Naar nieuws

Tijdig kwetsbaarheden signaleren bij ouderen? Wij helpen je graag!

12 april 2024

Tijdens het proces van ouder worden kan de gezondheid en het welzijn van mensen afnemen. Ofwel, ouderen worden kwetsbaar. Het vroeg opsporen van signalen die duiden op kwetsbaarheid noemen we vroegsignalering. In de praktijk kan signaleren nog wel eens lastig zijn. De projectgroep Vroegsignalering ondersteunt je graag! Bijvoorbeeld als vrijwilliger bent, iemand uit het sociaal netwerk, professional uit het sociaal domein of zorgprofessional.

Het vroegtijdig signaleren van gezondheidsproblemen is pure winst. Door er op tijd bij te zijn, kun je passende zorg bieden en voorkomen we persoonlijk leed. Ook voorkomen we extra zorgvragen met bijkomende belasting op de zorgverleners, die toch al onder druk staan. Want vroegsignalering, dat doen we samen!

Projectgroep biedt ondersteuning

De projectgroep Vroegsignalering, onderdeel van het programma Samen… Oud in Rivierenland, deelt graag haar expertise en de opgedane ervaring van de afgelopen jaren. Want bij veel projecten in de regio rond ouderen, doemt de vraag op: ‘Hoe kunnen we de doelgroep vroeg(tijdig) signaleren?’.

Vroegsignalering speelt een rol in veel verschillend thema’s en vraagt om samenwerking tussen zorg en sociaal domein. Denk daarbij aan thema’s als:

  • Mentale gezondheid
  • Ondervoeding
  • Gezondheidsachterstanden
  • Leefomgeving
  • Sociale basis
  • Mantelzorg
  • Valpreventie
  • Volwassen met overgewicht
  • Welzijn op recept

De projectgroep Vroegsignalering denkt graag mee en biedt ondersteuning. In onderstaande afbeelding zie je waar je aan kunt denken.

2022: de zorgprofessional centraal

Bij de start van de projectgroep in 2022 is hard gewerkt aan het regionaal verbreden van de kennis over vroegsignalering door inzet van professionals, maar ook inwoners en mantelzorgers. Waar de term ‘vroegsignalering’ nog enigszins vaag te boek stond is de term nu bekend, urgent en zeer noodzakelijk geworden. In 2022 stonden de zorgprofessionals centraal, zij hebben een essentiële rol in het signaleren. In een regiotour, waarin de Handreiking ‘grip op vroegsignalering’ centraal stond, hebben we binnen de netwerken geriatrie uitgebreid stilgestaan bij het belang van vroegsignalering, welke signaleren je kunt herkennen en wat je kunt doen.

 

 2023: aandacht voor de inwoners en mantelzorgers

Het jaar van de inwoners en mantelzorgers, deze doelgroep stond centraal in 2023. De projectgroep heeft een workshop ontwikkeld en georganiseerd binnen elke gemeente in Rivierenland. De workshop ‘Kijken om te zien, samen signaleren’  waaraan bijna 200 inwoners en mantelzorgers hebben deelgenomen, werd goed ontvangen. Bij de workshops werd de folder ‘Ben je bezorgd om iemand’ uitgedeeld en breed verspreid.

Neem contact op

Heb je een vraag over vroegsignalering? Of kun je wel wat praktische hulp gebruiken? De projectgroep denkt graag met je mee. Neem contact op met Huub Creemers.