Naar nieuws

Start Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) in Rivierenland

9 september 2019

Minder suiker en snacken, meer groente- en fruit eten, meer bewegen, minder zitten, investeren in goede slaap en ontspanning. Je denkt misschien dat we er vroeg bij zijn met de goede voornemens voor 2020. Het goede nieuws is dat wachten tot 2020 niet hoeft. Want vanaf het najaar 2019 kunnen inwoners in Rivierenland aan de slag met de Gecombineerde leefstijlinterventie; de GLI.

De zogenaamde GLI is een effectieve aanpak waarbij deelnemers met obesitas of overgewicht en extra risicofactoren, advies en begeleiding krijgen van een leefstijlcoach op het gebied van gezonde voeding, eetgewoontes, gezond bewegen en gedragsverandering. Vanaf 1 januari 2019 is de GLI opgenomen in de basis zorgverzekering.

Wat leert de deelnemer tijdens de GLI?
In het twee jaar durende traject wordt gewerkt aan persoonlijke doelen gericht op gedrag, kennis en vaardigheden van deelnemers. Onderwerpen die aan bod komen zijn: Hoe blijf je in balans tussen genieten en gezonde keuzes maken? Wat zijn je valkuilen en hoe kun je je daarop voorbereiden? Welke emoties, gedachten en overtuigingen heb je en wat is hun invloed op jouw gedrag? Wat doet jouw gemoedstoestand met (on)gezond gedrag? Welke handige triggers helpen je om bewust te blijven van gezond gedrag? Wie of wat kan helpen om gezonde gewoontes vast te houden?

Coaching op Leefstijl: bewezen effectief
Huisartsen en praktijkondersteuners in Rivierenland kunnen eind 2019 patiënten verwijzen naar aanbieders van de GLI. Mura Zorgadvies ondersteunt Zorggroep Gelders Rivierenland bij het implementeren van de GLI. In eerste instantie wordt gestart met het aanbieden van de GLI genaamd Coaching op Leefstijl (CooL). Onderzoek van Maastricht University, in samenwerking met Tilburg University, toonde de effectiviteit van CooL aan: “De deelnemers rapporteren na deelname aan het CooL-basisprogramma meer te bewegen, minder te zitten en gezonder te eten. De gerapporteerde kwaliteit van leven is significant toegenomen en de deelnemers zijn gemiddeld 2,2 kilogram afgevallen na deelname, en dit gewichtsverlies bleef behouden tot twee jaar na de voormeting. In totaal bleek 62% van de deelnemers te zijn afgevallen op lange termijn” (bron: CooL werkblad beschrijving interventie).

Oproep voor verwijzers
Meer informatie voor verwijzers en aanbieders volgt binnenkort. We informeren jullie dan in ieder geval over de inhoud van het CooL-programma, de rol van de leefstijlcoach, de in- en exclusiecriteria en de gecontracteerde aanbieders in de regio. Ben je huisarts of praktijkondersteuner en heb je nu al prangende vragen, bijvoorbeeld over jouw rol als verwijzer naar de GLI? Zoek dan even contact met adviseur Suzan Buitenhuis via suzanbuitenhuis@mura.nl of 06-13828732.