Naar nieuws

Vergeet jezelf niet! Hoe blijf je als zorgverlener positief gezond?

20 april 2020

Hoe voel jij je? COVID-19 vergt veel van je mentale veerkracht als zorgprofessional. De werkdruk is hoog, je maakt jezelf misschien zorgen, en je patiënten ook. Hoe ga je daar op een goede manier mee om? Veerkracht en positieve gezondheid kunnen helpen. Het verandert de situatie niet, maar wel hoe jij er mee omgaat. Dat is ook waar het Oplossingsgericht werken bij Mura voor staat: samen kijken naar wat wél lukt, zorgen dat jij en je patiënt zélf aan het roer blijven staan en keuzes maken die passen bij jouw behoeftes en situatie. Want goede zorg maken we samen, ook tijdens de corona-crisis!

Vergeet jezelf niet

We staan pas aan het begin van een mentale COVID-19 Marathon. Juist nu je in deze marathon zit moet je voor jezelf zorgen. Doe dit voor jezelf, maar ook voor je patiënten en collega’s. Op de website ‘Vergeet jezelf niet’ vind je tips en adviezen voor de mentale gezondheid van zorgprofessionals. Het initiatief ‘Vergeet jezelf niet’ heeft als doel om voor iedere zorginstelling een hulppakket te bieden om de mentale veerkracht van de medewerkers te versterken. Je kunt hier voor je organisatie gepersonaliseerde posters maken met tips en er zijn o.a. factsheets, tools en instructiefilmpjes.

De veerkracht van de huisarts

Zorgen voor de ander vraagt in deze tijd veel van professionals. En ook van hen als mens. Het IPH vroeg aan huisarts Karolien van den Brekel hoe zij zich in deze tijd staande houdt en welke rol positieve gezondheid daarbij speelt.

Gezondheid gaat om veerkracht
“De luchtwegspreekuren die we draaien, zijn heftig. Je moet mensen met verdenking van corona snel op de juiste plek krijgen, terwijl je moet zien te voorkomen dat andere patiënten en jijzelf besmet raken. Op die momenten kan ik niet de arts zijn die ik normaal gesproken ben. Je houdt afstand, je raakt mensen niet aan, je handelt puur medisch. Daarnaast mogen alleen bij acute spoed nog mensen op het spreekuur komen. In die situaties mis ik de breedte van mijn vak enorm.

Toch blijf ik zo veel mogelijk aandacht houden voor die breedte. Ik vraag aan patiënten die met klachten bellen: wat voor impact heeft corona op jou? In gedachten ga ik dan langs alle assen van het spinnenweb. Wat speelt er fysiek en mentaal? In hoeverre kun je nog dagelijks functioneren? Hoe zit het met zingeving en je sociale leven? Juist deze tijd laat ons zien dat gezondheid een breed begrip is. Dat gezondheid bij uitstek gaat om veerkracht, om kunnen dealen met nieuwe situaties.”

Lees hier het hele interview.

#Blijfpositiefgezond

GGD Gelderland-Zuid lanceert het initiatief #blijfpositiefgezond. Hoe blijf je in deze tijd – waar COVID-19 grote invloed heeft op ons dagelijks leven – positief gezond? Ondanks dat er nu veel dingen zijn die je niet kunt doen, zijn er nog heel veel dingen die je wél kunt doen. GGD Gelderland-Zuid bundelt tips, inspiratie en uitdagingen op de website en social media. Je vindt hier ook de lokale initiatieven die je makkelijk kunt delen met je patiënten.

Nieuwsberichten over COVID-19

Er is heel veel nieuws over COVID-19 voor zorgverleners in de eerste lijn. Iedere dag weer. Mura kiest er daarom voor om algemene berichtgeving over vergoedingen, aangepaste protocollen et cetera niet actief te delen om een overload aan informatie te voorkomen. Wil je als huisarts goed op de hoogte blijven? Kijk dan op https://www.lhv.nl/actueel/nieuws/coronavirus-64-alle-informatie-voor-huisartsen-op-een-rij. Ook andere beroepsverenigingen hebben vergelijkbare overzichten.

Interesse in Oplossingsgericht werken? Na de zomer start weer een nieuwe driedaagse training ‘Positieve gezondheidszorg: oplossingsgericht werken in de eerste lijn’. Schrijf je in of neem voor meer informatie contact op met Susan Adam.