Naar nieuws

Dementievriendelijk Culemborg: ‘Wie is wie’ bij dementie?

9 november 2023

Ja, Even lachen!!
De energieke bijeenkomst van Dementievriendelijk Culemborg startte direct bij binnenkomst van de deelnemers. De jas was nog niet uit of er klonk al: ‘’Je mag even op de foto’’.  Een polaroid fotocamera zette iedere deelnemer op de foto.  Waarvoor? Dat lees je verderop in dit artikel. 

Het bruist in Culemborg van de mooie initiatieven voor inwoners met dementie, maar wie doet nou eigenlijk wat? Wie is bij welke activiteit betrokken? Met wie kan ik optrekken en samenwerken om de initiatieven zo succesvol mogelijk te maken? Dit en nog veel meer stond centraal in de bijeenkomst Dementievriendelijk Culemborg met als thema ‘Wie is wie’ bij dementie.

Werkgroep Dementievriendelijk Culemborg

Paula van Oostrum (beleidsadviseur sociaal domein gemeente Culemborg) trapte af met het benoemen van de demografische ontwikkelingen en feiten van dementie. Getallen die het belang van samenwerken nog maar eens benadrukken. Marja Verrips (projectmedewerker welzijn en gastvrijheid zorgcentra De Betuwe) nam het stokje over om te vertellen wat er dit jaar allemaal is uitgevoerd en gaf een korte doorkijk naar 2024. In 2024 wil de werkgroep dementievriendelijk Culemborg graag wijkgerichte klankbordgroepen opzetten van inwoners en ondernemers, dit als volgende stap in het dementievriendelijk maken van Culemborg.

Joep Koch van Alzheimer Nederland -afdeling Rivierenland: ‘’Culemborg mag trots zijn op tal van mooie initiatieven en ontwikkelingen, twee duimen omhoog voor Culemborg’’

Netwerksamenwerking ‘ingewikkeld en toch duidelijk?’

De werkvorm ‘het bolletje wol’ maakte goed zichtbaar hoe ingewikkeld netwerksamenwerking is. De plaatjes van netwerken op papier lijken zo gestructureerd en duidelijk. Maar in de praktijk is het vaak een wirwar aan contactlijnen. Dat er veel vaste contactlijnen zijn, maar ook hoe belangrijk het is om goed je ogen open te houden om te zien wat er mist of wie kan versterken om het spinnenweb zo ‘dicht en compleet’ mogelijk te krijgen.

‘’Vandaag staat in het teken van verbinden en elkaar vinden, maar ook weten wat de ander allemaal kan en al doet’’

Een hulpmiddel om deze ‘korte lijnen’ te krijgen, is het vriendenboekje ‘Wie is wie’ bij dementie. Daar was die Polaroid foto voor bedoeld! Iedereen vulde vragen in zoals; waarvoor een ander bij jou terecht kan m.b.t. dementie en bij welke initiatieven of activiteiten je betrokken bent. Een mooie stap in het elkaar beter kunnen vinden. Dit vriendenboekje is met alle deelnemers gedeeld en overgedragen aan de werkgroep Dementievriendelijk Culemborg.

Er is al heel veel moois in Culemborg

Tijdens de bijeenkomst deelden vier professionals goede voorbeelden van ontwikkelingen in Culemborg:

  1. Hulpkaart
    Janine van der Heijden (sociaal team Culemborg) vertelde over de ontwikkeling van de Hulpkaart voor inwoners met dementie. Daarop is in te vullen wat er aan de hand is en hoe iemand kan helpen zodra dit nodig is.
  2. Dagactiviteiten voor inwoners met een migratieachtergrond
    Rukize Kesmer (wijkcoach Elk welzijn) vertelde hoe er in de gemeente Culemborg oog is voor de doelgroep mensen met migratieachtergrond met dementie. Zo komen er meer activiteiten gericht op elkaar ontmoeten voor mensen met een migratieachtergrond en dementie, mede gebaseerd op het onderzoek ‘dagactiviteiten voor inwoners met dementie’ ..
  3. Wonen, welzijn en zorg
    Freek van Haren (projectleider WWZ) vertelde dat de projectgroep druk bezig met het ontwikkelingen van een wonen, welzijn en zorgvisie en alles wat daarbij komt kijken in de ondersteuningen van ouderen.
  4. Dementievriendelijke uitvaartverzorging
    Hanny van Keulen (dementievriendelijke uitvaartverzorging) deelde haar ervaringen op prachtige wijze. Ze vertelde hoe emoties er kunnen en mogen zijn bij een persoon met dementie die afscheid moet nemen van een dierbare.

Nadat we deze voorbeelden bespraken, ging de groep aan de slag om alle initiatieven, activiteiten en projecten gericht op inwoners met dementie zichtbaar te maken. Deelnemers schreven op post-its wat er allemaal al is, gebeurt of ondernomen wordt binnen Culemborg bij zes verschillende thema’s. Vooraf dachten we al dat er veel was, maar dat bleek ook: Er is heel veel, meer dan we dachten en wisten van elkaar. De resultaten zijn overgedragen aan de werkgroep dementievriendelijk Culemborg die hier in 2024 verder mee aan de slag gaan.

Ook aan de slag?

Wil je meer weten over het programma Samen…Oud in Rivierenland, het Netwerk Dementie Rivierenland, of wil je in jouw gemeente ook aan de slag met een dementievriendelijke aanpak? Neem dan contact met Huub Creemers.