Naar nieuws

Zorgverleners doen inspiratie op voor Gezonde Leefstijl en Oplossingsgericht werken in Culemborg!

19 februari 2020

Minder suiker en snacken, meer groente en fruit eten, meer bewegen, minder zitten, investeren in goede slaap en ontspanning. We weten allemaal hoe lastig het kan zijn om je leefstijl te veranderen. Veel mensen kunnen daarbij wel wat extra hulp gebruiken. Daarom startte in Culemborg op 18 februari het programma ‘Gezonde leefstijl’. Professionals die in hun werk (kwetsbare) burgers in Culemborg zien maakten kennis met het programma en kwamen meer te weten over wat hun rol daarin kan zijn. Ook maakten ze kennis met de meerwaarde van oplossingsgericht werken. Een methode waarbij je nog beter leert hoe je mensen helpt in beweging te komen en hun leefstijl positief en blijvend te veranderen.

Huisartsen, praktijkverpleegkundigen, fysiotherapeuten, leefstijlcoaches, WMO-consulenten, medewerkers van het sociale wijkteam en een gezondheidsmakelaar van de GGD kwamen bij elkaar voor de kick-off Gezonde leefstijl, georganiseerd door de gemeente Culemborg en Mura Zorgadvies.

Flyer Coaching op Leefstijl (klik voor een vergroting)

Leefstijlcoaching

Na het openingswoord door Fons van den Dries, namens de gemeente Culemborg, werd kennis gemaakt met Ruth en Lianne, van Leefstijlcoaching de Betuwe. Zij gaven uitleg over de GLI CooL-training, waarbij deelnemers twee jaar lang begeleid worden naar een gezondere leefstijl. Deze CooL-training wordt vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Daarnaast biedt de gemeente Culemborg voor inwoners van Culemborg die nét buiten de randvoorwaarden van de GLI CooL vallen, nog twee extra trainingen aan. Lees voor deelname aan één van de verschillende groepen en hoe door te verwijzen de flyer met de randvoorwaarden GLI Cool (klik op de afbeelding hiernaast).

Beweegaanbod

Voor deze laatste twee groepen heeft de gemeente ook extra afspraken gemaakt met Evelien van Wiggen van Evelanx. Zij zal beweegaanbod gaan organiseren voor deelnemers aan deze groepen. Ze krijgen de gelegenheid om één uur per week onder begeleiding (gratis) te gaan bewegen. Tijdens deze beweeguren worden proeflessen gegeven door sportaanbieders uit Culemborg. Zo kunnen deelnemers kennismaken met het sportaanbod in Culemborg en wordt de overstap naar een reguliere sportaanbieder makkelijker.

Oplossingsgericht werken

Na de pauze werden de deelnemers door huisarts Pieter Jansen geïnspireerd in het oplossingsgericht werken. Deelnemers gingen met elkaar in gesprek over hun belevenissen van die dag vanuit een positieve insteek. Ervaringen werden uitgewisseld over het toepassen van schaalvragen en welk effect dit op mensen heeft. De vraag stellen ‘Waar hoopt u op?’ geeft mensen de uitnodiging om niet in hun problemen te blijven hangen, maar naar de toekomst te kijken. Te dromen! Om vervolgens samen te kijken welke kleine stapjes gezet kunnen worden om dit doel te bereiken. Iets wat heel goed aansluit bij het leefstijlprogramma, waarin mensen uitgedaagd worden om ook met kleine stapjes hun leefstijl gezonder te maken!

In het najaar wordt de driedaagse training Oplossingsgericht werken in Culemborg aangeboden voor (zorg) professionals. Deze training wordt aangeboden door de gemeente Culemborg en is daardoor voor deelnemers gratis. Voorwaarde is wel dat je als professional in Culemborg werkt. Inschrijving zal binnenkort mogelijk zijn via de website van Mura. Houd hiervoor onze nieuwsbrief in de gaten!

Wil je meer weten over het programma Gezonde Leefstijl en Oplossingsgericht werken in Culemborg? Neem contact op met Marjoke Dijkema.