Naar nieuws
Zo slagen jouw goede (digitale) voornemens in 2024 – 5 tips
10 januari 2024
Vorig jaar kwam het er niet van. Maar ga jij in 2024 écht werk maken van jouw digitale vaardigheden én die van jouw medewerkers? In dit artikel lees je vijf tips die jou als leidinggevende of manager in zorg en welzijn helpen richting een digivaardig team.
- Doe de zelfscan voor managers. Die geeft je een beeld van in hoeverre jij het ontwikkelen van digitale vaardigheden stimuleert.
- Ga met jouw medewerkers in gesprek over of en hoe de digitale vaardigheden beter kunnen en wat dit hen kan opleveren. Toon aan hoe het bijdraagt aan meer werkplezier, minder werkdruk, betere beheersing van de applicaties en meer zelfvertrouwen. Gebruik concrete voorbeelden van waar jouw collega’s tegenaan lopen in het dagelijks werk door beperkte digitale vaardigheden. Dit maakt het zichtbaar waarom er iets veranderd moet worden. Tip: lees hier alle argumenten van het nut en de noodzaak om te investeren in digitale vaardigheden.
- Ken je medewerkers en maak het persoonlijk. Op de website digitaalvaardigindezorg.nl zijn voor verschillende sectoren (gehandicaptenzorg, verpleeg- & verzorgingshuizen & thuiszorg, GGZ, ziekenhuizen, huisartsenzorg en welzijn en sociaalwerk) digitale zelftesten te vinden om een beeld te krijgen van de vaardigheden die nodig zijn om de basale digitale werkzaamheden efficiënt te kunnen verrichten. Deze uitkomsten geven inzicht in waar verbeteringen mogelijk zijn. Daarnaast kun je als leidinggevende ook rekening houden met de verschillende persona, ook wel digitypes, in jouw organisatie. In samenwerking met Vilans is er een zelfscan ontwikkeld ‘Welk digitype ben jij’ waarin het niet alleen gaat om digitale vaardigheden maar ook om houding, gedrag en vertrouwen in technologie. Inzicht en begrip in deze types kunnen je helpen om de implementatie van digitale innovaties beter te laten aansluiten op de wensen en gedragingen van jouw medewerkers.
- Ga voorbij de vrijblijvendheid. Zorg ervoor dat digitaal vaardig zijn een basisvaardigheid wordt. Hierbij is het ondersteunend om digitale vaardigheden (en de ontwikkeling hiervan) mee te nemen in de ontwikkelings-/functioneringsgesprekken die je met je medewerker voert. Dit ontwikkelingsplan helpt je op weg.
- Start bij het begin. Ga je een vacature opstellen? Vergeet niet om ook hierbij digitale vaardigheden als vereiste vaardigheid mee te nemen. Nieuwe medewerkers inwerken? Hier vind je tips voor het begeleiden van nieuwe medewerkers bij het leren werken met digitale applicaties.
Leestips!
Er zijn al veel handige hulpmiddelen om digitale vaardigheden in zorgorganisaties te vergroten. Maak gebruik van wat er al is:
- Gouden Tips voor en door Projectleiders: Hoe vergroot je de digitale vaardigheden in zorgorganisaties? – Digivaardig in de zorg
- Zorg van Nu – Wegwijs in zorginnovatie
- Special Digitalisering – Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg
- E-magazine ‘Leidinggeven aan de digitale transformatie’ – ActiZ
- Aan de slag met digitale vaardigheden van zorgmedewerkers – Digivaardig in de zorg
Hulp nodig?
Ondersteuning nodig, bijvoorbeeld om uitleg te geven over digitale vaardigheden in jouw team? Neem gerust contact op met Esmee Boerstal.