In gesprek over overgewicht: Toolbox Samen Beslissen van Be-My-Coach helpt je verder
Hoe maak je overgewicht bij kinderen bespreekbaar? Welke woorden kun je daarvoor gebruiken? Hoe ga je om met verschillen in hulpvraag en motivatie? En, hoe kom je dan samen met kinderen en hun ouders tot een passende aanpak? Voor antwoorden op deze en meer vragen ontwikkelde Mura Zorgadvies samen met projectleden van Be-My-Coach de Toolbox Samen Beslissen met kinderen.
Waarom een toolbox?
De toolbox is een centrale opslagplek met links naar bestaande instrumenten zoals handreikingen en e-learnings die gaan over Samen Beslissen en gesprekstechnieken zoals oplossingsgericht werken en motiverende gespreksvoering. Deze zijn nu beschikbaar via de website van Be-My-Coach. Hoofddoel is het optimaliseren van het gesprek over overgewicht, daarvoor schreven we dit samenvattende document. Daarmee kunnen zorgverleners hun kennis en gespreksvaardigheden vergroten.
De tools zijn bedoeld ter inspiratie. Om het gesprek goed te voeren zijn er verschillende gesprekstechnieken en methodes aan te raden. In de toolbox brengen we daarvan twee technieken onder de aandacht. Om de gesprekstechnieken goed onder de knie krijgen adviseren we professionals een cursus of training te volgen.
Voor wie is de toolbox?
De toolbox is bedoeld voor zorgverleners die te maken krijgen met kinderen/gezinnen met overgewicht, zoals centraal zorgverleners (beschreven in de aanpak Kind naar Gezonder Gewicht), kinderartsen, huisartsen/ POH’s-GGZ Jeugd, jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, leefstijlcoaches en paramedici zoals (kinder)diëtisten of -fysiotherapeuten.
Meer weten?
Wil je als professional kennismaken met Be-My-Coach? Dan vind je hier alle informatie over de app en een (proef)account. Voor vragen over de toolbox, neem contact op met Suzan Buitenhuis.
Over Be-My-Coach
Be-My-Coach helpt kinderen, ouders en zorgverleners samen te werken om de leefstijl bij kinderen en ouders te verbeteren en daarmee een gezonder gewicht te bereiken. Het is een gezamenlijk project van een consortium van (zorg)partijen in de regio Gelderse Vallei, uitgevoerd door Ziekenhuis Gelderse Vallei, Mediquest en Mura Zorgadvies, in samenwerking met PhoQus, Viduet Health en Up Learning. Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Zorginstituut Nederland, met subsidie uit de subsidieregeling ‘Leren gebruiken van uitkomstinformatie voor Samen Beslissen’. Het Zorginstituut voert deze regeling uit in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.