Wijkscans brengen zorg en gezondheid in beeld voor project Versterking eerstelijnszorg regio Gelderse Vallei
Wat hebben inwoners in verschillende wijken binnen de Gelderse Vallei nodig om gezond te blijven? Waar liggen zorgen, kansen of blinde vlekken in de eerstelijnszorg? In de regio Gelderse Vallei gebruiken zorgverleners wijkscans om daar gezamenlijk antwoorden op te vinden. De cijfers in de wijkscan geven verrassende inzichten én vormen het startpunt voor een betere samenwerking in de wijk.
De vraag naar eerstelijnszorg neemt toe, onder andere door vergrijzing, ouderen die langer thuis wonen en personeelskrapte. Om de zorg voor alle inwoners toegankelijk te houden, is het noodzakelijk om slimmer en nauwer samen te werken. Niet alleen tussen huisartsen, apothekers en wijkverpleegkundigen, maar ook met paramedici, het sociaal domein en welzijn.
Data als startpunt voor betere samenwerking in de wijk
Daarom is in 2024 het project ‘Versterking eerstelijnszorg regio Gelderse Vallei’ gestart. In dit project wordt in elke wijk in de regio een wijkverband opgestart door projectleider Sandra Coopmans. Een wijkverband is een lokaal netwerk van zorg- en welzijnsprofessionals, dat samenwerkt aan betere zorg in de wijk. Een belangrijk onderdeel in de opstartfase is het opstellen van een wijkscan voor elke wijk door onze adviseur Ellen Selten.
Eén wijk, tientallen inzichten
Wat is de bevolkingsprognose voor deze wijk? Hoeveel mensen hebben overgewicht of roken? Hoe is het gesteld met de mentale gezondheid van inwoners? Hoeveel inwoners hebben moeite met rondkomen? En hoe is het gesteld met de gezondheid van de ouderen in de wijk? Hoe verhoudt zich dat tot andere wijken in Nederland? De wijkscan biedt op al deze vragen een antwoord en maakt regionale verschillen en specifieke behoeften zichtbaar.
De cijfers vormen het begin van het gesprek. Tijdens startbijeenkomsten bespreken professionals uit de wijk:
- Of de cijfers herkenbaar zijn;
- Welke cijfers opvallen of verrassend zijn;
- Welke cijfers verder uitgediept kunnen worden;
- Wat de data betekenen voor de dagelijkse praktijk, de organisatie en de samenwerking in de wijk;
- Met welke bevindingen het wijkverband aan de slag kan om de zorg en gezondheid in de wijk te verbeteren.
Energieke start
Inmiddels zijn de eerste bijeenkomsten georganiseerd in Renswoude, Lunteren. Wageningen en Veenendaal volgen op korte termijn. De belangstelling is groot. De wijkscans blijken een krachtig instrument om focus aan te brengen én energie los te maken. De gesprekken leveren direct ideeën op waarmee het wijkverband verder kan bouwen aan betere zorg en gezondheid voor de inwoners.
Meer informatie
Wil je meer weten over het project of de wijkscan? Neem contact op met Ellen Selten.