Naar nieuws

Mentale gezondheid begint in de wijk – 5 inzichten uit de praktijk

20 mei 2025

Hoe ontwar je de knopen in mentale gezondheid? Die vraag staat centraal in de Week van de Mentale Gezondheid (2 t/m 8 juni). Bij Mura herkennen we die knopen maar al te goed. In ons werk in Rivierenland en Gelderse Vallei helpen we knopen te ontwarren én nieuwe verbindingen te leggen: tussen huisarts en wijkteam, welzijn en GGZ, praktijk en beleid.

We delen vijf inzichten uit de praktijk – en een uitnodiging aan iedere professional die zich met mentale gezondheid bezighoudt: waar zit bij jou de knoop? En hoe kunnen we samen verder komen? Want hoe mooi een initiatief ook is, als samenwerking er nog onvoldoende is, ideeën blijven steken of financiering (nog) niet beschikbaar is, kom je niet vooruit.

1. Zoek elkaar op rond de casus

Rond een complexe casus ontstaan vaak de scherpste inzichten en is samenwerking het meest nodig. In de GGZ Overlegtafel Gelderse Vallei bespreken professionals uit zorg, sociaal domein en gemeenten samen casussen, om van te leren en minimaal met één stap verder te komen.

“Pas als je samen rond de casus zit, zie je waar de knopen écht zitten – én wie kan helpen ontwarren.”

🔍 Ontknoopvraag: Wat houdt domeinoverstijgende casusbesprekingen in jouw regio tegen? Weten jullie elkaar op te zoeken en te vinden?

2. Kijk verder dan je gemeentegrenzen

Inwoners vallen tussen wal en schip door verschil in preventieve interventies tussen gemeenten. Door regionaal samen te werken, kun je verknopen waar lokaal te weinig voedingsbodem voor is – en ontstaat ruimte voor doorlopende oplossingen, meer zichtbaarheid en vindbaarheid van het preventieve aanbod.

“Inwoners hebben geen boodschap aan gemeentegrenzen. Samen kom je verder.”

🔍 Ontknoopvraag: Welke preventie-initiatieven kun je samen met andere gemeenten organiseren of opschalen?

3. Sluit aan bij levensgebeurtenissen

Grote veranderingen in het leven zijn kwetsbare momenten. Denk aan geboorte, verlies, werkloosheid of migratie. Juist daar liggen kansen om vroegtijdig te signaleren en passende ondersteuning te bieden – mits de juiste verbindingen er zijn.

“Mentale gezondheid is geen losstaand thema. Het raakt alle levensdomeinen.”

🔍 Ontknoopvraag: Met welke partners kun je verknopen om kwetsbare momenten beter op te vangen?

4. Ontwikkel laagdrempelige ontmoetingsplekken

Een buurthuis, sportclub of inloophuis lijkt misschien niet als eerste een plek voor mentale gezondheid. Toch ontstaan daar cruciale verbindingen – en signalen die de formele zorg vaak pas later opvangt. Door veel met ervaringsdeskundigen te werken ontstaat vanuit meer gelijkwaardigheid verbinding met inwoners.

“Verbindingen in de wijk helpen om mentale klachten eerder te signaleren – en erger te voorkomen.”

🔍 Ontknoopvraag: Hoe ziet een ‘mentaal gezonde wijk’ eruit in jouw gemeente? Welke mogelijkheden zijn er om laagdrempelig te ontmoeten? En wat en wie is daarvoor nodig?

5. Versterk het netwerk

Initiatief genoeg, maar hoe verbind je alles tot een werkende keten? Mura brengt partijen samen, helpt om regie te pakken, drempels te verlagen, en samen te werken aan concrete resultaten. Zo ontknopen we (beleids)vraagstukken én maken we vervolgacties zichtbaar.

“Verknopen vraagt niet alleen visie, maar ook proceskracht en overzicht en zichtbare stappen in het niet-weten.”

🔍 Ontknoopvraag: Waar heb jij ondersteuning nodig bij het versterken van samenwerking op mentale gezondheid?

Samen aan de slag

Hoe ga je samen aan de slag in de (hectische) dagelijkse praktijk? Gebruik de Week van de Mentale Gezondheid als haakje:

  • Organiseer een casusbespreking of netwerkgesprek.
  • Deel waar jij tegenaan loopt: de knopen én de kansen.
  • Zoek contact met partners over gemeente-, organisatie- en domeingrenzen heen.

Zo bouwen we samen aan een veerkrachtige samenleving, waarin mentale gezondheid niet alleen aan het licht komt als er klachten zijn, maar vanuit de context van iemands leven wordt bekeken.

Meer informatie

Heb jij een idee, knelpunt of droom op het gebied van mentale gezondheid? We denken graag met je mee. Neem contact op met Suzan Buitenhuis.

Lees ook: