LeVEL: landelijk netwerk versterkt eerstelijnszorg via regionale samenwerking
De druk op de eerstelijnszorg neemt toe. Zorgverleners worden dagelijks geconfronteerd met toenemende zorgvragen, personeelstekorten en de noodzaak om samen te werken over domeinen heen. In de regio’s wordt dan ook gewerkt aan betere samenwerking tussen zorgverleners, gemeenten en zorgverzekeraars. Tegelijkertijd groeit de behoefte om regio’s beter met elkaar te verbinden en van elkaar te laten leren. Het nieuwe landelijke initiatief LeVEL speelt hierin een belangrijke rol.
Wat is LeVEL?
LeVEL staat voor het ‘Leer- en Verbeternetwerk Eerste Lijn’. Dit netwerk is op 1 maart 2025 van start gegaan en loopt tot eind 2026. Het initiatief wordt gecoördineerd door het Nivel en uitgevoerd samen met 21 consortiumpartners. LeVEL is onderdeel van het ZonMw-programma ‘Versterking organisatie eerstelijnszorg’ en wordt ook door ZonMw gefinancierd.
Het netwerk is opgezet om de uitwisseling van kennis en ervaringen tussen regio’s en wijken te stimuleren. Op die manier kunnen regio’s leren van elkaars aanpak en sneller stappen zetten in het verbeteren van de eerstelijnszorg. Het doel is het opzetten van een lerend zorgsysteem waarin lokale, regionale en landelijke niveaus met elkaar verbonden zijn.
Waarom is LeVEL nodig?
Hoewel iedere regio met unieke omstandigheden en uitdagingen te maken heeft, zijn er ook veel overeenkomsten in knelpunten en oplossingsrichtingen. Denk aan samenwerking tussen zorg en sociaal domein, digitalisering, het verminderen van werkdruk of het organiseren van passende zorg. Door regio’s met elkaar te verbinden, kunnen bestaande inzichten en ervaringen breder worden benut.
LeVEL biedt structuur en ondersteuning om die kennisdeling op gang te brengen en vast te houden. Daarvoor worden verschillende vormen ingezet, waaronder expertgroepen, uitwisselbijeenkomsten en leerkringen. Een belangrijk middel hiervoor wordt het platform 1SociaalDomein.

De rol van het ROS-netwerk
Een belangrijke partner in het netwerk is het ROS-netwerk, waarin de Regionale Ondersteuningsstructuren (ROS’en) samenwerken. De ROS’en, waaronder Mura Zorgadvies, zijn al jarenlang actief in het ondersteunen van regionale samenwerking in de eerstelijnszorg.
Binnen LeVEL dragen zij bij aan het verbinden van de landelijke inzichten met de praktijk in de regio. Ze stimuleren de uitwisseling van ervaringen tussen regio’s, ondersteunen bij het aanpakken van knelpunten en helpen bij het opzetten van regionale leer- en verbeternetwerken. Dankzij hun kennis van de regio en hun positie als onafhankelijke verbinder kunnen ROS’en de beweging van leren en verbeteren in de praktijk versterken.
Meer informatie
Meer informatie over LeVEL vind je op de website van Nivel. LeVEL wordt de komende periode verder uitgewerkt. Heb je nu al vragen? Neem dan contact op met Eefje de Bruijne.