Naar nieuws

Oplossingsgericht leidinggeven: anders communiceren binnen je team

9 maart 2022

Wist je dat je ook oplossingsgericht kunt leidinggeven, overleggen en vergaderen? Het gedachtegoed van oplossingsgericht werken is namelijk veel breder toepasbaar dan in de zorgverlener-patiëntrelatie. Het geeft richting aan samenwerking, gedragsverandering en kent nog meer toepassingen binnen organisaties.

Concrete handvatten

Van leidinggevenden wordt verwacht dat zij zich niet meer gedragen als een ouderwetse ‘baas’. Ze moeten zowel de ‘leider’ zijn die doelen stelt en resultaten meet, als de ‘dienaar’ die faciliteert en medewerkers uitnodigt te excelleren. Je moet alle posities tussen deze twee extremen kunnen innemen, waarbij timing en flexibiliteit belangrijk zijn. Dat vraagt om een andere manier van omgaan en communiceren met je medewerkers. De oplossingsgerichte manier biedt handvatten.

Hoe geef je leiding op een oplossingsgerichte manier?

Bij oplossingsgericht werken gaat het over wat er wél goed gaat. De ‘positieve knop’ wordt aangezet. We kijken niet zozeer naar waar je vanaf wilt, maar naar waar je naar toe wilt. Wat zijn je doelen, hoe ga je deze bereiken en welke (kleine) stapjes moeten daarvoor gezet worden? Oplossingsgericht werken gaat ook over actietaal om mensen in beweging te brengen: ‘wat wil je bereiken?’, ‘wat ga jij doen?’ en ‘met wie ga je het doen?’. Die oplossingsgerichte vragen vormen de kern van oplossingsgericht werken. Zo zetten medewerkers hun kennis en kunde maximaal in voor de ontwikkeling van oplossingen in je organisatie. In ruil daarvoor zal je merken dat medewerkers meer werkplezier ervaren en zich verantwoordelijker voelen voor hun inbreng in de organisatie. Wil jij dat ook? Lees dan hieronder verder over de training ‘Oplossingsgericht leidinggeven’.

Hoe werk je oplossingsgericht met je team en stimuleer je dat medewerkers zelf met goede ideeën komen?

Apotheker Jan Feenstra: “Je mobiliseert denkkracht. Het geeft je het gevoel dat je het niet in je eentje doet.”

“Oplossingsgericht werken voegt iets toe aan wat ik tot nu toe aan bagage heb om een apotheek te draaien”, zegt Jan Feenstra, apotheker met meer dan 25 werknemers in een gezondheidscentrum. Jan vertelt in het boek ‘Oplossingsgericht Leidinggeven’[1] van Fredrike Bannink, hoe hij na een training oplossingsgericht werken de functioneringsgesprekken heel anders inging. “Ik vroeg aan een van mijn medewerkers: ‘Waar ben je goed in? Waar haal je plezier uit?’ Alleen die vraag al was een eyeopener voor haar. ‘Zo denk ik nooit na over mijn werk. Ik kijk altijd naar de dingen die er niet goed gaan of die beter kunnen’, antwoordde ze. Ik bleef doorvragen: ‘Waar ben je nog meer goed in? En wat nog meer?’ Uiteindelijk noemde ze heel veel dingen en dacht ze: Ik kan best wel wat!”

Training ‘Oplossingsgericht leidinggeven’

Deze oplossingsgerichte aanpak is heel goed trainbaar en goed in te zetten binnen teams en organisaties. Op dinsdag 5 november 2024 organiseert Mura opnieuw de training ‘Oplossingsgericht leidinggeven’. De training wordt gegeven door Fredrike Bannink. Fredrike is klinisch psycholoog en Master of Dispute Resolution. Zij is een autoriteit op het gebied van oplossingsgericht werken en positieve psychologie.

De training bestaat uit een mix van keynote presentaties en het oefenen met verschillende toepassingen. Het is ook mogelijk casuïstiek in te brengen. Deelnemers kunnen het geleerde direct toepassen bij oplossingsgericht vergaderen, coachen, het voeren van functioneringsgesprekken en voor het bevorderen van veerkracht in teams.

Aan het eind van de training:

  • weet je wat oplossingsgericht werken inhoudt én ken je het verschil met probleemgericht werken;
  • heb je kennis van oplossingsgericht leidinggeven;
  • heb je inzicht in de metafoor van leiderschap als gastheerschap;
  • kun je praktische toepassingen direct in de praktijk inzetten en
  • heb je tools voor optimaal samenwerken.

Wil je getraind worden in het ‘Oplossingsgericht leidinggeven’? Lees dan verder en meld je aan via: Training Oplossingsgericht leidinggeven – Mura.

Oplossingsgerichte inspiratie

Wil je eerst geïnspireerd worden over wat oplossingsgericht werken of leidinggeven inhoudt? Luister dan deze podcasts van huisartspodcast.nl (ook te luisteren via je eigen podcast app: zoek naar ‘huisarts podcast’):

Meer informatie

Meer informatie? Neem contact op met Susan Adam, zij kan je alles vertellen over oplossingsgericht werken en leidinggeven.

[1] Fredrike Bannink (2012) Oplossingsgericht Leidinggeven (Pearson Assessment and Information).