Eten met inhoud! Alert op ondervoeding
Ondervoeding? In Nederland? Er is toch eerder sprake van overvoeding tegenwoordig? Natuurlijk weten wij bij Mura dat overgewicht een groeiend probleem is onder de Nederlandse bevolking. Gewicht zegt echter niets over iemands voedingstoestand. Zowel bij onder- als overgewicht kan ondervoeding aan de orde zijn. Ouderen lopen hierbij extra risico.
Extra gaatje in de riem en het horloge…
Met name bij de groeiende groep (kwetsbare) ouderen komt ondervoeding steeds meer voor. In de laatste levensjaren wordt het koken van gezonde, voedzame maaltijden steeds lastiger, wordt de eetlust minder en het slikken en kauwen lastiger. Soms lukt het ook niet meer om zelf boodschappen te doen. Langzaam en vaak ongemerkt daalt het gewicht. Naar de schoenmaker voor een extra gaatje in de riem en het horloge… Je denkt misschien dat het geen probleem is om als je wat ouder bent een paar kilo’s kwijt te raken. Dat is een veelgemaakte denkfout. Want ouderen verliezen vaak niet alleen vet, maar ook lichaamsweefsels zoals spieren. Dat leidt dan weer tot grotere risico’s, bijvoorbeeld om te vallen.
Screeningskaart ondervoeding
Om ondervoeding op alle tafels aan te snijden ontwikkelde Mura in samenwerking met diëtisten van Diëtistenpraktijk Becks&Havers, Ziekenhuis Rivierenland en SZR een screeningskaart ondervoeding, speciaal voor vrijwilligers en mantelzorgers. Dit is een onderdeel van het project ondervoeding dat hoort bij het Programma ‘Samen… Oud in Rivierenland’. In het project dat eind vorig jaar startte in Tiel, zetten professionals uit de zorg en het sociaal domein zich samen in voor betere signalering en aanpak van ondervoeding. Bij succes volgen meer gemeenten in de regio. Dit gaat in samenwerking met Eerstelijns Centrum Tiel, Zorggroep Gelders Rivierenland, Zorgcentra De Betuwe, Santé Partners, SZR, Ziekenhuis Rivierenland, de gemeenten in Rivierenland, GGD Gelderland-Zuid, Diëtistenpraktijk Becks&Havers, Ouderen Gelderland, Mozaïek Welzijn en Mura Zorgadvies.
Ga het gesprek (aan tafel) aan
De screeningskaart wordt verspreid op eet-gerelateerde plekken waar ouderen in Tiel komen, zoals de ouderensoos en eettafels. De bedoeling is dat ouderen de vragen op de kaart beantwoorden en tijdig signaleren dat ze mogelijk ondervoed raken. Vrijwilligers en mantelzorgers kunnen met behulp van de vragen ook het gesprek aangaan met de ouderen. Dat is dan een mooi en nuttig onderwerp voor gesprek tijdens het eten!
Heb jij ook interesse in de (digitale of papieren) versie van de screeningskaart? Neem dan contact met Suzan Buitenhuis op.