Naar nieuws

Regiobeelden en dialoog helpen RST Zorgverleners bij het bepalen van strategische doelstellingen

18 november 2024

Mura Zorgadvies ondersteunt RST Zorgverleners bij het bepalen van meerjarenplannen en strategische doelstellingen. Onderdeel hiervan is het opstellen van een regiobeeld voor de zeven regio’s waarin RST Zorgverleners actief is. De gegevens in deze regiobeelden, over onder meer zorgbehoeften, gezondheidstrends en arbeidsmarkt, helpen een heldere basis te leggen voor toekomstgerichte keuzes in de zorg. Maar natuurlijk gebeurt dat in dialoog.

Interne stakeholders werden intensief betrokken, onder andere in de zeven dialoogsessies die in najaar 2024 zijn georganiseerd. Daarnaast heeft adviseur Ellen Selten een tweetal datatrainingen verzorgd voor RST Zorgverleners. We nemen je mee in het proces en de inzichten die dat opleverde.

Strategische doelstellingen: in gesprek over de toekomst

RST Zorgverleners is een zorgorganisatie waar cliënten terecht kunnen met (zorg)vragen op het gebied van kraamzorg, verpleging en verzorging, en huishoudelijke ondersteuning. Adviseur Mariëtte de Vries ondersteunt RST Zorgverleners bij de totstandkoming van een organisatiebreed gedragen missie en visie, met daaraan gekoppelde strategische doelstellingen en aanpak. Maar het opstellen van concrete strategische doelstellingen vraagt om scherpere focus en prioritering. De regiobeelden helpen hierbij door inzicht te geven in de specifieke kenmerken en uitdagingen van iedere regio. Ze bieden een startpunt voor dialoog en onderbouwing van keuzes.

Een blik op de cijfers

In de zeven Regiobeelden heeft adviseur Ellen in overleg met RST Zorgverleners data opgenomen over bevolking, zorggebruik, gezondheid en leefstijl, en arbeidsmarkt. Data over bevolking betreffen onder andere de bevolkingsontwikkeling, bevolkingsopbouw (de ontwikkeling van het aantal ouderen) en eenpersoonshuishoudens. Voor wat betreft het zorggebruik zijn prognoses gepresenteerd van het aantal cliënten in de wijkverpleging. RST Zorgverleners is een reformatorische organisatie waar elke zorgvrager terecht kan. Vanuit haar identiteit is specifiek gekeken naar het percentage SGP- en CU-stemmers in de gemeenten. Op basis daarvan is berekend wat het potentieel is voor het leveren van identiteitsgebonden zorg in die regio. Ook is gekeken in welke wijken in de regio de meeste ouderen met een broze gezondheid wonen, en waar overgewicht, psychische klachten en ongezonde leefstijl voorkomen. Qua arbeidsmarkt is gekeken naar hoeveel personeel de komende jaren waarschijnlijk gaat uitstromen, en naar het dalende mantelzorgpotentieel.

Dialoogsessies: cijfers tot leven brengen

De data vormden de basis voor zeven dialoogsessies waar wijkverpleegkundigen, managers en andere stafleden samenkwamen om de bevindingen te bespreken. Tijdens deze sessies presenteerden adviseurs Mariëtte en Ellen de data en bespraken zij samen met de deelnemers wat de cijfers betekenen. Vragen als “Herken je dit?” en “Wat valt je op?” stimuleerden de betrokkenen om de data te vertalen naar hun eigen werkomgeving en zorgpraktijk. Het gaf aanleiding tot levendige discussies over de zorg die RST Zorgverleners levert in de verschillende regio’s, en met name over mogelijke verklaringen en oplossingen voor de (toename in) zorgvragen. Zo werd bijvoorbeeld de toename van psychiatrische problematiek in de wijkverpleging besproken. Hiertoe voelen de wijkverpleegkundigen zich soms onvoldoende toegerust. In de bepaling van de strategische doelstellingen wordt daarom het aanstellen van een casemanager psychiatrie verder verkend.

Ook werden ontwikkelingen in het mantelzorgpotentieel besproken. Landelijk gezien daalt het mantelzorgpotentieel. In een aantal regio’s van RST Zorgverleners daalt het mantelzorgpotentieel minder snel, waarschijnlijk door de relatief grote gezinnen. Ook is er in landelijk gebied vaker mogelijk een mantelzorgwoning op een erf te plaatsen. Dit is niet alleen positief, door mantelzorg komen mensen later ‘in zorg’ maar is de zorgvraag vaak meteen complexer. De discussiepunten worden meegenomen bij de verdere uitwerking van strategische doelstellingen in de RST-regio’s. Met deze gezamenlijke blik op data en een gedeelde missie en visie, streeft RST Zorgverleners naar toekomstbestendige zorg!

Kees van der Sluijs, directeur Wijkverpleging: “Met de op-maat-gemaakte Regiobeelden als onderleggers hebben we samen met Mura waardevolle dialogen gevoerd over wat het veranderende zorglandschap voor nu en de toekomst voor de verschillende zorgteams betekent.”

Data trainingen voor de zorgprofessionals

Om de medewerkers van RST Zorgverleners zelf in staat te stellen met data te werken, verzorgde Ellen twee workshops over het gebruik van openbare data. Welke vragen kun je met deze data beantwoorden? Welke data zijn openbaar beschikbaar? En hoe gebruik je deze data in de praktijk? De deelnemers gingen vervolgens direct aan de slag met enkele concrete voorbeelden. Zo wordt ook op lange termijn de kennis in huis geborgd om regiobeelden op te stellen en te interpreteren.

Met dit gezamenlijke traject van data, dialoog en training werkt RST Zorgverleners samen met Mura Zorgadvies aan toekomstbestendige zorg voor hun cliënten.

Meer weten?

Adviseurs Mariëtte de Vries en Ellen Selten staan je graag te woord.