Naar nieuws

Jonge mantelzorgers in de Bommelerwaard

30 mei 2024

Er zijn voor je zieke oma of broertje, dat doe je toch gewoon?

“Dat ik een gehandicapt broertje heb vind ik aan de ene kant leuk. Want het is wel bijzonder, en hij is vrolijk en wil altijd knuffelen. Aan de andere kant ook niet, want wij kunnen nooit ver op vakantie en mijn broertje heeft altijd veel aandacht van papa en mama nodig. Maar dat snap ik ook wel, dus het is niet erg”.

Deze uitspraak van een jonge mantelzorger uit de Bommelerwaard maakt in één keer duidelijk wat de spagaat is voor veel jonge mantelzorgers. Jolanda Kregting, mantelzorgconsulent van Welzijn Bommelerwaard: “Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot en met 24 jaar die opgroeien met een gezinslid dat ziek is of een beperking heeft. Met veel jonge mantelzorgers gaat het goed. Zij kunnen zich vaak extra goed inleven in anderen en zijn erg hulpvaardig. Risico is dat ze zichzelf wegcijferen. Ze willen vooral niet gezien worden als iemand die óók extra zorg nodig heeft. Terwijl voor sommigen de thuissituatie zwaar is. Een extra steuntje in de rug helpt dan om sociaal emotionele problemen nu en in de toekomst te voorkomen.”

“Ik praat er alleen met de juf en Buurtzorg Jong over, verder met niemand.”

Ghizlane Arkhouch is jongerenwerker bij Buurtzorg Jong en vult aan: “Van de kinderen die jonge mantelzorger zijn, weten veel mensen in de omgeving dit niet. Ze willen geen etiketje dat je jonge mantelzorger bent en al zeker niet zo genoemd worden! Toch is er een grote behoefte aan erkenning en begrip. Met een vertrouwd iemand kunnen praten is dan vaak voldoende. Tijdens activiteiten is het vooral van belang dat zij er gewoon bij kunnen horen.”

Wat kun jij doen?

Jolanda: “Dat is eigenlijk best simpel. Ook als buurvrouw, leerkracht of sportcoach weet je vaak wel of er een zieke of hulpbehoevende huisgenoot is. Vraag dan eens niet ‘hoe gaat met je moeder?’, maar ‘hoe gaat het met jou?’ En maak dit concreet, bijvoorbeeld met vragen als: ‘Lukt het op school? Heb je tijd om met vrienden af te spreken? Maak je je zorgen?’. Luister naar de behoeften van het kind. En als je het zelf lastig vindt, kijk dan of de jongere met iemand anders in gesprek wil.”

Cadeaubon voor jonge mantelzorgers

Welzijn Bommelerwaard gaf jonge mantelzorgers in de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel een steuntje in de rug. Ze konden een cadeaubon aanvragen, die ze konden besteden aan iets leuks voor zichzelf. Omdat ze het verdienen!

1 op de 4 jonge mantelzorgers

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren (≤ 24 jaar) in Nederland is jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede vriend. Jonge mantelzorgers hebben vaak extra (zorg)taken, maken zich regelmatig zorgen en missen soms zorg en aandacht voor zichzelf – meer dan hun leeftijdsgenoten zonder zorgsituatie thuis. Jonge mantelzorg staat voor zorgen dragen, zorgen maken en zorg missen. Lees meer over jonge mantelzorg

Meer informatie?

De consulenten van Welzijn Bommelerwaard helpen je graag verder. Ook op kernkrachtigbommel.nl en onsmaasdriel.nl vind je meer informatie en praktische tips (zoek op: mantelzorg Bommelerwaard). Voor meer informatie over het project en de campagne in de Bommelerwaard kun je terecht bij Eefje de Bruijne.