bij alle sprekers en workshops als succesfactor terug tijdens het congres Digitaal Vitaal.

Meer weten?

Wil je meer weten over een van de onderwerpen of hebben jij en jouw collega’s behoefte aan aanvullende scholing? Neem contact op met Esmee Boerstal of Huub Creemers, zij helpen je graag verder op het digitale pad.

Lees verder: Digitaal Vitaal (1) Prof. dr. Niels Chavannes: “Het succes zit in de juiste combinatie van online en fysieke zorg”