Naar nieuws

Blog – Van Blue Monday naar Gele Dinsdag

12 januari 2024

Door Esmee Boerstal.

Dít jaar ga ik het anders doen op het werk: vaker ‘nee’ zeggen, meer werken aan mijn ontwikkeling, vaker dingen doen waar ik energie van krijg, mijn werk op het werk laten en niet meer zo veel overwerken. Heb jij deze goede voornemens ook? Lukt het jou tot nu toe? En je collega’s? En jouw medewerkers?  

Op deze 15 januari 2024, Blue Monday – de meest depressieve dag van het jaar – blijken veel van deze voornemens al gesneuveld te zijn. Gelukkig is het nooit te laat om opnieuw te beginnen en je voornemens wél succesvol te laten zijn. Zou het niet fijn zijn om jouw medewerkers te helpen om:  

  • een bijdrage te leveren aan iets groters dan de eigen doelen?   
  • zijn/haar kwaliteiten in te zetten in het werk?  
  • zichzelf te kunnen zijn op het werk? 
  • plezier te hebben in (en op) het werk? 

 Moeilijk? Nee hoor. Werken aan werkgeluk is geen rocketscience maar je moet het wel (blijven) doen! We delen vier tools uit onze toolbox werkgeluk die je vandaag nog kunt inzetten, zodat het morgen een gele (want: zonnige, gelukkige) dinsdag wordt: 

1: WDWDOAW

Doel:  Zingeving duurzaam beleggen in de organisatie 
Tijdsduur:  10 minuten  

Werkwijze:  Zet het onderwerp ‘WDWDOAW’ als vast punt op de agenda van je teamoverleggen. Bij dit agendapunt delen je medewerkers (persoonlijke) verhalen over het ervaren van betekenisgeving. NB: WDWDOAW staat uiteraard voor: Waarom Doen We Dit Ook Al Weer? 

2: BOOSTBORD 

Doel: Leren van (elkaars) fouten 
Tijdsduur: 5 minuten  

Werkwijze: Bij Mura vinden we fouten maken en hiervan leren een belangrijk thema. Zo hebben we op ons kantoor een ‘BOOSTbord’. Op dit BOOSTbord staan blunders die we binnen de teams hebben gemaakt. Het resultaat: er wordt veel gelachen en we leren van elkaars faalmomenten.  

3: TROTSMOMENTEN 

Doel:  Kwaliteiten in beeld krijgen en waardering uiten 
Tijdsduur:  10 minuten 

Werkwijze: Zorg ervoor dat er in de organisatie een vast moment is waarop even wordt stilgestaan bij behaalde resultaten en successen. Ruim bijvoorbeeld tijdens het teamoverleg tijd in om successen te delen (het liefst aan het begin van de vergadering, omdat het ook de sfeer van de rest van het overleg beïnvloedt). Geef bij de beschrijving van het resultaat of succes aan wat het zo succesvol heeft gemaakt. Stel je hierbij de volgende vragen:  

  • Wat was het precies dat het zo bijzonder maakte? 
  • Waarover ben je het meest tevreden? 
  • Wat zouden andere collega’s over je gedacht hebben als ze dit moment gezien zouden hebben? 

Nog beter: maak de successen zichtbaar, bijvoorbeeld op een WoW-Wall (memobord of brown paper waarop jullie succes schrijven) of hang een krijtbordslinger op en schrijf het succes op een vlaggetje!  

4: HAVE FUN! 

Doel: Plezier op de werkvloer  

Tijdsduur: Afhankelijk van gekozen vorm 

Werkwijze:  Plezier maken is belangrijk voor het ervaren van werkgeluk. Dus trek af en toe de stoute schoenen aan en neem je medewerkers en collega’s erin mee. Wat je dan kunt doen? Wat dacht je van:  

  • Hang elke week een andere mop bij de koffiemachine. 
  • Doe eens een spelletje samen: wat dacht je van bingo? Of maak een eigen versie van 30 seconds? 
  • Nieuwe medeweker? Zorg dat hij/zij een onvergetelijke eerste werkdag heeft! 
  • Maak gebruik van de feestdagen: verstop paaseitjes, doe een gekke kersttruiendag, een roze maandag en pak uit met het Suikerfeest. 

Meer werkgeluk…

Is je interesse gewerkt en wil je meer weten over werkgeluk in je team? We helpen je graag! Mura ondersteunt teams en organisaties bij het binden en behouden van zorgmedewerkers 

Samen met jouw team aan de slag? Neem contact op met Esmee Boerstal over de inspiratiesessie of workshop ‘Werkgeluk(t) in je team!’. Na deze interactieve sessie weet je wat werkgeluk is, waarom je zou moeten inzetten op werkgeluk en hoe je dat doet. Echt aan de slag? In de workshop werken we meteen aan een actieplan voor het team op de vier pijlers van werkgeluk.